Trend

A hipsztereknek reszeltek: vége a szakáll uralmának!

Bár a dús arcszőrzet évek óta sokadik reneszánszát éli, a "favágószexuális" stílus kedvelői most elkezdhetnek barátkozni a borotválkozásnak legalább a gondolatával. A szakáll csendben, lassan, nekiállt kimenni a divatból.

Persze, a “fejlett nyugaton” már két éve meglátták azt a pontot, amikorra a szakállas férfiak annyian lettek, hogy egy frissen borotvált arc egyszerűen jobban kilóg a tömegből és különlegesebb, mint torzonborz társai. Vagyis a kétezres évek elején indult trend megfordult.

Fotó: Tumblr
Fotó: Tumblr

A Guardian brit lap 2013 júliusában közölt cikkében idézte Ekow Eshunt, aki blogján a kortárs kultúra kutatásával foglalkozik. Eshun úgy fogalmazott, hogy a szakállak elszaporodása a 2001. szeptember 11-ét követő időszak terméke. Ekkor az USA elleni merényletek és terrorellenes háború árnyékában olyan közhangulat alakult ki, amikor mindenki kissé befelé fordult, csendesebb és nyugodtabb környezetre vágyott. Ez a környezet kiváló táptalajt teremtett a pasztorális idill, a kézművesételek és használati tárgyak, illetve a népzene és a népi kultúra térhódításának, ahol kevesebb időt fordítottak a külső kimódolt gondozására, és többet a gyökerekhez való visszatérésre. Ugyanakkor Eshun azt is feltételezi, hogy a szakállak elszaporodása egyfajta válasz is volt a nők gazdasági befolyásának növekedésére, ezáltal ugyanis a férfiak önnön maszkulinitásukat igyekeztek megerősíteni.

A Guardian újságírói egyébként egy, jellemzően a trendet diktáló réteg borotválkozási szokásait figyelve jutott arra a következtetésre, hogy a szakállnak befellegzett: 2013 júliusában, a minden évben megrendezett Lovebox fesztivál résztvevőit figyelték meg. A rendezvény nagy kedvence a brit főváros meleg fiataljainak, és ott már két évvel ezelőtt sem volt divatos a dús arcszőrzet.

Támadnak a yuccie-k

A hipszterek divatjának koporsójába a héten a Mashable nevű blog munkatársa, David Infante is beütött egy-két szöget, amikor valóságos nekrológot írt a hipszter-esztétikáról. Infante saját bevallása szerint egy “26 éves, fehér férfi, aki Brooklyn egyik leszakadó negyedében él és fixivel közlekedik”, tehát az egyszeri szemlélődő simán lehipszterezné, ahogy elsuhan két kézművessörfőzde és egy organikus kozmetikumokat kínáló családi vállalkozás cégérei alatt. Ő azonban ezt kikéri magának.

Egyéniség vagyok, szeress! (Fotó: Tumblr)
Egyéniség vagyok, csodálj! – fotó: Tumblr

Helyette inkább a “yuccie” megnevezést javasolja – nem mintha ez jobban hangzana a hipszternél, sőt – ami a Young Urban Creative (fiatal, nagyvárosi kreatív) kifejezésből született (pedig de jól jártunk volna, ha világra sem jön). A kategória további boncolgatását olvasóinkra bíznánk, főleg, hogy – a hipszterhez hasonlóan – nehézkes pontos határokat szabni a yuccie-létnek. Nagyon röviden: a yuccie fiatal, dinamikus, divatos munkája (közösségi média, fejlesztés, reklám), kifinomult ízlése és átlagon felüli fizetése van, ráadásul ezt láttatni is szeretné (azok a bizonyos ’b’-betűs fülhallgatók, a Gozsdu-udvar félhomályát beragyogó, alumíniumházas laptopok képernyői, illetve a közelben letámasztott fixibringák bizonyára sok olvasónknak ismerősek).

De akkor most mi van a szakállakkal?

Infante írása futótűzként kezdett terjedni és nem kellett hozzá sok idő, hogy az amerikai fashionisták világába is eljusson. A szintén a Mashable munkatársaként dolgozó David Yi kapott is az alkalmon és összegezte, ami a szakállak és a yuccie-k metszéspontjában találunk: nem működnek együtt jól.

Yi szerint most, hogy a korábban hipsztereknek nevezett arcokból megalakult az “új kreatív réteg”, már nem akarnak annyira kilógni a sorból, illetve feltámadt bennük az igény, hogy kifinomultságukra és trendérzékenységükre felhívják a figyelmet. (Jó, ez utóbbi a hipszterekre is vastagon igaz.)
Az első áldozat a torzonborz szakáll, amelyet eddig a coolság és a férfiasság szimbólumaként kezeltek, mostanra azonban idejét múlttá vált.

Ennek legszebb példája a 27 éves modell Joel Alexander, akinek épp az hozta meg az ismertséget és a nagyobb divatházak figyelmét, hogy dús szakállát változatosan és divatosan viselte (és fotózta, Instagramra természetesen).

 

A photo posted by joel alexander (@hahajoel) on

 

“A szakállas trendnek vége, kész, annyi” – jelentette ki Alexander a minap, igaz, már tavaly novemberben felismerte, hogy a jövőbe tekintő divatházaknál már hátránynak számít, ha a modell arcát dús szőrzet borítja. “Az ügynököm mondta, hogy a nagy cégek már nem akarnak felkérni kampányokhoz, épp a szakállam miatt.”

A photo posted by joel alexander (@hahajoel) on

A poszthipszter korszak

“Beléptünk a hipszterek utáni poszthipszter korszakba, amely már áramvonalasabb és kifinomultabb, mint a korábbi trend” – mondta Jorge Cosano, a férfiakat kiszolgáló Ecole webáruház alapítója. “A hipszterek a meglévő társadalmi rend ellen lázadtak, különösképpen a nagy cégek kultúrája ellen. Azonban ma már a »yuccie«-k azok, akik mindenhol ott vannak, ráadásul ők nem a hagyományos céges keretek között szeretnek dolgozni és nagyon sok időt és energiát fordítanak az önkifejezésre. A technológia fejlődése pedig az emberekre is kihat: ma minden minimalista stílusú, letisztult és egyszerű. A szakállnak nincs helye ebben a környezetben.”

A szakállal nem lesz gond, a tetkó már neccesebb (Fotó: Tumblr)
A szakállal nem lesz gond, a tetkó már neccesebb – fotó: Tumblr

“Az ügynököm és számos casting vezetője szerint a szakáll lassanként újra különlegességgé fog válni, ami azt is jelenti, hogy veszít a népszerűségéből – tette hozzá Alexander. – A hipszterekkel összekapcsolódtak bizonyos fogalmak, például hogy imádják a használt ruhákat. Ez azonban azt is sugallja, hogy a hipszterek csórók. Ne értsenek félre, nincs bajom az ilyen stílussal, hiszen magam is ilyen vagyok, bizonyos tekintetben. Azonban ma a férfiak már inkább azt szeretnék hangsúlyozni, hogy van stílusuk, kifinomultak, és látszik rajtuk, ha van pénzük. Ma már senki sem akar úgy kinézni, mint egy hipszter, aki olyan, mintha most túrta volna fel a kukát.”

Nem tudjuk egyelőre, hogy mi lesz rá a magyar szakkifejezés, de a lényeg az: a frissen borotvált arcnak újra szezonja van. Örültök neki? Vagy éljenek a hipszterek?

További cikkek a szakáll és a hipszterség témájában az NLCafén:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top