Trend

Női ruhák a kánikulára

Közeleg a kánikula szezon. Bármennyire is próbálod elhinni, hogy létezik olyan ruha, amiben még a 40 °C feletti hőséget is könnyedén át tudod vészelni, legbelül te is tudod, hogy ilyen csodát még nem sikerült feltalálnia az emberiségnek. De szerencsére nem reménytelen a fokokkal vívott harc, ha néhány apró részletre ügyelsz, komolyabb (testi és lelki) sérülések nélkül is túlélheted az összes idei melegrekordot.

Az első lépések

Ma már nem tud úgy eltelni egy nap sem, hogy a közösségi oldalainkat böngészve, egy magazint lapozgatva, a rádiót hallgatva, vagy akár a híreket nézve ne figyelmeztetnének minket a napsugárzás káros hatásaira. Noha a köztudat szerves részét képezi, hogy a nap nemcsak aranybarnára tudja pirítani bőrünket, de felgyorsítja a bőröregedést, és a szeplőkön túl akár bőrrákot is okozhat, valamiért hétköznapjaink során mégis háttérbe szorul az UV-védelem. A nap sugarai azonban nem csak a vízparton feküdve érnek el bennünket, ezért fontos ügyelnünk a bőrünk megóvására, történjen ez egy magas faktorú fényvédő vagy egy megfelelő anyagból készült ruha segítségével.

A női ruhák ápolnak, eltakarnak (és megvédenek)

A magas fényvédő faktorú naptej használatán kívül azonban még mindig rengeteg dolgot tehetünk bőrünk megóvása érdekében, és a szekrényünknél valószínűleg nem is kell messzebb mennünk.

Van az a meleg, amikor már nem érdekel, hogy mit veszünk magunkra, a lényeg, hogy minél kevesebb, könnyebb, lengébb ruhadarab legyen rajtunk, így próbáljuk meg elkerülni azt a szörnyű élményt, mikor a saját levében fődögélő kötözött sonkának érezzük magunkat egy tömött metrón ácsorogva, vagy a forró járdán sétálva. Noha kissé más értelemben, de kánikula idején is igaz ruhatárunkra, hogy a minőség fontosabb, mint a mennyiség. Ez alatt pusztán annyit kell érteni, hogy egy természetes és/vagy jól szellőző anyagból készült ruhával hűsebb érzetünk lehet még akkor is, ha többet takar testünkből, mint egy aprócska, de nem bőrbarát anyagból készült ruhadarab. Ez örömhír azon sorstársaink számára, akiknek a munkájukból fakadva nyáron is kötelező a harisnya/blúz/kiskosztüm hármas. Kellő szemfülességgel a plázákat járva rábukkanhatunk egy-egy nyáron is ideális darabra, de (mint oly sok más téren) talán egyszerűbb online keresni erre szakosodott webáruházakat, vagy legalább nyári ruhadarabokat.

Megnézem
Összes kép (1)

A lenvászon, a könnyű pamutok, a ritkább szövésű selyem már időtlen idők óta közkedvelt alapanyagot jelentenek a kánikulabarát viseleteknél, hiszen figyelemre méltó szellőzőképességgel rendelkeznek – ez pedig kulcsfontosságú ahhoz, hogy nyáron is hűs érzetünk legyen.
Az elmúlt évtizedekben azonban a műszálas anyagok között is felbukkantak olyanok, melyek kifejezetten azért lettek kifejlesztve, hogy a legszélsőségesebb időjárási körülmények között is magas fokú kényelmet tudjanak biztosítani viselőiknek. A sportruházatok között domináló lycra is egy ilyen textil. A lycraszálak bőrünkről nagy hatékonysággal a ruha felszínére vezetik a nedvességet, izzadságot, ami így könnyen és gyorsan el tud párologni, ezzel biztosítva a komfortérzetet sportolás közben. Mostanra szerencsére már a hétköznapi viseletek között is találhatunk lycraszálas ruhadarabokat, pláne a női ruhák terén.

