TV-sztárok

Meghalt a tévés vetélkedők atyja, aki lehet, hogy CIA-bérgyilkos is volt

Chuck Barris neve kevés ember számára cseng ismerősen Magyarországon, a tévés vetélkedőkből kasszasikert faragó producer azonban tett róla, hogy személyét misztikum övezze. Az életét feldolgozó film volt egyébként George Clooney első rendezői munkája.

Chuck Barris 1929-ben született, majd egyetemi tanulmányait követően, 1955-től az NBC tévétársaságnál asszisztensként kezdett dolgozni az American Bandstand című zenés tévéműsorban. Innen egy idő után a zeneiparba vezetett az útja, ahol dalszövegíróként és producerként tevékenykedett. Legsikeresebb szerezménye Freddy Cannon Palisades Park című dala volt, amely két hétig tartotta magát a Billboard Hot 100 slágerlista harmadik helyén.

Az igazi szerelme azonban a tévézés volt, a hatvanas években ezért vissza is tért ebbe a világba, és az ABC tévécsatorna nappali műsorait készítő részleghez került. Itt azt a feladatot kapta, hogy eldöntse, melyik tévés vetélkedők sugárzási jogát vásárolja meg az ABC. Miután közölte főnökeivel, hogy a beérkezett alkotások annyira rosszak, hogy annál még az ő saját ötletei is jobbak, azt tanácsolták neki, hogy hagyja ott a munkáját, és teljes munkaidőben dolgozzon producerként.

1965-ben alapította Chuck Barris Productions nevű cégét, majd rögtön az első vetélkedőjével szép sikereket ért el. A The Dating Game című vetélkedő Nagy Ő címmel futott a kétezres évek elején. A lényege az volt, hogy egy játékos kérdéseket tett fel, amelyre három, ellenkező nemű játékos válaszolt anélkül, hogy a kérdező láthatta volna őket. Ez alapján kellett a kérdezőnek eldöntenie, hogy a válaszadók közül melyiküket találja szimpatikusnak.

Chuck Barris 1979-ben, a The Gong Show felvételén
Chuck Barris 1979-ben, a The Gong Show felvételén

A The Dating Game hatalmas siker lett, akárcsak Barris következő ötlete, a The Newlywed Game, amelyben friss házaspárok mérkőztek meg egymással. A vetélkedő annyira népszerű volt, hogy 19 éven keresztül vetítették sikerrel és a mai napig fut egy felújított változata a Game Show Network egyik csatornáján.

Barris további vetélkedőket is tervezett, a továbbiak azonban mérsékelt sikereket hoztak, a producer pedig több nehézséggel szembesült. Ekkor jött a következő nagy dobása, a The Gong Show, amely a mai tehetségkutató műsorok ősének tekinthető. A jelentkezőknek három ismert zsűritag előtt kellett bemutatni a produkciójukat, ha pedig a zsűriből valaki már nem bírta tovább, egy gonggal jelezte, hogy a versenyző kiesett. A The Gong Show 1976 júniusában debütált az NBC-n, és valóságos kulturális szenzációvá vált. Bár az NBC-n csupán két évig futott, hatalmas port kavart, mivel a zsűritagok – és a vetélkedő házigazdájaként is tevékenykedő Barris – nem finomkodtak, ha a gyengébb produkciókat kellett kritizálniuk. A producer azonban pontosan tudta, hogy a széles közönségben szép számmal lesznek olyanok, akiknek tetszeni fog mások képernyőn látható megalázása. Igaza is lett, a The Gong Show-t egy ponton a 18–49 év közötti tévénézők 78 (!) százaléka nézte.

Barris 1969-ben a The Dating Game forgatása során
Barris 1969-ben a The Dating Game forgatása során

A sikernek köszönhetően Barris produkciós cége a hetvenes évek végére rengeteg pénzt hozott, ő azonban új területen is ki akarta magát próbálni. A hollywoodi szupersztár Robert Downey Jr. édesapja, Robert Downey Sr. írta számára a The Gong Show Movie című film forgatókönyvét, amelyet Barris rendezett. Az 1980-ban bemutatott alkotás azonban csúnya bukásnak bizonyult.

Barris ezután egyre inkább visszavonult a tévézéstől, eladta a cégeit, és ideje legnagyobb részét Franciaországban töltötte, ahol írással foglalkozott. Több könyvet is írt, az első az 1974-ben megjelent You and Me, Babe című regény egy tévés producer lassan tönkremenő házasságáról szólt, és sok szempontból Barris és első felesége, Lyn Levy kapcsolata köszönt vissza a sorok közül. Tíz évvel később jelent meg a Confessions of a Dangerous Mind, vagyis az Egy veszedelmes elme vallomásai című önéletrajzi regénye, amelyben Barris azt állította, hogy a hatvanas években amellett, hogy sikeres tévés vetélkedők producere volt, közben a CIA fedett bérgyilkosaként 33 embert ölt meg. Ezt kevesen vették komolyan, a regény nem is bizonyult különösebben sikeresnek, annak ellenére, hogy többen szerették volna megfilmesíteni.

Chuck Barris George Clooney társaságában az Egy veszedelmes elme vallomásai című film premierjén
Chuck Barris George Clooney társaságában az Egy veszedelmes elme vallomásai című film premierjén

Ez végül George Clooney-nak sikerült, aki a 2003-ban bemutatott Egy veszedelmes elme vallomásai című filmmel debütált rendezőként. Barrist Sam Rockwell alakította, mellette olyan sztárok jelentek meg a vásznon, mint Drew Barrymore, Julia Roberts, Rutger Hauer, de Clooney is játszott benne egy kisebb szerepet. A film szerint Barris depresszióval küzdött, és nem igazán találta a helyét a világban, amíg a CIA egyik ügynöke fel nem villantja számára a lehetőséget, hogy egzotikus helyekre utazva embereket kell ölnie teljes titokban. A filmben Barris egykori ismerősei is megjelennek, dokumentarista stílusú snittekben, és személyes élményeiket, emlékeiket mesélik el a történethez kapcsolódva.

A film hatására megélénkült az érdeklődés a lehetséges CIA-szál iránt, és természetesen mindenki azt próbálta megtudni az ekkor már hetvenes éveiben járó Barristől, hogy igaz-e az életrajzi regénynek ez a része. Ő azonban sosem adott egyértelmű választ a kérdésre, és mindig lebegtette annak a lehetőségét, hogy valóban fedett CIA-ügynökként dolgozott.

A Barrist alakító Sam Rockwell és George Clooney az Egy veszedelmes elme vallomásai egyik jelenetében
A Barrist alakító Sam Rockwell és George Clooney az Egy veszedelmes elme vallomásai egyik jelenetében

Az amerikai hírszerző ügynökség több szóvivőjét is megkeresték a kérdéssel, a CIA azonban minden alkalommal cáfolta, hogy Barris az alkalmazásukban állt volna valaha is, noha kérdés, hogy beismerték-e volna, ha ez valóban így lett volna.

Chuck Barris 2017. március 21-én hunyt el a New York államban található Palisadesben lévő otthonában. 87 éves volt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top