TV-sztárok

10 dolog, amit nem tudtál az idén 25 éves Ghostról

Patrick Swayze ugyan lassan már hat éve nincs köztünk, a filmjei továbbra is itt vannak, hogy emlékezhessünk rá. Idén ünnepli bemutatásának 25. évfordulóját a Ghost, és akad néhány érdekesség, amit valószínűleg nem tudtál a filmről.

10. Mindenki visszautasította a főszerepet

Patrick Swayze neve ugyan már a kezdetekkor szóba került Sam szerepére, de Jerry Zucker rendező csak azután kezdett el benne gondolkodni, miután fél Hollywood visszautasította. A teljesség igénye nélkül ez volt a felkeresettek listája: Tom Hanks, Kevin Bacon, Mel Gibson, Mickey Rourke, Nicolas Cage, Alec Baldwin, Kevin Costner és Bruce Willis. A legtöbb színésznek az volt a baja, hogy szerinte nevetséges volna egy teljes filmen át szellemet alakítani. Ez az indok különösen Bruce Willis (aki akkortájt már Demi Moore férje volt) szájából visszás, aki pár évvel később ugyanezt tette a Hatodik érzék című filmben.

10 dolog, amit nem tudtál az idén 25 éves Ghostról

9. Demi, a sírásspecialista

Demi Moore szerepére is tömegeket hallgattak meg. Moore állítólag azzal a képességével győzte meg a szereposztókat, hogy parancsszóra tud sírni, sőt még azt is tudja kontrollálni, melyik szeméből jöjjön ki az első könnycsepp.

8. Fazekas romantika

A Ghost agyagozós jelenete minden idők egyik legtöbbet parodizált filmes pillanata. A teljesség igénye nélkül íme az eredeti jelenet, és néhány a legjobb paródiák közül.

Az eredeti fazekas romantika

Két pasi meg egy kicsi

Family Guy

Szenzációs kajás paródia

Reggeli hírműsor bejátszás

7. Dettó

Bár a film leghíresebb pillanata kétségtelenül az agyagozós jelenet, a film leghíresebb mondata csupán annyi, hogy “Dettó.” Ez volt Patrick Swayze karakterének standard válasza arra, amikor Demi Moore azt mondta neki, hogy “Szeretlek”. Swayze saját bevallása szerint rengeteg nő ment oda hozzá élete során, akik azt kérték tőle, hogy kimondja a bűvös szót.

6. A filmből japán remake is készült

2010-ben a Paramount stúdió eladta a film remake-jogait a japán Shochikus cégnek, akik szinte azonnal össze is dobták a produkciót Ghost: In Your Arms Again címmel. A legfőbb különbség az eredeti verzióhoz képest az volt, hogy a japán változatban a nő játszotta a szellemet.

5. Kis híján tévésorozat lett belőle

A Ghost színházi musical változatáról nagyjából mindenki hallott már, Budapesten is játszották, de ennél sokkal kevésbé közismert tény, hogy kis híján tévésorozat készült belőle. 2013 végén a Paramount nagy dérrel-durral bejelentette, hogy megbízta Akiva Goldsman és Jeff Pinknek forgatókönyvírókat (Egy csodálatos elme, Alias…) a Ghost sorozat pilotjának megírásával, csakhogy azóta már elég sok idő telt el, és a széria körül teljes a csend. Könnyen lehet, hogy az elkészült szkriptet arra sem tartották érdemesnek, hogy a pilotot elkészítsék, de persze azon se szabad meglepődni, ha a semmiből hirtelen mégis felbukkan ez a sorozat.

4. Demi Moore évfordulós beszéde

A filmből még 2013-ban tartottak egy évfordulós megemlékező vetítést, amin Demi Moore is részt vett. Ez volt a beszéde legérdekesebb része:

“Imádtam a filmet, és nagyon izgatott voltam, amikor mozikba került. Aztán jöttek a kritikák, és BORZALMASAK voltak, én meg arra gondoltam, hogy ez így nagyon nem lesz jó. A film végül 217 millió dollárt hozott csak az Államokban, megérintette az emberek szívét, segített azoknak, akiknek valamilyen veszteséget kellett feldolgozniuk, és máig velünk van az a remény és varázslat, amit magában hordoz. Hálás vagyok azért, hogy a része lehettem, és megtisztelő, hogy most én oszthatom meg itt önökkel. Továbbá abban is biztos vagyok, hogy a fazekas-tanfolyamok a Ghost hatására olyan népszerűek lettek, mint amilyenek akkor voltak, amikor még a makramé és a szőrös láb volt divatban.”

10 dolog, amit jó eséllyel nem tudtál az idén 25 éves Ghostról

3. A metrós szellem legendája

A film egyik legkülönlegesebb figurája a metrón kísértő szellem volt, akit Vincent Schiavelli alakított, akinek sorsa kissé egybecsengett Patrick Swayze-ével. Nem csak mindketten szellemet játszottak, hanem mindketten rákban haltak meg 57 éves korukban. A filmben ráadásul Schiavelli feltör egy cigarettaautomatát a cigiért: a színész tüdőrákban halt meg. Bónusz adalék: Schiavelli születésnapja november 11-re esett, és ugyanez a szülinapja Demi Moore-nak is.

2. Bakik

Szemfülesek a filmben több bakit is felfedezhetnek:

  • amikor Samet lelövik, és Molly odahajol hozzá, a ruhája ujja véres lesz. Később a rendőrségen már nem látni ott vérnyomokat.
  • miután Samet lelőtték, és látjuk, amint a gyilkos után fut, észrevesszük, hogy ő már csak egy szellem. Csakhogy futás közben hallottuk a lépéseit koppanni a betonon, ami egy szellem esetében azért elég érdekes jelenség…
  • miközben Carlt a film végén elragadják az árnyékok, az éles szeműek könnyedén kiszúrhatják az őt lebegtető drótokat.

1. Óriási pénzeket hozott

A Ghost csak 22 millió dollárjába került a Paramount stúdiónak, de a film világszerte 505 millió dollárt hozott csak a mozikban, amivel lazán 1990 legsikeresebb mozifilmjévé vált. Az inflációt is figyelembe véve a Ghost jelenleg minden idők 91. legsikeresebb filmje.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top