TV-sztárok

126 éve született a krimi koronázatlan királynője, Agatha Christie

80 detektívregénye minden idők legnagyobb példányszámban elkelt könyvei között szerepel, csak Shakespeare műveiből és a Bibliából adtak el ennél is többet. Azt kevesen tudják róla, hogy Poirot-t nem szerette, sőt többször is meg akarta ölni a regényeiben, míg Miss Marple-ért rajongott. Igazi vagány nő volt, élen járt a szörfözés népszerűsítésében, és fillérekért adta el az első műveit.

A délnyugat-angliai tengerparti Torquay városában született, Agatha Mary Clarissa Miller néven. A The Mousetrapet  ( Egérfogó )1952 óta folyamatosan játsszák, ami szintén rekord, semmilyen más színdarabot nem játszottak ennyi ideig. Mary Westmacott álnéven romantikus regényeket is írt, de ezek kevésbé váltak ismertté. Két házassága volt, először Archibald Christie pilóta volt a férje 14 éven át, de a férfi hűtlensége miatt 1928-ban elváltak. Utána 46 éven át Max Mallowan régész felesége volt (1930–1976), akivel élete végéig együtt éltek, bár ez a férj is hűtlen volt hozzá. Mindkét világháborúban ápolónőként dolgozott, második férjét gyakran kísérte el ásatásokra.

126 éve született a krimi koronázatlan királynője, Agatha Christie

Tudtad Agatha Christie-ről, hogy:

  • kiskorában titokban operaénekesnő akart lenni
  • egy gyermeke született, első, pilóta férjétől, Rosalinda Margaret Clarissa Christie
  • az első világháború alatt ápolónőként dolgozott, miután pedig levizsgázott, egy gyógyszer-laboratóriumban kezdett dolgozni. Ekkor jött rá, hogy regényeket szeretne írni,sok információt gyűjtött a mérgekről, és a belga nyomozó, Poirot alakja is ekkor körvonalazódott a fejében
  • az első regényéért mindössze 25 fontot kapott

  • 1926-ban jelent meg az Az Ackroyd-gyilkosság, amellyel elindult a világhírnév felé, valamint ebben az évben tűnt el. Első férje ugyanis ekkor vallotta be, hogy beleszeretett egy másik nőbe, és el akar válni. Aznap este Agatha eltűnt, egyetlen levelet hagyva hátra titkárnőjének, melyben azt írta, hogy Yorkshire-be utazott. Eltűnése nagy felzúdulást váltott ki a társadalomban, mivel már ekkor sokan nagyra tartották írói munkásságát. Az írónő megtalálására indított kiterjedt kutatás tizenegy napig eredménytelen volt. Ezen a napon Christie-t azonosították a Swan Hydropathic Hotelben (ma Old Swan Hotel) Harrogate-ben (Yorkshire), ahová vendégként jelentkezett be, Mrs. Teresa Neele néven, Cape Townból. Christie nem adott magyarázatot eltűnésére. Habár az orvosok amnéziát állapítottak meg nála, eltűnésének oka sokáig találgatások tárgya maradt. Egy elmélet szerint idegösszeroppanást szenvedett, valójában azonban hűtlen férjét akarta bosszantani. Az eltűnés megszervezésében sógornője, Nan Watts volt a segítségére.
  • Christie a második világháború alatt is segédkezett a kórházban és rendszeresen kísérte el második férjét ásatásokra. Ezek az expedíciók adták az ötletet több híres művéhez is, például a Gyilkosság Mezopotámiábanhoz (Murder in Mesopotamia) vagy a Halál a Nílusonhoz (Death on the Nile).
  • 1971-ben megkapta a Dame Commander of the British Empire, azaz a brit birodalom lovagja cím női megfelelőjét.
126 éve született a krimi koronázatlan királynője, Agatha Christie
  • Miss Marple először  A kedd esti klubban (The Tuesday Night Club) szerepelt, a saját nagymamájáról mintázta.
  • a második világháború idején írta meg a  Függöny: Poirot utolsó esete (Curtain) és a Szunnyadó gyilkosság (Sleeping Murder) című regényeit, amelyeket a két nagy nyomozója utolsó ügyeinek szánt. Christie mindkét könyvet elzárta egy bankszéfbe, és csak élete végén, több mint harminc évvel később adatta ki, amikor érezte, hogy többé nem tud írni.
  • soha nem írt olyan regényt, melyben együtt szerepelt volna Miss Marple és Hercule Poirot. Egy nemrégiben előkerült hangfelvétel szerint ezt így indokolta: “Poirot, a tökéletes egoista nem szerette volna, ha (ki)oktatják saját mesterségében, vagy hogy egy élemedett vénkisasszony tegyen neki javaslatokat.”
126 éve született a krimi koronázatlan királynője, Agatha Christie
  • négy történetben Christie futni hagyta a gyilkost az igazságszolgáltatás elől (az utolsó háromban majdhogynem jóváhagyva tettüket), ezek A vád tanúja és más történetek (The Witness for the Prosecution), Gyilkosság az Orient expresszen (Murder on the Orient Express), Függöny: Poirot utolsó esete (Curtain) és A váratlan vendég (The Unexpected Guest).
  • újabb hét művét filmesíti meg az elkövetkező négy évben a BBC, köztük a krimi királynőjeként emlegetett írónő egyik személyes kedvencét is, Az alibi című regényt is. A ferde ház mellett ez volt Agatha Christie személyes kedvence. Korábban az ITV is fel-, illetve jelentősen átdolgozta, Miss Marple volt a főhőse, noha a derűs kedélyű vénkisasszony eredetileg nem szerepel a történetben.

 Még több Agatha Christie-ről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top