Trend

Csodás fotósorozat készült Hosszú Katinkáról!

A háromszoros olimpiai és ötszörös világbajnok úszónő gyönyörű portréfotókon mutatta meg nekünk nőies oldalát. A képeket Bársony Bence profi fotós készítette, akit ez alkalomból meg is kérdeztük, milyen tippeket adna nekünk, amatőröknek ahhoz, hogy mi is fantasztikus portréfotókat lőhessünk.
Csodás fotósorozat készült Hosszú Katinkáról!

Számodra mit jelent a szépség?

 Szépség teljesen szubjektív fogalom, de mindig vannak trendek, ideálok, amelyek századról századra, korszakról korszakra változnak. Egy biztos: a szépség minden esetben jó érzést, pozitív vizuális hatást vált ki az azt szemlélőből. Egy portréhoz pózoló modell esetében például fontos az összkép, a harmónia, a külső és belső tulajdonságok egyaránt. Mi teszi a képet varázslatossá?  Például egy szuggesztív tekintet, vagy egy megfogó érzés, amit igéző kisugárzásnak szoktam hívni. Ez az, amitől a kép különlegessé válik, amitől  bevésődik az emlékezetünkbe.

Véleményed szerint egy jó fotóssal és szuper kamerával bárkiről lehet szuper portréfotót készíteni, bárkiből lehet modell?

 Nincs jó vagy rossz modell. Az a fontos, hogy milyen a kommunikációs kapcsolat közte és fotós között. Nekem például sokat segít, ha szituációba helyezem a modelleket, akár csak gondolati síkon. Segítem őket, hogy a fotózás közben el tudjanak vonatkoztatni a technikai környezettől, és belehelyezzék magukat egy számukra ismerős és kényelmes, fiktív élethelyzetbe. Egy ehhez hasonló kis szerepjátékkal könnyebb természetes arckifejezéseket elkapni, megragadni a modell kisugárzását. Ha a modellt csak beállítanám mint egy kirakati bábut, nem lenne a kép se őszinte, se  természetes. Egy jó portré beszédes, kommunikál a nézővel, ezért fontos, hogy legyen üzenete, amit a modell a tekintetén át közöl. 

Csodás fotósorozat készült Hosszú Katinkáról!

Mit gondolsz, hogyan készíthet valaki, aki nem profi fotós, és nincs drága kamerája, a tiédhez hasonló gyönyörű portréfotókat?

 Manapság már nem feltétlen van szükség DSLR kamerára ahhoz, hogy jó képeket tudjunk készíteni. Egyes okostelefonok már olyan szintű technológiát használnak, hogy a nem profi felhasználók is fotóművésznek érezhetik magukat vele. Ilyen például a Huawei új okostelefonja, a P10, amit én is használtam Katinka fotózásához. Ez a készülék egy átlagos felhasználó számára is lehetőséget biztosít arra, hogy kedvezőtlen fényviszonyok között is szép portrét készíthessen. Nem is csoda, hiszen a kameráját a legendás kameragyártó Leicával közösen tervezte a cég. A telefon portréfotó funkcióját beállítva a nagy fényerejű (P10/2.2 – P10plus/1.8) Leica lencséinek köszönhetően filmes, kis mélységélességű hatást érhetünk el. Ezáltal gyengébb fényviszonyok mellett is, szinte bármilyen környezetben művészien le tudjuk választani az alanyt a háttérről, és kiemelni, hangsúlyozni a portré összhatást, látványban és kisugárzásban is. 

Csodás fotósorozat készült Hosszú Katinkáról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top