Esküvő, de milyen? Szolid vagy hetedhét országra szóló?

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Na és a tiéd milyen lesz? Hogy segítsünk a döntésben, összegyűjtöttük az érveket mindkét oldalon.
Írta: 2009. 05. 22. Trend rovat 
Extra tippünk: Esküvőre készülsz? A Nők Lapja Esküvő honlapján rengeteg hasznos tippet, ötletet találsz, szakértők, katalógusok, letölthető dokumentumok segítik a készülődést, hogy a nagy nap valóban tökéletes legyen. www.nleskuvo.hu »
Végre magtaláltad azt az embert, akivel összekötnéd az életed, de ami még jobb, hogy ő is hasonló véleményen van. Már elhangzott a nagy kérdés, te persze igent mondtál, azonban akkor még nem is sejtetted, hogy csak most jön a neheze. A házasság hírére a rokonság női tagjai azon nyomban öntörvényű esküvőszervezőnek csaptak fel, mondván, minden terhet levesznek a válladról. Amikor azonban a kiválasztott tortának, dekorációnak, helyszínnek köze sincs az egyéniségedhez, a kilométeres vendéglistán pedig alig akad számodra ismerős név, kezded úgy érezni, ez talán mégsem a te napod lesz. Nem csoda, ha megfordul a fejedben: „Vajon nem lenne jobb szűk körű esküvőt tartani?"

Esküvő, de milyen? Szolid vagy hetedhét országra szóló?

Manapság egyre többen választják nagy felhajtás helyett a családi keretek közé szorított esküvőt, minek több oka lehet:

• Anyagi megfontolás, a költségvetés ugyanis a vendégek számával arányosan szökik fölfelé.

• Sokak szerint a családi kör meghittsége többet ér, mint erőltetetten ünnepelni olyan emberekkel, akiket egyáltalán nem, vagy csak félig-meddig ismersz.

• Második nekifutás. Ha a nagy felhajtás egyszer már megvolt, sokan maradnak inkább a szolid változatnál.

NLCafe-tipp: Az esküvődre készülsz, és még mindig a tökéletes helyszínt vagy ruhát keresed? Egypár pénztárcakímélő tipp sem jönne rosszul? Álomesküvő rovatunkban minden gondodra megoldást találsz!
Segítünk, hogy a nagy nap tökéletes legyen! www.nlcafe.hu/alomeskuvo »

Általánosítani azonban közel sem szabad, az emberek véleménye ugyanis nagyon megosztott a kérdésben. A NLC fórumozóinak hozzászólásaiból válogattunk:

„Nekem nyáron volt az esküvőm, negyvenen voltunk (szóval nem volt nagy banzáj), de nagyon kellemes, családias volt, és azért megvolt a ruhakeresés, a próba, meg a többi szervezés öröme. Egy életre szóló élménnyel lettem gazdagabb. Nem olcsó buli, de megéri!" (napcsepp)

„Mi a kicsi mellett vagyunk, szűk családi körben (szülők, testvérek). Én nem szeretem a lakodalmakat, maximum egy kerti partit tudnék elképzelni. Viszont vannak olyan rokonaim, akiket nem kedvelek, az udvariasság viszont úgy diktálná, hogy meg kell hívni őket, azzal viszont magamnak/magunknak csinálnék rossz napot. Az a nap viszont csak rólunk szól." (pmnc)

Esküvő, de milyen? Szolid vagy hetedhét országra szóló?„A nagy esküvőt is meg lehet úszni kevés pénzből. Nem a vacsorán van a lényeg, hanem a szertartáson. Sok vendég, sok virág, gyönyörű ruha! Nekem az esküvőm olyan volt, mint amilyennek kislánykoromban megálmodtam! Ne hagyd ki, remélhetőleg csak egy ilyen alkalom lesz az életedben :)" (Blankaa)

„Én nem vágynék szép nagy fehér ruhára, mert habostortának érezném magam :-) és arra se vágyom, hogy mindenki engem bámuljon. Biztos elbotlanék, meg szerencsétlenkednék a fene zavaromban :-)" (Nik)

„Van köztes megoldás is: kis esküvő is lehet nagyon szép, elegáns, vagy különleges. Akár összeházasodhattok egy külföldi nyaralás során, és akkor még szabadkozni se kell, hogy Piri nénit miért nem hívtad meg. A sok pénzt, amit a rokonok jóllakatására fordítanál meg magadra költenéd és garantáltan életre szóló élmény lenne." (misstick)

