TV-sztárok

Azok a csodálatos pékfiúk: ez 2015-ben a péksüteménytrend

Két testvér, Tom és Henry több sikeres tévéműsorral is jelentkezett az elmúlt években. Egyikük pék, másikuk pedig szakács és hentes. Ők ketten pedig megannyi remek recepttel örvendeztettek már meg minket. Velük beszélgettünk.

Jó vagy rossz testvérek vagytok? A forgatásokból ezt nem nagyon látjuk, de sokat veszekedtek a konyhában?

Tom: Attól függ, kit kérdezel. Azt hiszem, talán inkább rossz testvérek vagyunk a konyhában. Henry sok koszt csinál, minden lábast, edényt elővesz. Alapjában véve nem véresen komolyan és fegyelmezett hangulatban dolgozunk a konyhában, hanem viccelődve, és igen sokszor különböző csínyeket is elkövetünk a másik ellen.

Mit gondoltok, mi az év péksütemény trendje? Mi a legnépszerűbb péksütemény 2015-ben?

Henry: Az elmúlt pár év tapasztalatait nézve a trend, hogy két különböző péksüteményt ötvöznek. Azt hiszem, az egész a cronuttal (magyarul crofánk, croissant és a fánk angol nevének összeolvadása – a szerk.) kezdődött. És mivel ez nagyon finom, kérdés, meddig lehet elmenni? Vannak hasonló furcsa próbálkozások, például a croissant és a muffin “összegyűrt” változata. Vajon milyen nevet kapott, Croissmuff vagy muffant vagy…

Azok a csodálatos pékfiúk: ez 2015-ben a péksüteménytrend

Tom: Croissin?

Henry: Croissin, valami ilyesmi. De a lényeg, hogy valami fenséges végeredményt kapsz, egy vajas péksüteményt, egy croissant szerű tésztát, de mivel egy muffin formában sül ki, sokkal inkább lédús és szaftos marad. Megtöltöd valamilyen gyümölccsel és kis csokoládéval meg magvakkal, és egy egészen finom reggelit kapsz.

Tom: Igazam van, ha azt mondom, hogy a croissant eredetileg Magyarországról származik? 16 éves koromban jártam ott.

Ez lett volna a következő kérdésem, hogy ismertek-e valamilyen magyar ételt vagy gasztronómiai specialitást?

Tom: Rég volt, hogy nálatok jártam. Emlékszem a gulyásra, ami nagyon finom volt, de ez nagyjából ugyanolyan tradicionális étel, mint nálunk a fish and chips (sült hal és sült krumpli – a szerk.). Biztos vagyok abban, hogy sokkal több van a magyar ételekben ennél.

Henry: Tomnak és nekem van pár mániánk: az egyik a fekete kávé, a másik a dijoni mustár. De a füstölt (magyar) paprika egyértelműen a lista elején van, mindig tartunk otthon, mert sok ételbe használjuk.

Azok a csodálatos pékfiúk: ez 2015-ben a péksüteménytrend

Tom: Igen. És ismerem az isteni péksüteményeiteket. És hallottam egy történetet a croissant-ról, hogy ezzel ünnepelték meg azt a csatát, amelyben legyőzték az Ottomán Birodalmat, amelynek egy félhold van a zászlójában. Ezért ilyen a croissant formája, mert a győzelem jeléül “megették” a félholdat. Persze, a franciák magukénak mondják, de valójában ez a ti környéketekről származik. Nos, mondok én valamit, szeretnénk meglátogatni téged és akkor több ételt is kipróbálhatunk. Jobban meg kell ismerkedni a magyar konyhával.