Jó pár éve töretlen népszerűségnek örvendenek a már-már földet söprően hosszú maxiszoknyák és -ruhák, s tökéletes védőpajzsot jelenthetnek a napsugarak ellen, ha egy megfelelő anyagból készültet választunk. A világ körüli divathetek kifutóin nemrégiben kezdtek újra megjelenni a bő szabású nadrágok, melyeket már földi halandók számára is megfizethető boltokban is megtalálhatunk. Válasszunk sűrű szövésű, de vékony szálú textíliákat, hiszen ezek nem engedik be az UV sugarakat, de ennek ellenére nem keltenek páncélszerű érzetet a viselés során.
Színek és minták terén az a legfontosabb, hogy a személyiségünket és az ízlésvilágunkat képviseljük a viseletünkkel. Mind jól tudjuk, hogy egy fehér ruhában sokkal kevésbé érezzük a rekkenő hőséget, mint tetőtől talpig feketébe burkolózva, ha azonban a sötét színekben tudjuk magunkat leginkább elemünkben érezni, ne mondjunk le erről a kényelemről!

A strandon is figyeljünk!

Gyerekkoromban, a vízparti nyaralások alkalmával sosem engedtek ki a szüleim az árnyékból anélkül, hogy ne kentek volna rám egy vödörnyi napolajat, majd bújtattak volna bele egy lehetetlenül bő fehér pólóba, amit akkoriban valóságos kényszerzubbonyként éltem meg, hiába magyarázták szüleim türelmesen, hogy ezzel csak jót akarnak. Szerencsére azóta már az én eszem is megjött, bár a fehér pólót némileg kifinomultabb viseletekre cseréltem.

A Pinterest tele van szinte pár perc alatt elkészíthető csináld magad “cover up”-okkal. Elég néhány régi bő pólót előszedned, egy-két nyisszantás az ollóval, és már kész is a tökéletes “fehérpóló-alternatíva”, amit a vízből kilépve csak gyorsan magadra dobsz, így máris védve vagy a napsugaraktól a száradás után kötelező napolajozásig. A következő esős hétvégére tökéletes, nyárcsalogató program lehet egy-egy cover up elkészítése – a legtöbb minta olyan egyszerű, hogy még akár gyerekekkel együtt is csinálhatod! Vállakat is takaró, igényes strandruhákat pedig könnyedén beszerezhetsz online, ha esetleg kerti sütögetés vagy egy medencés buli alkalmával vennél valamit a fürdőruhád felé.

Az utolsó simítások

A kánikulára tökéletes női ruhák beszerzésén túl természetesen a megfelelő kiegészítőkre is ügyeljünk. A nyári kalapokkal, baseballsapkákkal és nagy napszemüvegekkel az arcunkat is védhetjük. Reggel ne feledkezzünk el egy fényvédőt is tartalmazó arcápoló, BB krém vagy alapozó használatáról, és dobjunk be a táskánkba egy fényvédőt szintén tartalmazó ajakápolót és kézkrémet is. Sokunk figyelmét elkerüli, hogy a kezünket is óvjuk a napsugárzástól, pedig a kellő fényvédelemmel megelőzhetjük, hogy idő előtt Madonna kezeit lássuk viszont a sajátunk helyén.
Mindezeken túl figyeljünk arra is, hogy bárhová megyünk, mindig legyen nálunk egy kis víz, és raktározzunk el egy-egy szőlőcukrot is táskánk mélyére. Sajnos a legjobbakkal is megesik, hogy a hirtelen jött meleg miatt rosszul leszünk – reméljük, nem pont velünk történik ez majd meg, de ha esetleg a buszon mellettünk ülő utastársunk szédül el, legalább tudunk segíteni.
A ruházatunknál pedig a fent leírt dolgokra kell csupán ügyelnünk, és akár féllábon állva is kibírjuk a kánikulát!
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top