Szabadidő

A dél kapuja

Az északon fekvõ 3797 m magas Grossglockner és a Gurk-völgyi-Alpok, valamint délen a Karni-Alpok és a Karavankák között terül el Ausztria legdélibb szövetségi tartománya, Karintia.





Területe 9534 km2, lakosságának száma 550 000. Szomszédaival, Olaszországgal és Szlovéniával, Karintia kaput képez déli irányba. Kedvező földrajzi fekvésének köszönhetően itt meglehetősen magas a napsütéses órák száma. Itt találhatók az Alpok legmelegebb tavai, melyek szinte mediterrán jelleget kölcsönöznek ennek a régiónak. 





Karintia mindenkor

Tél, vagy nyár, ősz, vagy tavasz, Karintia mindenkor kitűnő uticélt jelent. Különösen vonzó a legdélibb osztrák tartomány nyáron, amikor is klímája rendkívül kellemes. Az összesen több mint 60 km2 vízfelületet alkotó és nagyrészt ívóvíz tisztasággal rendelkező 1270 tó és tavacska a fürdőzés rajongóinak egyedülálló lehetőségeket kínál. Az itteni golfpályák minősége láttán még a profigolfosok is ámulatba esnek. A kínálatot tovább gazdagítják: 280 sportpálya, 285 sportcsarnok, 300-nál is több teniszpálya, valamint lövészpályák és hegymászó létesítmények.





Télen 20 síparadicsom és a befagyott tavak várják a téli örömök és a sport rajongóit. Tavasszal és ősszel Karintiában érintetlen természet adja a kulisszát a túrázók, kerékpározók és alpinisták számára. 210 000 vendégágy, 15 millió nyári és 3 millió téli vendégéjszaka – a számok magukért beszélnek. Mintegy 18 milliárd schillinget költenek a vendégek évente Karintiában. Az idegenforgalom a GDP kb. 13%-át adja s ez mindennél jobban szemlélteti ezen ágazat súlyát a karintiai gazdaságban.






Karintia és a kultúra


A 20. századi karintiai kultúra neves képviselői, így Ingeborg Bachmann és Peter Handke (szépirodalom), Günther Domenig (építőművészet), Anton Kolig és Herbert Boeckl (festészet), valamint Kiki Kogelnik (képzőművészet) világhírre tettek szert. Számos kulturális létesítmény, fesztivál és egyesület keretében ápolják a tartomány kulturális örökségét. Három kultúrkör metszéspontjában, Karintia a találkozások és a kölcsönös megértés színtereként funkcionál.

Említésre méltó az “Ingeborg Bachmann Szépirodalmi Verseny”, a “Nemzetközi Publicisztikai Verseny”, a “Karintiai Nyár” kulturális rendezvénysorozat, a “Millstatti Zenei Hetek”, valamint az Alpok-Adria Munkaközösség kezdeményezésével indított rendezvények. Számos múzeum, valamint várak és kastélyok egész sora tanúskodik a tartomány mozgalmas és szerteágazó történelméről. Az evés és az ivás is kulturális szintre emelkedett Karintiában. A különböző kultúrkörök kölcsönös egymásra hatásaként itt egy olyan változatos, ízekben gazdag konyha alakult ki, amely párját ritkítja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top