TV-sztárok

Tévésorozatsztár – mindhalálig

A magyarok 84 százaléka néz valamilyen sorozatot. De sok sztár is sorozatfüggő: inkább a televíziózás világát választják a kockázatos filmipar helyett.

Sztárok, akik a tévésorozatokat választottákAz AXN csatorna kutatást végzett, amelyből kiderült, hogy a magyarok négyötöde szívesen néz sorozatokat. A válaszadók negyede az önálló részekből állókat kedveli, ahol nem kell tartani attól, hogy elveszítik a történet fonalát egy-egy kihagyott epizóddal. Ilyen például a New York-i helyszínelők, ahol a korábban filmszerepeivel ismertséget szerző Gary Sinise a csapat vezetője. Immár hét éve helyszínel Mac Taylorként, tizenhét éve viszont még Dan Taylor volt, a Forrest Gump egyik roppant erős, különleges színészi képességeket igénylő figurája. Nyilvánvaló, hogy hullák és gyilkosok közt topogva kevésbé járul hozzá valamiféle „nagy, magasztos, örökérvényű” kultúra gyarapításához, mint mondjuk Tom Hanks kiváló filmjében. De nincs minden évben egy újabb Forrest Gump, míg a Helyszínelők-franchise egységes és teljesen vállalható színvonalat hoz.

Egyébként is ez a jövő. A 18–24 évesek közel fele valódi sorozatfüggőként akár hosszú órákat is eltölt kedvenc sorozatával például az interneten. Az online filmnézés még inkább csak vágyálom, de a sorozatokkal már eljutottunk idáig. Amit megszoktunk a videomegosztókon egy-egy klip esetén, azt igényeljük a sorozatnézésnél: akkor induljon el, amikor én akarom. A Twilightért moziba kell menni, de a Being Human – Emberbőrben vámpíros-várfarkasos és szellemesrészeiért most is elég bekapcsolni a tévét vagy felmenni a csatorna honlapjára.

Sztárok, akik a tévésorozatokat választottákVisszatérve a filmvászonról tévéképernyőre váltó színészekhez, még érdekesebb az Oscar-díjas Forest Whitaker sorsa. A Síró játéktól a Szellemkutyán át egészen az Oscar-díjat hozó szerepig Az utolsó skót királyban Whitaker mindig, mindenhol elképesztő átéléssel, lehengerlő aurával vett részt a forgatásban. Joggal hihette mindenki, hogy ezt és így csak mozifilmekben, hónapokig-évekig csiszolt jelenetek és monumentális költségvetés útján lehet előadni. Whitaker azonban rácáfolt a sztereotípiára, és pár évvel ezelőtt fejest ugrott a sorozatokba nem feladva  azt a célját, hogy különleges, szabálytalan karaktereket jelenítsen meg. A Vészhelyzetben egyetlen véres, műtőbeli jelenet nem volt olyan felkavaró, mint az elszenvedett orvosi műhiba miatt mentálisan összeomló Curtis Amest alakító Forest Whitakerrel leforgatott epizódok bármelyik dialógusa, de ugyanerre tekerte a Kemény zsarukban vitt belsős nyomozó szerepét is. Az egyszerre félelmetes és szánalmas figurát bármelyik százmillió dolláros Spielberg-mozi azonnal leigazolta volna. Whitaker ma a Gyilkos elmék: Alapos gyanú thrillersorozatában alakítja Sam Coopert, egy elit viselkedéselemző csapat vezetőjét, akik a bűnözők gondolkodásmódját követve igyekeznek a következő bűntettek elébe vágni – tulajdonképpen Gary Sinise receptjét követve jutott el ide.

Sztárok, akik a tévésorozatokat választottákAz RTL Klub által már évekkel ezelőtt megvásárolt, de érthetetlen okból azóta is dobozban pihentetett Sons of Anarchy az Egyesült Államokban a legnézettebb sorozatok egyike – a széria egy motoros banda életét mutatja be, az élükön Ron Perlman (Hellboy, Star Wars – A klónok háborúja, Elveszett gyermekek városa) húzza a Harley-n a gázt. Kiefer Sutherland újjászületett a 24-gyel. Charlie Sheen se tudott volna mostanság annyit költeni kábítószerre és prostituáltakra, ha nem lett volna ekkora siker a főszereplésével futó Két férfi meg egy kicsi. Az apukája jóval ügyesebb volt: Martin Sheennel Az elnök emberei igazi klasszikussá vált.

Fent már említettük a Kemény zsarukat – ennek egyik évadját szinte egyedül vitte Glenn Close a vállán. A balhés rendőrörs élére helyezett, ott kemény kézzel dolgozó, „tökös” szerep nagyban hozzájárulhatott ahhoz, hogy meglátták benne az ideális jelöltet A hatalom hálójában manipulatív, gátlástalan ügyvédnőjéhez.

Sztárok, akik a tévésorozatokat választottákSzeretjük és nézzük a sorozatokat. Ma már „komoly” színészek számára sem ciki egy ilyen váltás, betolni a karriert a képernyőre. A nagy sztárok jó része pedig eleve innen jön, az ügyesebb-szerencsésebbek pedig képesek fordítva is működni, tévésorozatból indulva mozis karriert összehozni – Michael Douglas San Francisco utcáin üldözte a trapéznadrágos bűnözőket, mielőtt tőzsdecápát vagy az Összeomlás tomboló kisemberét alakította volna. És igen, Ross doki a végső válasz minden további kifogásra: a Vészhelyzet nélkül ma alig páran ismernénk George Clooney nevét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top