nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

10 extra összetevő, amiről nem gondolnád, hogy az arckrémedbe kerülhet

Egészen meglepő, mi mindenről kiderülhet, hogy valódi csodafegyver, ha a bőr egészségének, szépségének megőrzése a cél. Jó szolgálatot tehet a nyírfa nedve, de még az aszúvá érett szőlő is, hogy a fecskék nyálából vagy a tengeri csillagokból kinyerhető összetevőkről már ne is beszéljünk.
Benecz Judit
f Ajánlom

Disznókollagén

Bizony, nemcsak az orvostudomány foglalkozik nagy erőkkel a sertések bőrének és szerveinek felhasználásán alapuló gyógyítással, de a szépségipar is elkezdett a disznóólak irányába kacsintgatni. A röfik bőréből kivont kollagén ugyanis nagyon hasonló az emberi kollagénhez, hamar felszívódik és nagyon jól hasznosul. Eredményül hidratáltabb bőrrel kecsegtetnek, a kollagén legfőbb ereje a bőrápolás terén ugyanis vízmegkötő hatékonyságában áll.

 

Fecskenyál

A fecskék nyálából, illetve fészkükből kinyert összetevőket tartalmazó arcápolók széles skálájával találkozhat az, aki picit elkalandozik a dél-koreai termékek világába. Kutatások alapján ugyanis a kedves kis madárka nyála magas fehérjetartalmú, valamint antioxidánsokban is bővelkedik, amik pedig mint tudjuk, a bőröregedés lelassításának egyik lehatásosabb beauty-fegyverei. Emellett természetes forrása az EGF-nek, vagyis az epidermális növekedési faktornak is, ami szintén a bőröregedés jeleit hivatott késleltetni. Az őssejtjeink által kibocsátott EGF mennyisége ugyanis korunkkal egyre csökken, ami a bőr szöveteiben a ráncok kialakulását, a bőr egyenetlenné válását okozhatja, sőt, még a sebgyógyulás ideje is megnövekedik. A fecskék fészke iránt egyébként azért nagy az érdeklődés, mert az is a fecskék nyálából készül, így tökéletes forrása az alapanyagnak.

 

Nyírfanedv

Elsőrangú hidratáló hatású természetes összetevő, számos, a bőrre gyakorolt pozitív hatásának köszönhetően igazi natúr csodaszernek számít. A fák gyökeréből nyerik ki, egész pontosan a faágak felé áramló nedvet csapolják le, amellyel feldolgozás után sok esetben a vizet is helyettesíteni tudják a krémekben, miközben jóval hasznosabb bőrünk számára, mint a víz. Tartalmaz glükózt, különféle ásványi anyagokat és fruktózt is, valamint szabad aminosavakban is igen gazdag.

 

Tokaji aszú

Bizony, hungarikum is fellehető a különleges összetevők között, amelyeket a bőrápoló kozmetikumokhoz felhasználnak. Egész pontosan tokaji aszúeszenciáról van szó, szóval még véletlenül se nyúljon otthon senki a borosüveghez, abból nem lesz arctonik. A Krémmánián is olvasható meghatározása, miszerint: a tokaji aszúeszencia az aszúszemekből a saját súlyuk hatására kipréselődött sűrű, mézszínű folyadék. Az összetevő cukrokban és aminosavakban gazdag, vagyis segít a bőrnek a külső védőrétege fenntartásában, ezzel pedig hidratáltságának megőrzésében.

 

Csiganyálka

Az éticsigák kétféle váladékot is termelnek, az egyik a mozgásukat elősegítő nyálka, amit mi is sokszor láthatunk az aszfalton, növények levelein. A másikat védekezéskor választják ki, hogy a bőrüket és házukat ért esetleges sérülések gyorsabban meggyógyuljanak. A kozmetikumokhoz csak ez utóbbit használják fel, az ugyanis az eddigi kutatások alapján feltételezhető, hogy serkenti a kollagén- és elasztinrostok termelését, amelyek bőrünk rugalmasságáért (is) felelnek. Emellett javítja a bőr vízfelvevő és -megtartó képességét, valamint sebgyógyító hatást is kifejthet. Találhatunk kis arányban csiganyálkát tartalmazó arckrémeket, az extrém kísérletezők pedig akár 90% feletti arányban csiganyálkás eszenciákat is beszerezhetnek.