„Szerintem a pasik 90%-a kicsi esküvőt szeretne. A nagy esküvőnél mindig lesznek olyanok is, akik rosszmájúak, húzzák a szájukat, intrikálnak, hülye vicceket csinálnak, zavarban vannak, és nem tudnak viselkedni. A kis esküvőre viszont csak az igazán fontosakat hívja meg az ember." (irqumburg)

„Ilyen esemény nem sűrűn van az ember életében, és ezt az örömöt jó megosztani mindenkivel, akiket szeret az ember. És jó lesz majd együtt látni mindenkit, akik a mi kedvünkért jöttek össze, csak ránk kíváncsiak, és persze mulatunk együtt egy jót. Szerintem ezért jó nagyobb lakodalmat csinálni." (ildi.p)

„Régen én is nagy tömegről, hosszú fehér ruháról álmodtam, de most, 27 évesen már én is úgy látom, nem ebben van a lényeg, hanem abban, hogy ha ránézek a páromra, akkor tudjam, hogy Ő az." (Mogóc)

 

Összeszedtük az érveket mindkét oldalon:

Érvek a családi esküvő mellett:Érvek a nagy esküvő mellett:

• Nem kell olyanokat meghívni, akiket nem akartok. De mivel csak a család lesz ott, a távolabbi rokonoknak nincs okuk megsértődni.

• Csak az van jelen, aki igazán fontos, így meghitt, családi légkörben ünnepelhettek.

• Nem kell görcsölni a tökéletes szervezésen. Ha elsózzák a menüt vagy valami baki történik, maximum nevettek egy jót.

• Jóval olcsóbban jöttök ki. Az esküvőn megspórolt pénzt másra fordíthatjátok, például egy emlékezetes nászútra, vagy a lakásra, autóra.

• Családi esküvő esetén szinte bárhol lehet a helyszín (például külföldön vagy egy hangulatos kis panzióban az ország másik felén), hisz nem kell megoldani rengeteg rokon utaztatását és elszállásolását.

• Az esküvő után nem szembesülsz azzal, hogy öt ugyanolyan ízléstelen étkészletet meg három virágmintás ágytakarót kaptatok nászajándékba.

• A barátoknak külön rendezhettek egy fiatalos házibulit vagy kerti partit az esküvőt követően, hogy ők is veletek ünnepelhessenek.

• A szolid esküvő is lehet épp olyan emlékezetes, mint a nagy felhajtás.

• Vannak, akik nem szeretnek a középpontban lenni. A szolid, családi esküvőt pont nekik találták ki.

• Nem sok ilyen alkalom van az életben, ezért igenis meg kell adni a módját.

• Rengeteg hölgy már copfos kislánykora óta a nagy napról álmodozik, minden apró részletet elképzelve.

• Minden nőnek kijár, hogy egy nap csak rá figyeljenek, hogy ő legyen a középpontban.

• Ezt az örömet jó megosztani minden ismerőssel. Az a rengeteg ember azért megy el az esküvőre, mert kíváncsi rátok, mert benneteket szeretne ünnepelni.

• Ezt mutatja az is, hogy szívesen megajándékozzák az ifjú párt. Ha írtok ajándéklistát, felesleges dolgok helyett azt kapjátok, amire igazán szükségetek van.

• Fennáll a veszély, hogy a rokonság megsértődig, ha nem kap meghívást a nagy alkalomra. Különösen az idős emberek életében nagy esemény, ha jelen lehetnek egy ilyen különleges eseményen és láthatják a fiatalok boldogságát.

• Ha már annyi pénzt és energiát áldoztál a tökéletes ruha, smink és frizura kiválasztására, nehogy már csak néhány ember gyönyörködhessen benne!

• A nagy esküvő révén a két család jobban megismeri egymást.

• Ha kihagyod ezt a lehetőséget, később talán bánni fogod, és különben is, mit mesélsz majd a lányodnak és az unokáidnak.

 

Tippek, ha még nem döntöttetek:

Akármilyen esküvőt is választotok, fontos, hogy mindkettőtök egyéniségét, ízlését tükrözze! Üljetek le egymással szemben, és közösen próbáljatok választ találni a következő kérdésekre:

• Mennyire vagytok társasági emberek, központi figurák? Élvezni fogjátok, ha mindenki benneteket figyel, illetve ha táncolni, szerepelni kell a vendégek előtt?

• Vannak előzetes elképzeléseitek, melyeket szeretnétek megvalósítani például helyszín, ruha, dekoráció, vagy egyéb körülmények tekintetében?

