Szabadidő

Portugália

Portugália Európa legnyugatibb csücskében lévõ ország. A legtöbb földrajz- illetve történelemóra nem foglalkozik tüzetesebben ezzel az országgal, legtöbbször csak a nagy felfedezések kapcsán merül fel a neve.







Kattints a képre!
Egy kis földrajz

Portugália az Ibériai-félsziget nyugati részén helyezkedik el, Spanyolország és az Atlanti-óceán között. Az országhoz tartoznak az Atlanti-óceán közepén fekvő Madeira- és az Azori-szigetek. Portugáliában a nagyobb folyók (Douro, Minho, Tejo, Guadiana) határolják el a különböző tájegységeket.

Északon a Minho és a Douro folyók közti terület zöld és csapadékos, itt terem Porto híres bora. Porto az ország második legnagyobb városa, a főváros, Lisszabon után. A nagyobb városok között meg kell említenünk Setúbalt, Coimbrat és Evorat.





A Serra da Estréla az ország legjelentősebb hegyvonulata, legmagasabb pontja 1993 m. Az ország 850 km hosszú partvidéke rendkívül változatos: gyönyörű homokos és meredek sziklás part, mesés öblök és kisebb halászkikötők egyaránt megtalálhatóak az óceánparton. 






Kattints a képre!


 A Kanári-szigetekhez közel fekvő Madeira vulkáni eredetű. A távolabb lévő, kilenc szigetből álló Azori-szigetek Földünk legfiatalabb szigeteihez sorolhatóak. Portugáliát alapvetően óceáni éghajlat jellemzi, a nyári és a téli hőmérsékletkülönbség az ország belseje felé haladva növekszik. A partvidék viszonylag hűvös, de délen Algarve-nél, a decembertől márciusig tartó időszakot leszámítva, mindig lehet fürödni az óceánban.


Egy kis történelem





Portugália Európa egyik legrégibb állama, első lakói a luzitánok és a keltibérek voltak. Spanyolországhoz hasonlóan Portugália sem úszta meg az arab inváziót. A XI. században Lisszabon környékén létrejött a Portugál Grófság, majd 1139-ben Portugália grófja, I. Alfonz Henrik az ország királyává kiáltotta ki magát I. Alfonz néven. A XV. és a XVI. században nagy gyarmatbirodalmat építettek ki, Portugália ekkor élte fénykorát. Tengeri hatalommá vált: elfoglalták Ceutát (Észak-Afrika), híres hajósuk, Vasco da Gama eljutott Indiába, Alvares Cabral felfedezte Brazíliát 1500-ban, amely 1822-ig Portugália fennhatósága alá tartozott.





A szintén portugál származású Magallanes pedig a világon elsőként körülhajózta a földet. Portugália 191 0-ben lett köztársaság, majd később egy államcsíny és egy diktatúra után szép lassan demokratizálódni kezdett. Portugália alapító tagja a NATO-nak és tagja az Európai Uniónak is.






Hasznos tudnivalók


Odautazva nem kell vízumot váltani. Hivatalos pénzük az escudo, de az országban sok helyen lehet fizetni az ismertebb hitelkártyákkal is.
Az ország gazdag kultúrájának egyik legfontosabb eleme az azulejo (a szó arab eredetű, jelentése: színesre csiszolt kő). A XV. századtól kezdve állítanak elő Portugáliában különböző motívumokkal és színezéssel csempéket, melyekből faliképeket készítenek templomok és lakóházak bejáratainak díszítésére.





Népszerűek a bikaviadalok, de Spanyolországgal ellentétben itt nem ölik meg a bikát. A portugál művészetekről és termékeny irodalmáról oldalakat lehetne írni. Portugáliában járva ne felejtsük el megkóstolni a helyi ételeket sem, különös tekintettel a halból készült specialitásokra. A szuvenír vásárláskor érdemes beszerezni egy-két üveg portói bort, de Portugáliában a bőrárukban is fantasztikus a választék.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top