Trend

A házi hajfestés szabályai

A megfelelő szabályok ismeretével és néhány hasznos tipp betartásával otthon is nekiláthatunk a hajszínünk megváltoztatásának. A legfontosabb, hogy ne kapkodjuk el a dolgot!

1. szabály: Legyen határozott célunk!

A hajszálaink felépítése az eredeti hajszínünktől függ: a szőke szálak mindig vékonyabbak a sötéteknél. Nem mindegy, hogy az eredetitől csak néhány árnyalattal eltérő hajat szeretnénk, vagy teljesen új színre vágyunk. Az is lényeges, hogy világosítani vagy sötétíteni szeretnénk. A hajszálak szerkezetének az eredetitől való eltérése miatt, ha már festett a hajunk, alkalmazkodnunk kell a már meglévő színekhez, és az ősz hajszálak mennyisége is befolyásolja a végeredményt.

2. szabály: A megfelelő terméket vegyük meg!

• A színezőspray-k csak a hajszín felületére visznek festéket, mely a száradással rögzül, de vízoldékonyak, így azonnal kimoshatók. Egy eső is elég hozzá, hogy a hajunkból színes lé csorogjon.
• A bemosósamponok a meglévő hajszínünket élénkítik és ragyogóbbá teszik, a hatásuk a következő mosásig tart.
• A hajszínezők csak egy-egy árnyalatot változtatnak. Akkor várhatunk tőlük jobb eredményt, ha mélyíteni szeretnénk a tincseink színén. A hajmosásokkal a szín fokozatosan kopik, végül teljesen eltűnik.
• A hajszínkrém már majdnem festék, de annál sokkal kíméletesebb, és nem tartalmaz ammóniát. Képes néhány árnyalatot akár világosítani is a hajszínünkön, és jó néhány mosásig megőrizhetjük az elért változtatásokat.
• A klasszikus hajfestékek kémiai úton módosítanak a hajszínünkön, és a nemkívánatos színtől csak átfestéssel szabadulhatunk meg. Ha a hajszálainknak több mint a negyede ősz, akkor csak a tartós hajfestékektől várhatjuk ezeknek az elfedését. Mindig találunk a termékek csomagolásán egy feliratot: „x%-os őszhaj-fedés”. Ha ez, mondjuk, 50%, akkor azt jelenti, hogy akkor vegyük meg, ha a hajszálainknak csak kevesebb mint a fele ősz. A színezők csak néhány ősz szálat képesek eltakarni, a hajszínkrémeket akkor is használhatjuk, ha a hajunk egynegyede ősz, ám ennél több fehér szálat csak a festékek fednek el.

3. szabály: Legyen elég a festék!

Akkor elég egy doboz hajfesték, ha a hajunk legfeljebb a vállunkig ér. Ha ennél hosszabbak a tincseink, vagy nagyon sűrű, vastag szálú a hajunk, akkor biztosan nem lesz elegendő egydoboznyi festék az alapos munkához. Ebben az esetben rögtön kettőt vásároljunk a kiszemelt termékből. Természetesen, ha a már festett hajunk lenövését szeretnénk eltüntetni, akkor más a helyzet, hiszen ebben az esetben csak erre a területre kell festéket tennünk.

4. szabály: Tegyük meg a szükséges előkészületeket!

– Minden esetben végezzünk allergiapróbát, ha még soha nem használtuk az adott terméket. Pici területen teszteljük, és várjunk legalább egy napot, mielőtt nekilátnánk a munkának.

– A festékekhez csomagolt segédeszközök nem profi kiegészítők. Ha rendszeresen otthon szeretnénk festeni a hajunkat, akkor érdemes egy fodrászati cikkeket árusító üzletben venni ecsetet, festékestálat.

– Még a legügyesebbeknél is előfordul, hogy lecsöppen a festék, ezért olyan ruhát vegyünk fel, amelyet nem sajnálunk, és a lakás valamelyik könnyen takarítható helyiségében dolgozzunk. A vállunkra terítsünk egy, másra már nem használt törölközőt. A bőrünkre csöppent festéket rögtön töröljük le egy vizes vattával.

Tipp: A festék dobozában található nejlonkesztyű helyett használjunk precízebb munkát lehetővé tevő orvosi gumikesztyűt, amelyet a patikákban vagy a drogériákban szerezhetünk be.

5. szabály: Tartsuk be az előírásokat!

Mindig figyelmesen olvassuk el a termékek használati útmutatóját, és tartsuk be az ott előírtakat. A festéket először a hajszálak tövéhez vigyük fel, és a szálak teljes hosszára is kerüljön belőle. Végül gondosan fésüljük össze az egész hajunkat, ettől a pillanattól kezdjük mérni az időt. Pontosan annyi ideig hagyjuk a hajunkon a festéket, mint ami le van írva. Ne ijedjünk meg attól, hogy a felvitt festéknek milyen a színe, ettől független a végeredmény, hiszen a festék a hatóidő alatt lezajló kémiai változások során alakítja ki a végleges hajszínt. A kimosható hajszínezők használata után természetes, hogy színes lesz a víz a hajmosáskor, de a tartós festékek használata után addig kell öblíteni a hajunkat, míg teljesen tiszta nem lesz a róla lecsorgó víz.

6. szabály: Tegyük tartóssá az eredményt!

A festékek mellé tett kondicionáló maradékát semmiképpen ne dobjuk ki, a következő mosás alkalmával még használjuk el. Nemcsak a tartós festékkel kezelt hajszálaknak van szükségük gondoskodásra, a hajszínezők is akkor érvényesülnek sokáig, ha megtesszük a kellő óvintézkedéseket. Nem elég festett hajra való samponokat és balzsamokat használni, a tincseinket a napsugarak ellen is védenünk kell. Használjunk UV-sugarakat megszűrő hajlakkot, vagy fényszűrő hajvédő spray-ket, amelyeket nedves és száraz hajra is ráfújhatjuk.

Így válasszuk ki a megfelelő színt!

Az aktuális hajszínünkből induljunk ki, akkor is, ha az is festett. Az aranyszabály: csak kétárnyalatnyit változtassunk egyszerre. Az ennél drasztikusabb váltás könnyen sikertelenséghez vagy a hajszálak károsodásához vezethet. Próbaképpen fessünk be egy jól elrejtőző alsó hajtincset, így megkímélhetjük magunkat a csalódástól.

Forrás: Meglepetés »

Haj.lap.hu »
Frizura.lap.hu »
Fodrász.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top