Játssz velünk, és nyerj egy mauritiusi álomutazást!
Neked is különleges volt az eljegyzésed? Tölts fel egy képet, és írd meg hozzá a saját fantasztikus történetedet! Bővebben a játékról »

• Mennyi rokon, barát van, akiket meg szeretnétek hívni, és mennyi van, akiket „illene"? Készítsetek ennek megfelelően egy A és B listát.

• Némileg vegyétek figyelembe a szülők kérését is, főleg, ha jelentősen hozzájárulnak a költségekhez!

• Határozzátok meg, mennyi pénz áll a rendelkezésetekre! Ez alapján kalkuláljatok.

Bármilyen is lesz, a lényeg, hogy ti és a hozzátok közelállók jól érezzék magukat a nagy napon. Na meg amúgy is, az esküvő csupán egy mérföldkő, az igazán fontos csak utána jön. És hidd el, a házasságod minősége nem attól fog függni, hányan koccintanak rátok az esküvőn.

 

Kapcsolódó hozzászólások
Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás

Címlapon

Legjobbak

Befogták a veszélyes aligátorteknőst

Befogták a veszélyes aligátorteknőst

A biatorbányi viadukt alatti patakban rejtőzködött, és...
Facebook lájkok száma
Hétvégi szerelmi horoszkóp: Legyél szerelmes az életedbe is!

Hétvégi szerelmi horoszkóp: Legyél szerelmes az életedbe is!

Ha megtanuljuk élvezni az életet, elfogadni az itt és...
Facebook lájkok száma
Álomruhák apróságoknak

Álomruhák apróságoknak

Bloggerünk Beke Lucával, a GingerBrownie márka...
Facebook lájkok száma

Kisebb otthonokban helyezik el a pszichiátriai betegeket

A szentesi pszichiátriai otthon modernizálásának...
Facebook lájkok száma
Vicces képek: pocsék áruk igenis léteznek

Vicces képek: pocsék áruk igenis léteznek

Kacagtató gyártási hibás termékek.
Facebook lájkok száma
Bámulatos megoldás: hotelszoba lett a tűzoltóautóból

Bámulatos megoldás: hotelszoba lett a tűzoltóautóból

Egyszerre csak egy pár szállhat meg a különleges...
Facebook lájkok száma
Ezt eszik világszerte – megdöbbentő fotósorozat!

Ezt eszik világszerte – megdöbbentő fotósorozat!

Ki szegényesen, ki gazdagon, ki egészségesen, ki pedig...
Facebook lájkok száma
Ötletes: így vedd rá a kutyádat, hogy elpakolja a játékait

Ötletes: így vedd rá a kutyádat, hogy elpakolja a játékait

Nincs is rád szükség! A játéktartó doboz egyedül is...
Facebook lájkok száma
Elképesztő lemezborítók – fotók!

Elképesztő lemezborítók – fotók!

Nem találsz majd szavakat, ha meglátod a képeket.
Facebook lájkok száma
Több megyében felhőszakadás várható ma

Több megyében felhőszakadás várható ma

Kilenc megyére figyelmeztetést adott ki péntekre a...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Utoljára csókoltak – a legemberibb pillanatok a múlt századból

Utoljára csókoltak - a legemberibb pillanatok a múlt századból

Szerelmüktől búcsúzó katonák, a nagy beállítás közben...
Facebook lájkok száma2153
„Mit keres egy lány a fizika szakon?”

„Mit keres egy lány a fizika szakon?”

150 kutatóból mindössze 9 nő
Facebook lájkok száma272
Budapesti rúdtánckörkép

Budapesti rúdtánckörkép

Kik járnak rúdtáncolni?
Facebook lájkok száma233 Hozzászólások száma3

Fertőzött tarja a Tescóban

Baktériumot találtak benne, az áruházlánc az ominózus...
Facebook lájkok száma198
Megható: egy idegennek adta a cipőjét a buszon

Megható: egy idegennek adta a cipőjét a buszon

Egy újabb bizonyíték arra, hogy igenis vannak még...
Facebook lájkok száma186
Fergeteges tánccal vezették le a vagány nagyik a futóversenyt – videó

Tánccal vezették le a nagyik a futóversenyt – videó

Élni tudni kell... és ők tudnak.
Facebook lájkok száma177 Hozzászólások száma3
Szívszaggató videó: élete legnehezebb döntése várt a kismamára

Szívszaggató videó: egy kismama legnehezebb döntése

Könnyfakasztó történet egy erős nőről.
Facebook lájkok száma136
Kampánydal lett Radics Gigi slágeréből – videó

Kampánydal lett Radics Gigi slágeréből – videó

Radics Gigi Vadonatúj érzés című sikere a Meglepetés...
Facebook lájkok száma122

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem