Trend

Cipők, amivel elbukhatsz egy jó állást – lábbelibakik munkainterjún

A cipőd mindent elmond rólad, aminek bizonyos helyzetekben különleges, akár sorsfordító jelentősége is lehet. Igen, egy randevú is ilyen alkalom, de most ezt a témát nem boncolgatjuk, hanem inkább vessünk egy pillantást arra a szituációra, amely nem az érzelmi életedre és a partnerkapcsolatodra lesz hosszú távú hatással, hanem az egzisztenciádra: az állásinterjúra. Összeírtuk, milyenek azok a cipők, amelyektől érdemes tartózkodnod, ha jó benyomást szeretnél kelteni egy ilyen beszélgetésen.

 

Egy állásinterjún a legjobb formáját kell hozni mindenkinek, és arról kell meggyőzni a leendő munkaadóját, hogy nem csupán a szakmai kvalitásai, de az egyénisége is illik ahhoz a csapathoz, amibe felvételt szeretne nyerni. Ilyen helyzetekben a megjelenés legapróbb részletei is beszédesek lehetnek, és tudat alatt hatnak arra, akivel szemben ülsz, ezért érdemes körültekintően felöltözni, de legalábbis mindenképpen elkerülni az alábbi alapvető cipőválasztási hibákat.

Cipők, amivel elbukhatsz egy jó állást – lábbeli bakik munkainterjún

Szandálok és nyitott orrú cipők

Azt nem is kell részletezni, hogy egy papucs miért nem megfelelő viselet egy állásinterjún: ezek a lábbelik otthonra valók vagy strandra, nyári vakációra – egyszóval olyan alkalmakra, amikor kötetlenül viselkedhetsz, és amikor a szabadidőd töltöd. A papucsnál csak eggyel jelentenek magasabb fokozatot ilyen szempontból a szandálok és a nyitott orrú cipők, hiszen ezek is a könnyedségről, lazaságról és csábításról szólnak, vagyis nem éppen arról az oldaladról, amire egy munkainterjún kíváncsi lehet a felvételiztető. Alapszabály, hogy a lábujjak, a sarkak takarva legyenek ilyen helyzetben – ez rendszeretetet, fegyelmezettséget, mértéktartást sugall –, vagyis olyan értékeket, amelyek egy munkáltató számára fontosak.

Csilivili divatcipők

Amikor a szakmai képességeid, csapatmunkára való alkalmasságod firtatják, nem kíváncsiak arra, hogy mennyire tehetségesen tudod hangsúlyozni a nőiességed és a feltűnő divat iránti vonzalmad. A látványos, strasszokkal kirakott cipők, a hivalkodó és szexi formák egyrészt elvonják a figyelmet a személyiségednek arról az oldaláról, amit majd a munkahelyen szeretnél kamatoztatni, másrészt rossz benyomást is nyújt, mert azt az előítéletet váltja majd ki, hogy számodra a külső megjelenés, a “felvágás” és a hatáskeltés fontosabb, mint a belső tartalom. Egy állásinterjún ezért a cipőd legyen elegáns, korszerű és csinos, de ne hivalkodó, és főleg ne igézően erotikus.

Húszcentis tűsarkak

Több okból is kerülendő a túl magas sarkú cipő: egyrészt a magas sarok dominanciára, uralkodásra való hajlamra utal, amit egy leendő főnök előtt tanácsos leplezni – legalább addig, amíg fel nem vesznek a munkára. Másrészt túlzottan szexi hatása is van, és nem biztos, hogy ezért akarnak majd alkalmazni – ha pedig mégis, akkor el kéne gondolkodnod, vajon tényleg ilyen főnökre és munkahelyre van szükséged. Végül pedig azért is jobb egy alacsonyabb sarkú cipőben megjelenni, mert ez kényelmesebb, és így komfortosabban, fesztelenebbül érzed majd magad az interjú során, és nem vonja majd el a figyelmed például olyan kellemetlenség, hogy fáj a lábad. Mi azt javasoljuk, hogy 6-7 centiméternél semmiképpen se legyen magasabb a cipőd sarka.

Lapos talp

A teljesen lapos talpú cipők a másik végletet jelentik a tűsarokhoz képest: ebben esetlennek tűnik egy nő, és úgy látszik, mint akinek nincs önbizalma-, sőt még az ízlésével is gondok vannak. Egy túlzottan szerény, visszahúzódó és félénk munkaerő éppúgy nem kívánatos egy munkáltatónak, mint az, aki folyton a saját személyét tolja a reflektorfénybe. A cipőd sugározzon magabiztosságot, harmóniát, eleganciát és mértéktartást – egyszóval legyen sarka!

Sportcipő

Az edzőcipő a tornaterembe való és az utcára. Ennyi, ezen nincs is mit taglalni – egy állásinterjúra egyenesen tiszteletlenség ilyen lábbeliben betrappolni.

Piszkos, elhasznált, rossz cipők

Hiába tökéletes a ruhád, a sminked, és harmonizál minden kis részlet rajtad, ha a cipőd koszos, rongyos, kitaposott vagy ódivatú, az azonnal rossz bizonyítványt állít ki rólad. Igénytelenséget sugall, sőt szerencsétlennek, elhanyagoltnak tűnsz benne, márpedig senki nem akar ilyen emberrel együtt dolgozni. Ezen bizony könnyen elbukhatsz egy állást. Munkainterjúra tiszta és új cipőben menj, de ügyelj rá, hogy ezt a cipőt még az interjú előtt viseld néhány alkalommal, hogy betörjön, és kényelmes legyen hordani.

Amikor felrúghatod a szabályt – önmagad ne add fel!

A fenti szabályok alól van kivétel – például amikor egy kreatív munkára, különleges állásra jelentkezel, ahol éppen az a lényeg, hogy a személyiséged sajátosságait hangsúlyozd, és a fegyelmezett gondolkodás és decens mintakövető magatartás éppen hogy hátrányt jelentene. A cipőválasztás és az öltözködés szabálya tehát zanzásítva ennyi: öltözz az eseményhez és a társasághoz illően, és ha ebben az öltözékben rosszul érzed magad, akkor ne menj el erre az eseményre, és kerüld ezt a társaságot, mert nem a te egyéniségednek való.

Cipők, amivel elbukhatsz egy jó állást – lábbeli bakik munkainterjún

Még több olvasnivaló női cipőkről az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top