Trend

Táncolni akarok! – Ilyen a jó tánccipő

Ezerféle jobbnál jobb tánc létezik a világon, és bár ezek stílusa, ritmusa, lépései jócskán különbözhetnek egymástól, egy közös dolog azért mégis van bennük: fájós lábbal vagy rossz cipőben nem élvezhetők. Ha tehát táncolásra adod a fejed, a legfontosabb, hogy vegyél magadnak egy pár jó tánccipőt.

Az utóbbi években reneszánszukat élik a latin táncok, és tömve vannak azok a tánciskolák, ahol megtanulhatod az alaplépéseket vagy akár profi táncossá is fejlesztheted magad. Ha nem vagy rendszeresen jársz olyan szórakozóhelyre, ahol táncolni is lehet, jól tudod, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen cipőt húzol fel ilyen alkalmakra – ha rosszul választasz, arra bizony napokig tartó sajgó fájdalom fog emlékeztetni.

Táncolni akarok! - Ilyen a jó tánccipő

Az első tánccipő

Az első lépés a megfelelő tánccipő kiválasztásában az, hogy nem vásárolsz semmilyen cipőt. Az első táncórára menj el egy jó bejáratott, kényelmes, rugalmas cipőben, amit már régebb óta használsz, és jól tartja a lábad. Tegyél benne néhány fordulatot, és ha nem tapad le – mert mondjuk lágy gumitalpa van – és nem csúszik ki alólad, mint egy élezetlen korcsolya, akkor tökéletesen jó lesz az első alkalomra. Ha csak időnként, kikapcsolódásból akarsz eljárni táncolni, akkor nevezd ki ezt a darabot tánccipőnek, azonban ha komolyan gondolod a táncolást, idővel majd szükséged lehet egy profi lábbelire is. Egyelőre azonban a sima, egyszerű utcai cipő használj. Új cipőt csak abban az esetben vegyél, ha a fent leírt cipő nincs épp a házi készletedben.

Új cipő kezdőknek

Ha használt cipő híján újat kell beszerezned, akkor se a profi tánccipők felé kacsintgass először, hanem válassz egy nem túl drága, vastagabb talpú vászoncipőt – amolyan tavaszi sneakers félét – ami kényelmes és jól tartja a lábfejed. Bár ez a táncparketten kissé sutának hat, de mégis ez a legpraktikusabb megoldás a kezdetekben. Arra azért figyelj, hogy olyan darabot vásárolj meg, amiben az utcára is szívesen kiteszed a lábad, mert idővel ezt a cipőt le fogod majd cserélni profi felszerelésre, és ha ez az idő eljön, kár lenne kukába dobni a drága lábbelit. Ám amíg ez a nap eljön, még pár táncórát végig kell csinálnod – ezalatt megismered a saját mozgásod, a lábad igényeit, és a tánctanárod tanácsait követve csak ekkor érdemes cipőt váltani.

Végre jöhet a sikkes magassarkú

Ha eljön az idő, hogy a lapos talpú cipőt végre elegáns, magas sarkúra váltsd le, és úgy nézz ki a parketten, ahogy mindig is látni szeretted volna magad – csinos, szexi cipellőben perdülve és hajladozva a párod oldalán – az alábbi szempontok szerint kezdj el keresgélni az üzletekben:

Táncolni akarok! - Ilyen a jó tánccipő

• A latin táncokhoz illő női cipők orra mindig nyitott (a zárt orrú cipő standard táncokhoz való)
• A cipő hossza pontosan megegyezik a lábadéval – az a jó, a lábujjaid éppen a cipő orráig ér.
• A jó tánccipő minden ponton rásimul a lábra és jól fogja azt. Sehol nem lötyög vagy szorít
• A magas sarkú tánccipők sarka szélesebb az utcai lábbelikénél – a tűsarkúak esetében a a sarok egyenletesen keskeny, nem vékonyodik el, az alacsonyabb sarkúaknál pedig barokkosan kiszélesedik az alján.
• Latin táncokhoz választható vezetőpántos vagy vezetőpánt nélküli cipő is – ez a részlet te ízlésedtől, kényelmedtől és a lábformádtól függ
• A profi táncosok sarokvédő kupakot is húznak a cipőjük sarkára – így óvják a kopástól
• A cipő színe szabadon választható – a nőknél a legelterjedtebb a bronz, fekete és testszínű cipő a latin táncoknál
• A jó tánccipő talpa bőrből készül, a profi cipőké pedig speciális bőrből. Utcán ezért nem is tanácsos viselni, mert a kemény kő és beton felületek kárt tesznek benne
• A tánccipő viselhető mezítláb, de a profik azt ajánlják, hogy inkább húzz harisnyát 

Még több táncos cikk az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top