Trend

Állítsd meg most a fogszuvasodást

Emlékszel még a fogorvosi rendelők falára kifüggesztett fognyűvő manókra, vagy a képes mesekönyvre, amely arra hívja fel a gyerekek figyelmét, hogy mennyire fontos a rendszeres fogmosás és szájápolás?

Érdemes lenne ezt a könyvet később is a kezünkbe venni, vagy legalábbis nem elfelejteni, hogy mennyire fontos egészségünk szempontjából is a rendszeres és helyes fogápolás. Az idén ugyanis sokak számára meglepő adatok kerültek nyilvánosságra, amelyek azt bizonyítják, hogy sajnos még mindig nem fordítunk elég figyelmet a fogainkra.

Állítsd meg Most a Fogszuvasodást

A Fogszuvasodásmentes Jövőért Szövetség, az Alliance for a Cavity-Free Future ( ACFF), adatai szerint Magyarországon…

• a 6 éves gyerekek csak 41%-ának egészségesek a fogai
• a 12 éves gyerekeknek 2-3 foga már megbetegedett
• a 12 éves gyerekek 32%-ának szüksége van fogszabályozó kezelésre
• a 12 éves gyerekek csak 38,5%-ának egészséges a fogínye
• a 35–44 éves felnőtteknek átlagban 15,9 foga szuvas, tömött vagy kihullott
• a 65–74 éves idős lakosság 26%-a fogatlan

A fogszuvasodás igazi népbetegség. Kialakulása több szakaszra bontható folyamat. Kezdetben a probléma még felületi, később a betegség tovább terjed a fog belseje felé, eléri a dentint, végül pedig a fogbélt is. Étkezéskor minden alkalommal a szájüregben lévő baktériumok az élelmiszerekben található szénhidrátot káros savakká alakítják át. A képződött sav hatására a száj pH-ja csökken, és ez a fogak felszínén lévő ásványi anyag csökkenését vagy elvesztését okozza. Jó szájhigiéné esetén a fogak ásványianyag-vesztése és annak visszaépülése egyensúlyban van. Ha a demineralizáció (ásványianyag-vesztés) mértéke gyorsabban következik be, mint a remineralizáció (ásványianyag-beépülés), egy fehér folt jelenik meg a fogzománcon. Fontos tudni, hogy a fogszuvasodás ebben a korai szakban megfelelő kezeléssel visszafordítható! Ha nem történik meg a beavatkozás, a fog elveszítheti szerkezeti egységét, a zománcban üreg képződik. A fogszuvasodás a betegség előrehaladtával egyre súlyosabbá válik, de a folyamat lassítható, ideális esetben megállítható és ellátható.

Ezért lenne nagyon fontos több figyelmet fordítani a rendszeres és szakszerű fogápolásra, és természetesen felkeresni a fogorvosunkat, nemcsak akkor, ha már a fájdalom kényszerít rá bennünket.

Ma már számtalan fogápoló eszköz áll rendelkezésünkre, így a fogkefe és a fluoridos fogkrém mellett érdemes beszerezni minimum a fogselymet, fogköztisztító fogkefét és a szájvizet is.
A legfontosabb azonban, hogy legyünk tisztában a tényekkel, tanuljuk meg, hogyan is őrizhetnénk meg a fogainkat minél tovább, és ne éljünk abban a tévhitben, hogy a fogszuvasodás csak a gyerekeket érinti. Ezt a betegséget is nagyon komolyan kell venni, hiszen a rossz fogak kihatással vannak az egész szervezetünkre, és nagyon komoly panaszokat, betegségeket tudnak okozni más szerveinkben is.

Tarts velünk, töltsd ki tesztünket, és lássuk, te mit tudsz a fogápolásról?
Hidd el, lehet, még neked is van mit tanulnod!

Most megtudhatod, mennyire vagy kitéve a fogszuvasodás veszélyének.
Hét kérdésünkre válaszolva kiderül, mennyire vagy kitéve a fogszuvasodás veszélyének, tanácsaink betartásával pedig javíthatod szájhigiéniádat, és csökkentheted a szuvasodás kockázatát.

A kitöltők között 6 db 1 éves magazin-előfizetést sorsolunk ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top