TV-sztárok

Meghalt a Zsebherkules

50 éves korában elhunyt az egyik legsikeresebb súlyemelő, Naim Süleymanoglu háromszoros olimpiai bajnok török sportoló.

Meghalt Naim Süleymanoglu háromszoros olimpiai bajnok súlyemelő. A sportág legsikeresebbjei közé tartozó sportember, akit alig másfél méteres magassága miatt Minidarunak és Zsebherkulesnek is neveztek, szeptemberben májproblémák miatt orvosi kezelésre szorult, majd október elején májtranszplantáción esett át. A kórházban a lábadozó beteget, akit új hazájában nemzeti hősként tartottak nyilván, Recep Tayyip Erdogan török elnök is meglátogatta.

A sikeres műtét ellenére pénteken egy isztambuli kórházban meghalt.

Süleymanoglu Bulgáriában, a helyi török kisebbség tagjaként született Szulejmanov néven, majd Salamanovként versenyzett bolgár színekben. 1986-ban Ausztráliából nem tért vissza hazájába, hanem Törökországba menekült, ahol állampolgárságot kapott, majd már török színekben érdemelt ki olimpiai aranyat 1988-ban, 1992-ben és 1996-ban. Összetettben hétszer nyert világbajnokságot – két ízben bolgárként –, számos világcsúcsot állított fel a 60 és a 64 kilogrammos kategóriákban.

Bekerült a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) Hall of Fame-jébe (Hírességek Csarnoka), 2001-ben megkapta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság legmagasabb elismerését, az Olimpiai Érdemrendet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top