Trend

Black Friday: 10 érdekes tény a fekete péntekről

A Balck Friday az a nap, amikor a karácsonyi ajándékok mellett még azokat a cuccokat is esélyed van megvenni, amit a bakancslistádra írtál fel! De mitől fekete?

A fekete péntek itthon is évről évre népszerűbb, azonban az USA-ban tekintélyes múltra tekint vissza, és komoly hagyománya van. Most megtudhatod, honnan indult, és miért lett olyan népszerű!

1. Az USA-ban olyannyira komolyan veszik a Black Fridayt, hogy a lakosság jelentős része szabadságot vesz ki erre a napra, hogy biztosan hozzájusson a kívánságlistájára írtakhoz, és megvehesse a karácsonyi ajándékokat.

2. Sokan tévesen a New York-i tőzsde 1869-es összeomlásának tulajdonítják a Black Friday kifejezést, miközben a pénzügyi válság történelmi kiinduló pontja nem pénteken, hanem egy keddi napon volt.

Black Friday: 10 érdekes tény a fekete péntekről

3. Az USA-ban, akik a végletekig elszántak, már napokkal a Fekete Péntek előtt hálózsákokkal, sátrakkal felszerelkezve érkeznek a boltokhoz, és szó szerint letáboroznak az üzletek előtt, hogy az elsők között mehessenek be.

4. A Balck Friday valójában először 1961-ben a philadelphiai rendőrség szóhasználatában jelent meg: a hálaadás napját követő péntekre használták, amikor is a hatalmas leárazások hírére a gomolygó embertömegtől az utcák szinte elsötétültek, és soha nem látott forgalmi dugók okoztak kaotikus állapotokat.

5. 5 évvel később a fekete pénteket már a karácsonyi ajándékvásárlási szezon kezdeteként jelölték meg, ami ugyan változatlanul óriási közúti és gyalogosforgalmat jelentett, azonban addigra negatív felhangját elveszítette. A ’70-es évektől kezdve már az egész USA-ban a kereskedők ugyanúgy vártak, mint a vásárlók, ugyanis ezen a napon megvalósult az, ami ritkán: az eladó és a vevő is úgy érezte, hogy jól jár.

6. Sok helyen a boltok ilyenkor hajnaltól éjfélig tartanak nyitva, hogy mindenki hozzájuthasson az áhított ruhához, táskához, cipőhöz, játékokhoz, ajándékhoz. Az USA-ban számos bevásárlóközpont 0-24 órán keresztül várja a vásárlókat, azonban az óriási kedvezmények miatt náluk még így is garantált a hömpölygő sor.

7. A Black Friday egyes, kissé erőltetett magyarázatok szerint azért is lehet fekete, mert a kereskedők ennek a napnak köszönhetően termelnek nyereséget: a könyvelésben a veszteséget pirossal, a nyereséget fekete színnel jelölik.

8. Számos országban a Black Fridayt megelőzi a Grey Thursday, hogy minden vásárlót maradéktalanul ki tudjanak szolgálni.

Black Friday: 10 érdekes tény a fekete péntekről

9. Ezen a napon közel 136 millió ember vásárol a világon, azonban nem ez az a nap, amikor a legtöbbet költünk! Az ugyanis a karácsonyt megelőző 1-2 nap.

10. Az USA-ban ezen a napon nem ritkák a tülekedésben a balesetek és a sérülések sem. Mi vigyázzunk egymásra, és ne hagyjuk ki a Fekete Pénteket, mert valóban sokkal olcsóbban, akár 50-70%-kal alacsonyabb áron hozzájuthatunk a kiszemelt ajándékokhoz!

 

Még több vásárlás az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top