A rugelach, különböző édes töltelékkel megtöltött (lekvár, dió, mazsola, fahéj, vagy csoki) kifli zsidó eredetű recept, állítólag lengyel. Bizonyos források pedig azt írják, hogy leginkább Bécsben volt népszerű a kifli (félhold) formájú sütik készítése, ugyanis ezzel ünnepelték a törökök fölötti győzelmet. A croissant, ami alapvetően ugye francia nemzeti specialitás, magyar származású, ugyanis előszőr magyar pékek készítették, szintén a törökök fölötti győzelem ünneplésére, majd, később, csak a 18. században az osztrák születésű Marie Antoinette királynő honosította meg Franciaországban. (via)

Mit javasolnátok azoknak a háziasszonyoknak, akik nem szeretnek fehér lisztet használni? Melyik liszttel tudnának könnyen boldogulni otthon, a konyhában?

Tom: Igazán szeretem a teljes kiőrlésű lisztet. Talán egy kicsit rossz a megítélése, mert amolyan paraszti ételként tartják számon, mivel az étkezés kultúrák történelmében van egy ideális kép a fehér lisztről. De egyrészt a fehérliszt nem egészséges, nem tartalmaz annyi rostot, ami szükséges lenne. A másik, hogy nincs túl sok íze. Szóval, bátran lehet helyettesíteni a fehér lisztet teljes kiőrlésűvel, különösen, ha például tönkölyből készül, mert a tönkölybúza igazán ízletes. Egy dolgot azonban észben kell tartani, ha teljes kiőrlésű liszttel dolgozunk, mégpedig, hogy több vizet vesz fel. Éppen ezért elég gyakran előfordul, hogy amikor megkóstolom mások ételét, aminél kicserélték a fehér lisztet a teljes kiőrlésűre, érzem, hogy száraz lett a tésztájuk. Tehát arra kell odafigyelni, hogy az eredeti recepthez képest több folyadékot kell beletenni, és akkor szaftos és fenséges lesz a végeredmény.

Azok a csodálatos pékfiúk: ez 2015-ben a péksüteménytrend

Van olyan kedvenc receptetek, amelyet könnyen és gyorsan el lehet készíteni este, hogy például a gyerek másnap elvigye az iskolában uzsonnának?

Henry: A felségemmel próbálunk kevés szénhidrátot enni. Sok fajta babot, csicseriborsót, lencsét eszünk. Ami ezekből hamar megvan? Például csicseriborsó, kardhal vagy egy fűszeres lencsesaláta, amiből hatalmas adagot csinálok, grillezett hússal, kolbászkával vagy egy csirkesteakkel mennyei, és ebédre is elviheted a munkába.

Tom: Négy kisgyerekem van otthon és mindig olyanokat sütünk, amiket másnap vihetnek az iskolába. A kedvencünk mind közül az “aratási kenyér”. Aratáskor Angliában van egy hagyomány, hogy valamit vinni kell a földekről a templomhoz, ezzel ünnepelve az aratást. Az egész család átjön hozzánk ilyenkor, és a gyerekekkel együtt elkészítjük ezt a kenyeret. De igazi kényeztetésnek a trüffelt mondanám. A gyerekek imádják az olvasztott csokit és a trüffel készítést, ennek is fent van a receptje az oldalon. Ez igazán kedves dolog, amit be lehet vinni, ha a munkahelyen vagy az iskolában ünneplünk valamit, mert ezt mindenki szereti.

 

A testvéreknek jelenleg két sorozata is fut a TLC csatornán

Azok a csodálatos pékfiúk: februárban hétfő esténként 20:05-től
Két testvér, akik tökéletesen kiegészítik egymást a konyhaművészetben, hiszen az egyikük pék, a másikuk pedig szakács és hentes – ők vezetnek minket el a gasztronómia legmélyebb bugyraiba. Ötgenerációs pék múlttal a hátuk mögött, Tom és Henry beavatnak minket a kézműves konyha legnagyobb titkaiba. Minden egyes részben a fiúk feltűrik az ingujjukat, előveszik a lisztet, és megmutatnak nekünk egy szuperfinom receptet. Persze nem csak kenyér és sütemény hever majd az asztalon, hanem ínycsiklandozó töltelékek és köretek is.
Éhestestvérek: március 2-től, hétfőnként 20:05-től

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top