Trend

A két legfontosabb szempont laptop vásárlásakor

Egy laptop kiválasztása gondos körültekintést igényel, hiszen elég sok pénzt kiadsz a kezedből érte, és a választék pedig rendkívül széles. Vásárlás előtt ezért érdemes elgondolkodni azon, mire is fogod majd használni a gépet, és ennek megfelelően kiválasztani a legalkalmasabbat rá.

A összecsukható, könnyen hordozható számítógépek igen hasznos segítői a mindennapjainknak. Ma már nagyon sokunk nem tudná ellátni nélkülük a munkáját, de szerves részei a kikapcsolódásnak, szórakozásnak és tulajdonképpen mindennek ebben a mi a modern, 21. századi életünkben. Úgyhogy amikor laptopot választasz, szinte társat is választasz magadnak. És mint egy jó társnál, nemcsak a belbecs, de a külső, a megjelenés fontos, és még ezen kívül egy sor más szempont is, amit érdemes végiggondolnod, mielőtt laptopot vásárolsz.

A két legfontosabb szempont laptop vásárlásakor

Mire használom majd a gépet?

Ez a legfontosabb kérdés, amire válaszolnod kell magadban. Ugyanis más karakterű gép felel meg jobban annak, aki kizárólag munkavégzésre használja (és az sem mindegy, hogy milyen típusú munkára), és más annak, akinek játékra, szórakozásra kell a laptop. Egy munkaállomást szeretnél, amin fontos és bizalmas adatokat tárolsz, vagy egy otthoni gépet, amit nyúzhatnak a gyerekek és ti is? Ha ez utóbbira van szükség, akkor általában a nagyobb képernyőátlójú, nagy felbontású, erős videokártyával és jó hangszórókkal ellátott gépre lesz szükséged, amin jól lehet mozifilmeket nézni és játszani egyaránt. A mai számítógépes játékok már igen kifinomultak és valósághűek, amiket igazán csak nagy felbontású képernyőn lehet élvezni, és szükség van hozzájuk gyors processzorra, nagy memóriára és erős videokártyára.

Ha dolgozni veszed a gépet, akkor más a helyzet. Ilyenkor is szükség lehet a fentihez hasonló “erőgépre”, de általában csak akkor, ha azt speciális grafikai munkára, tervezésre vagy más, nagyméretű és bonyolult programok futtatását igénylő feladatra használod. Ezek a profi “célszerszámok” azonban szükségtelenek például egy általános irodai munkához. Ebben az esetben fontosabb, hogy a laptop billentyűzete kényelmes legyen, a képernyője kellően nagy az olvasáshoz és dokumentumok szerkesztéséhez, de ne legyen túl nagy ahhoz, hogy egy táskában elférjen. A memória és processzorsebesség terén egy erős közepes, olcsóbb konfiguráció éppen olyan jól kiszolgál majd, mint egy méregdrága, erős gépé. Sokkal többet számít ennél, hogy legyen elegendő tárhely a gépen (4-500 Gb már elég), és lehessen rá csatlakoztatni akár egyszerre is több USB kütyüt (2-3 darabot legalább), külső monitort, a vezetékes internet kábelét, projektort.

Hol használom a gépet?

A másik fontos kérdés a méret. Kis gépet könnyebb hozni-vinni, nem olyan fárasztó cipelni, és egyszerűbb akár menet közben is használni. Ha a leendő laptopodat rendszeresen kell ide-oda vinned, és az is előfordul gyakran, hogy például egy autóban, vonaton vagy buszon használod, akkor nyilvánvalóan egy kisebb méretű, de nagyobb üzemidejű masina kell neked – vagy egy tablet esetleg. Jó megoldás lehet ilyenkor a kettős felhasználású laptop, ami szükség esetén tabletté is alakítható.
Ha viszont stabilan egy helyen, egy iroda asztalán vagy otthon áll majd a gép, akkor a súly és a méret másodlagos szempont, nyugodtan bevállalhatsz egy terjedelmesebb, nehezebb gépet is, ha annak a többi paramétere ideálisabb számodra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top