Trend

Egy tinilány oldhatja meg az ebolahelyzetet

A Google minden évben kiosztja tudományos ösztöndíját egy arra érdemes fiatal kutatónak vagy feltalálónak. Idén egy amerikai tinédzserre esett a választásuk, az általa kifejlesztett ebolateszttel ugyanis félóra alatt meg lehet állapítani, hogy valaki fertőzött-e.

Olivia Hallisey a connecticuti Greewich High School tanulója még csak 17 éves, jövőre érettségizik, de már magáénak tudhatja a Google Science Fair 2015 50 000 dolláros ösztöndíját. Találmányát kétségbeesése ihlette, amikor tehetetlenül, több mint tízezer kilométeres távolságból látta a híradókban az afrikai ebolajárvány súlyosságát.

Olivia Hallisey balról a harmadik (Fotó: Google)
Olivia Hallisey balról a harmadik – fotó: Google

 

Különösen felháborítónak találta, hogy bár az ebola esetében a korai észlelés életmentő lehet, de a jelenlegi diagnosztikai módszerek drágák, sok időt vesznek igénybe, emellett összetett eszközökre és folyamatos hűtésre van szükség a sikerhez, amit az afrikai országokban sokszor nem lehet garantálni.

Olivia tanáraihoz és korábbi kutatási anyagokhoz fordult útmutatásért, és olyan diagnosztikai módszereket tanulmányozott, amelyek sikeresnek bizonyultak más betegségek, például a HIV, a Lyme-kór vagy a sárgaláz esetében. Ezekkel az információkkal felvértezve kifejlesztett egy olyan ebolatesztet, amely 30 percen belül kimutatja, hogy a vizsgált alany fertőzött-e, emellett nem igényel hűtést, és darabja mindössze 25 dollárba, vagyis kevesebb, mint 7000 forintba kerül.

“Együtt dolgozva kell megtalálnunk a válaszokat azokra a kihívásokra, amelyek a Föld lakóinak egészségét, környezetünket vagy a bolygónkat fenyegetik” – mondta a Greenwich Time-nak adott interjújában.

Orvos szeretne lenni

Olivia azt tervezi, hogy érettségi után orvosi egyetemre megy, majd diplomája megszerzése után egy olyan segélyszervezetnél áll munkába, mint az Orvosok Határok Nélkül. A Google ösztöndíjáért egyébként 19 másik diákkal versenyzett a döntőben. A Google Science Fair egyébként minden 13–18 év közötti diák számára nyitva áll a Föld csaknem bármely országából.

Egy tinilány oldhatja meg az ebola-helyzetet

 

Olivia reméli, hogy sikere más, a tudomány és informatika iránt érdeklő lányokat is arra ösztönöz majd, hogy megvalósítsák az álmaikat.

“Csak annyit szeretnék üzenni a lányoknak, hogy próbálkozzanak” – mondta a CNBC riporterének. “Nem feltétlenül kell, hogy rögtön szeressék a matematikát, vagy a természettudományokat, sőt még az sem, hogy úgy érezzék, tehetségesek benne. Csak keressenek valamit, ami érdekli őket, és aztán gondolkodjanak azon, hogyan lehetne azt a valamit fejleszteni, vagy olyanná tenni, ami kapcsolódik az érdeklődési körükhöz.”

További cikkek az eboláról az NLCafén:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top