Trend

10+1 furcsa tény a cipőkről

Nem is sejtenéd, mennyi a furcsaság a cipők körül: naphosszat lehetne sorolni a különösebbnél különösebb, meghökkentő tényeket a lábbelik történelméből. Mi ezekből szemezgettük ki azokat, amiről eddig valószínűleg még te sem hallottál!

1. A magas sarok nem női privilégium

A magas sarkú cipőket eredetileg férfiaknak tervezték. Minél magasabb volt a sarok, annál tekintélyesebb és gazdagabb volt a cipő gazdája. Ezen kívül évszázadokon át praktikus oka is volt ennek a viseletnek: a sarok ugyanis segített a lovas lábát a kengyelben tartani.

10+1 furcsa tény a cipőkről

2. Híres cipőgyűjtők
Számos hírességet ismerünk a történelemből, a mozicsillagok és popsztárok világából, akik rajongtak a cipőkért, és szenvedélyesen gyűjtötték is őket. A Fülöp-szigetek diktátora feleségének, Imelda Marcos asszonynak például nem kevesebb, mint 1056 pár cipőt rejtett a gardróbja, amikor 1986-ban elűzték az elégedetlen alattvalók a Malacañan Palotából. A rendkívül szegény országban talán összesen nem volt annyi cipője a teljes népességnek, mint amennyit a first lady egymaga birtokolt. De még ez is eltörpül Celin Dion gyűjteménye mellett, aki több mint 3 ezer pár boldog tulajdonosa. A dolog pikantériája az, hogy a tengernyi cipő közül nem is illik mind a francia-kanadai énekesnő lábára, aki sokszor puszta kedvtelésből vesz meg egy lábbelit csak azért, mert tetszik neki – még akkor is, ha hordani soha nem fogja.

3. Az első csizmás nő koronát is hordott
Csizmát nagyon sokáig csak a férfiak hordtak – az első párt, amelyet kifejezetten női lábra szabtak csak 1840-ben készítették el. Ezt a nagy ugrást a női egyenjogúság rögös útján nem kisebb személyiség, mint a brit uralkodó, Viktória királynő kedvéért tették meg.

4. Na, vajon mivel mérik a cipők hosszát?
A cipők méretezésének hosszú ideig semmilyen szabványa nem volt. Az angol királynak, II. Edwardnak köszönhetjük, hogy ma már ilyen is van, hiszen ő volt az, aki először törvénybe iktatta, hogy a cipők méretét árpaszemekkel kell meghatározni. Egyébként három szem árpa hossza éppen egy hüvelyknek felel meg.

5. Vagyont érő mesebeli topánkák
A világ egyik leghíresebb és legdrágább cipője az, amit Judy Garland vislet az Óz a csodák csodája című filmben. A nevezetes rubintcipellők 2000-ben egy árverésen találata új gazdára nem kevesebb, mint 600 000 dollárért. De ezzel még mindig a közelébe sem ér a világ legdrágább cipőjének, amelynek értéke 3 millió dollár – és láss csodát, ez is a filmbéli topánka mintájára rubintokkal van kirakva: összesen 4600 drágakő ragyog rajta. A cipőt egyébként Judy Garland lábára méretezték…

10+1 furcsa tény a cipőkről

6. Jobb cipőt a jobb lábra
Az első pár cipőt, amelynek egyik felét direkt a jobb lábra, a másikat pedig a balra terveztek a 19. században dobták piacra Philadelphiában. Egészen addig teljesen egyforma volt a bal és jobb cipő minden pár esetében.

7. Magasan a nép felett jártak
A 17. században a felső osztálybéli nemesség 15 centiméter magas sarkú cipőkben illegette magát. Ahhoz, hogy ilyen sarkakon orra ne bukjanak, két szolgára is szükségük volt: az egyik a jobb, a másik a bal oldalról támogatta az imbolyogva járó méltóságokat.

8. Ennyi megy el cipőre
A Glamour magazin szerint egy átlagos amerikai nő az élete során 469 pár cipőt vásárol, és körülbelül 25 ezer dollárt költ lábbelire összesen.

9. Egy ismeretlen hungarikum
Van egy különleges szokás a cipőkkel kapcsolatban, ami csak Magyarországon honos: a menyasszony cipőjéből a vőlegény egyedül nálunk iszik az esküvőn.

10. Mit mondanak a cipős álmok?
Az álmoskönyv szerint egy cipő elvesztése betegség közeledtét jelzi. Egyesek szerint ez abból a babonából ered, amely szerint az angolok elégették a rossz szagú, használt cipőiket, hogy távol tartsák a háztól a fertőzéseket. A cipős álmoknak egyéb megfejtésük is van: a poros cipők váratlan utazást, a fényes cipők pedig boldog szerelmet jelentenek.

11. Egy “értelmes” cipőtörvény Amerikából
Észak-Dakotában törvény tiltja, hogy valaki cipővel feküdjön az ágyba, és így aludjon el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top