Trend

Így ápold a cipőd télen – nubuk és velúr lábbelik

A bőrcipők állandó ápolást igényelnek, és ez különösen igaz télen, amikor nemcsak a hó, a sár és az eső veszi igénybe az anyagukat, hanem a kinti és benti hőmérséklet közötti nagy különbség is. Ha lehet, a velúr és nubuk lábbelikkel még a szokottnál is gondosabban kell törődnünk. Megmutatjuk, hogyan!

Egy jó bőrcipő nemcsak mutatós és drága, de tartós is – persze csak akkor, ha megfelelően ápoljuk. A hasított bőrből készült cipők és csizmák pedig különleges kezelést igényelnek.

Így ápold a cipőd télen – nubuck és velúr lábbelik

Sámfázás után száríts lassan

Elsőként is a felületre tapadt port és más szennyeződést kell eltávolítanunk gumikefével – ezt minden esetben csak teljesen száraz bőrön szabad elvégezni, különben az anyag kibolyhosodik, viseltessé válik. Fontos, hogy ne csupán a cipőre tapadt kosz, de maga a cipő bőre is száraz legyen már ekkor! A szárítás maga is kényes művelet a bőr esetében: a leghelyesebben akkor járunk el, ha még nedves állapotában kisámfázzuk, vagy újságpapírral kitömjük a cipőt, és gondosan ügyelünk rá, hogy ne túl gyorsan száradjon meg – például kályha, radiátor vagy más hőforrás közelébe ne tegyük, mert ebben az esetben a bőr megkeményedik, merevvé válik. A sámfa azért is hasznos, mert kisimítja az úgynevezett járóráncokat is.

Sófoltok eltávolítása

Ha a száradás és a nagyobb szennyeződések (sárdarabok) eltávolítása után a téli időszakkal gyakran együtt járó sófoltokat is találunk a cipőn, azt konyhasó és ecetes víz 2+1 arányú keverékébe, vagy más, kimondottan sóeltávolító szerbe áztatott textíliával tüntethetjük el. A legtöbb cipőboltban kaphatók kifejezetten hasított bőrre kifejlesztett tisztítók, lehetőség szerint ezeket használjuk erre a célra.

Olaj és zsíros szennyeződések

A bőr anyagába mélyebben “beleépült” szennyeződést szintén a velúr és nubuk bőrcipőkhöz gyártott speciális tisztítóhabbal, gélekkel és szivaccsal végezzük el. Ezek használata már csak azért is ajánlott, mert rendszerint egyúttal a bőr impregnálását is elvégzik, és frissítik, élénkítik az anyag színét. (A zsíros és olajos foltokat a házi módszerek közül leghatékonyabban hintőporral vagy kukoricakeményítővel távolíthatjuk el: szórjuk meg ezzel a szennyezett területet, és hagyjuk így állni a cipőt 8-12 órán át, majd egy nedves ronggyal töröljük át a bőrt – de még jobb, ha gőzt használunk erre a célra, majd ez után a tisztítókefével átdörzsöljük gyengéden az anyagot.

Így ápold a cipőd télen – nubuck és velúr lábbelik

Bánj gyengéden a rostokkal

A különféle tisztítóhabok és gélek mellett úgynevezett velúrtisztító radírt is használhatunk a makacsabb foltok eltávolítására, de ha ilyen nincs kéznél, akkor helyettesíthetjük egyszerű kreppgumival is. Azonban ezekkel is óvatosan kell bánni, és nem szabad erősen dörzsölni a bőrt, hiszen könnyen megsérülhet. Azért, hogy minél kevesebb kárt tegyünk ebben az érzékeny anyagban, a legjobb, ha mindig a rostok elhelyezkedésével megegyező irányban használjuk mind a kefét, mind a különféle “radírozó” eszközöket. A tisztítás utolsó fázisaként mindig menjünk át a cipőn még egyszer a kefével rostirányban, hogy visszaállítsuk a bolyhokat az eredeti állapotukba.

 

Még több cipő az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top