 

Méhméreg

A méhméregtartalmú bőrápolók azok számára lehetnek érdekesek, akiket zavarnak meglévő kisebb ráncaik, a botox kezeléstől azonban tartanak. A házi méhekből kinyert méreg ugyanis a bőrön alkalmazva enyhíti az izmok feszülését, egyúttal csökkenti azok megjelenését. Hatékonyságában nyilván elmarad az injekciós kezelésektől, de ha mindehhez hozzávesszük antibakteriális, gyulladáscsökkentő és antimikrobiális hatását, igencsak ígéretes összetevőről beszélhetünk.

 

Döglött bogarak

Következő alkalommal, mikor rúzsunkhoz nyúlunk, jusson eszünkbe, döglött bogarakat is tartalmazhat. Mindez pedig nem gyártási hiba eredménye. A nőnemű bíbortetvek szárított testéből állítják ugyanis elő a kármint és a kárminsavat, amit nem csak a szépségipar használ színezőanyagként, de az élelmiszeripar számára is engedélyezett összetevő, ami az E-120 név alatt fut. Több száz éves múltra visszatekintő színezőanyagról van szó, amit már az aztékok is ismertek, Amerika felfedezését követően pedig Európa hölgyei nem bírtak betelni a kis tetvekből kinyert festékkel, ami máig az egyik legjobb minőségű, természetes eredetű vörös festékanyag. 

 

Bambusz

A bambusz leveleiből és szárából kinyert nedvnek nagy múltja van az ázsiai hagyományos gyógyászatban, mostanra pedig a szépségipari márkák is felfedezték maguknak.  Arckrémek, köröm- és hajápolók egyaránt készülnek vele, a bőrápolás terén leginkább amiatt kedvelt, hogy természetes módon segíti fenntartani a bőr nedvesség tartalmának egyensúlyát, miközben feltölti és hidratálja azt, késlelteti a ráncok kialakulását. Magas kovasav tartalmának köszönhetően a gyenge, vékony szálú hajat is erősíti.

 

Tengeri csillag

A tengeri állatkából származó kivonatnak számos pozitív hatást tulajdonítanak, úgy mint: megfiatalítja, revitalizálja, táplálja a bőrt, miközben hosszan tartó hidratálást biztosít számára. Hogy hogyan kerültek képbe éppen ezek az élőlények? A tengeri csillagok képesek rá, hogy sérülés esetén újranövesszék végtagjaikat, ez a bámulatos regenerálódó képesség pedig felkeltette a szépségipari kutatók figyelmét is – igaz kutatási eredményt nem sokat találni a témában, vele készült termékek már léteznek, így bízzunk benne, hogy a piacra dobásuk megalapozott volt. Az Asterina pectiniferáról tudható, hogy kimutatták, a belőle nyert kivonat segíthet a hiperpigmentáció kezelésében,  míg a Pentaceraster regulus-kivonat sebgyógyító.

 

Cápamájolaj

A squalene nevű összetevő természetes forrása nem más, mint a cápák mája. Az emberi bőrben, a bőr által termelt faggyúban is megtalálható anyagról van szó, amelyet kozmetikumokhoz a tengeri ragadozó helyett egyre inkább bizonyos növényekből nyerik ki. A szépségiparban első rangú hidratáló, bőrpuhító emolliens anyagnak számít, amelynek antioxidáns tulajdonsága is van.

Mentés

Olvass tovább

{PostTitle}

Megosztás Facebookon