Trend

Amit a cipősarkakról minden nőnek tudni kell

Kulcskérdés, hogy milyen legyen a cipő sarka – ezt minden nő ösztönösen érzi. Ám egy kis tudatosság sem árt ezen a téren akkor, amikor cipőt vásárolsz, mert a sarokméret nemcsak megjelenésedre, de az egészségedre is döntő befolyással van.

A lábat eredetileg arra “tervezték”, hogy mezítláb járjon. A cipők viselése éppen ezért természetellenes, még akkor is, ha azokat a leggondosabb ergonómiai módszerekkel tervezték meg. Ha már civilizált emberként mégis kénytelenek vagyunk különféle cipőkbe szorítani lábunkat, akkor legalább válogassuk meg azokat úgy, hogy a lehető legkevésbé ártson az egészségünknek!

Amit cipősarkakról minden nőnek tudni kell

Az ideális sarokmagasság

Különösen igaz ez a magas sarkú női cipőkre, amelyek tartós a viselése egy bizonyos magasság felett nem csupán elkerülhetetlenül fájdalmat okoz, hanem tartósan károsítja a lábat, zavart okoz a test súlyelosztásában és a testtartásban, ami aztán számos mozgásszervi problémához vezethet. Ezen kívül az egészségtelenül magas cipősarkak számlájára írhatók a különféle bütykök is a lábon, a kalapácsujjak és más torzulások is a lábfejen, sőt a magas sarkú cipők miatt csontkinövések és csonthártyagyulladás is kialakulhat.

Mielőtt azonban tűzre vetnéd a magas sarkú cipőid, és lapos talpú balerinacipőkkel bélelnéd ki a szekrényed, jó, ha tudod, hogy ezek viselése sem sokkal egészségesebb. Sőt a túl alacsony és vékony sarok éppolyan káros a lábnak, mint az extrém magas, csak éppen más miatt: ebben az esetben ugyanis a sarok (a saját sarkad és nem a cipőé) nagyon gyenge csillapítással vagy csillapítás nélkül ütődik a talajhoz minden egyes lépésnél, ami extra terhelésnek és kopásnak teszi ki az ízületeidet a bokától egészen az első nyakcsigolyáig. Ezen kívül nagyon gyorsan elfárasztja az ízületeket körülölelő izmokat is (ezen javíthat viszont az, ha vastag gumibetétet teszünk a cipőbe).

Ha már a láb egészségéről és a cipősarkakról van szó, érdemes röviden kitérni a platformcipőkre is: mivel ezek kemény és vastag talpa a járás mechanizmusát teljes mértékben akadályozza, ezért az orvosok egyáltalán nem javasolják az ilyen cipők tartós viselését.

Összefoglalva: ha jót akarsz magadnak és a lábadnak, akkor a cipőd sarka ne legyen se túl magas, se túl alacsony. A cipészek és az ortopéd orvosok szerint a láb egészsége szempontjából a legjobb a 3-4 centiméteres, vagyis középmagas sarok – ebből is lehetőleg a picivel szélesebb fajta. Ha mégis olyan cipőt kell hordanod, amelyik valamelyik szélső kategóriába esik ebből a szempontból, akkor azt a lehető legrövidebb ideig tedd. Ilyen alkalmak után tornáztasd meg a lábad, masszírozd meg, és a lehető legjobban lazítsd el például egy lábfürdővel.

Sarokmagasság különböző alkalmakra

Alapvetően három kategóriába csoportosíthatók a női cipők a sarokmagasság szempontjából:

• 0–25 mm – alacsony sarkú és lapos talpú cipők,
• 30–45 mm – középmagas sarok,
• 50–120 mm – magas sarok.

Amit cipősarkakról minden nőnek tudni kell

Ezek közül a teljesen lapos talpú balerinacipők viselete semmiképpen nem ajánlott például munkába járásra (mert a tartós viselése fárasztja a lábat és egészségtelen) és különféle kiöltözős alkalmakra sem – egyszerűen azért mert túl sután néz ki. Hogy mégis mikor és hol viselj ilyen cipőt? Szerintünk legfeljebb akkor, ha farmernadrágban leugrasz a boltba egy fél kenyérért és tejért, és épp nincs más cipő a kezed ügyében.

Az ennél magasabb, de még mindig alacsonynak számító cipősarkak (két és fél centiméteres magasságig) már jóval tágabb felhasználási lehetőségeket rejtenek magukban. Alapvetően rövidebb ideig tartó szabadidős tevékenységekre és olyan munkahelyi viseletnek megfelelőek, ahol nem kell túl sokat járni, és az sem fontos szempont, hogy a nőiességünket hangsúlyozzuk. Ülő munkát végző irodistáknak például jó választás ez a típus, de egy lazább délutáni, esti programhoz – például moziba – is nyugodtan felvehetjük.

A középmagas sarkú cipők közül az alacsonyabb, három centiméter körüli cipők már sokkal inkább lábbarát kialakításúak, mint a lapos talpú társaik. Ugyanakkor nőiesebbek is, de még messze nem kihívóak: inkább visszafogott eleganciát, diszkrétebb nőiességet sugallnak. Éppen ezért ideális viseletnek számítanak például olyan munkahelyen, ahol sokat kell járkálni, és ahol eközben számít a megjelenés is, de ezzel együtt mégsem akarja a viselője túlzottan magára vonni a figyelmet.

A középmagas sarkú cipők felső kategóriája a 4 cm körüli sarkú lábbelik: ez klasszikus, nőies, praktikus és egészséges viseletnek számít egyszerre. Jól áll fiataloknak és érettebb nőknek is, bátran viselhető kiöltözős alkalmakon és hétköznapokon egyaránt. A munkahelyen még közel sem tűnik kihívónak, az utcán pedig kényelmes viseletnek számít, amit akár egész nap hordhatunk anélkül, hogy extrém módon fárasztaná vagy károsítaná a lábunkat. Az ilyen sarokmagasságú cipőknek a kerekded és a hegyes orr is jól áll. Javasoljuk, hogy ebből az univerzális típusból legalább 3-4 különféle alkalomra valót tarts otthon, mert ennek fogod a legnagyobb hasznát venni és a lábad is ezzel kíméled leginkább.

Amit cipősarkakról minden nőnek tudni kell

Az öt centi feletti sarokméret már látványosan emeli a testmagasságot, nyújtja a lábakat, formálja a combot, ugyanakkor tartós viselése árt a lábnak és fájdalmas is. Minél közelebb van a sarok magassága az öt centiméterhez, annál kényelmesebben és tovább hordhatók ezek a cipők, de még az kategória alacsonyabb darabjait sem egész napos használatra tervezték. Ezek alkalmi cipők, elsődleges céljuk az önkifejezés, a figyelemfelkeltés, a meghökkentés és a csábítás. Minél magasabb a sarok, annál erőteljesebb nőiességet sugároz, és annál extrémebb szexuális orientációra vall.

Még több cipő az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top