Esküvő, de milyen? Szolid vagy hetedhét országra szóló?

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Na és a tiéd milyen lesz? Hogy segítsünk a döntésben, összegyűjtöttük az érveket mindkét oldalon.
Írta: 2009. 05. 22. Trend rovat 
Extra tippünk: Esküvőre készülsz? A Nők Lapja Esküvő honlapján rengeteg hasznos tippet, ötletet találsz, szakértők, katalógusok, letölthető dokumentumok segítik a készülődést, hogy a nagy nap valóban tökéletes legyen. www.nleskuvo.hu »
Végre magtaláltad azt az embert, akivel összekötnéd az életed, de ami még jobb, hogy ő is hasonló véleményen van. Már elhangzott a nagy kérdés, te persze igent mondtál, azonban akkor még nem is sejtetted, hogy csak most jön a neheze. A házasság hírére a rokonság női tagjai azon nyomban öntörvényű esküvőszervezőnek csaptak fel, mondván, minden terhet levesznek a válladról. Amikor azonban a kiválasztott tortának, dekorációnak, helyszínnek köze sincs az egyéniségedhez, a kilométeres vendéglistán pedig alig akad számodra ismerős név, kezded úgy érezni, ez talán mégsem a te napod lesz. Nem csoda, ha megfordul a fejedben: „Vajon nem lenne jobb szűk körű esküvőt tartani?"

Esküvő, de milyen? Szolid vagy hetedhét országra szóló?

Manapság egyre többen választják nagy felhajtás helyett a családi keretek közé szorított esküvőt, minek több oka lehet:

• Anyagi megfontolás, a költségvetés ugyanis a vendégek számával arányosan szökik fölfelé.

• Sokak szerint a családi kör meghittsége többet ér, mint erőltetetten ünnepelni olyan emberekkel, akiket egyáltalán nem, vagy csak félig-meddig ismersz.

• Második nekifutás. Ha a nagy felhajtás egyszer már megvolt, sokan maradnak inkább a szolid változatnál.

NLCafe-tipp: Az esküvődre készülsz, és még mindig a tökéletes helyszínt vagy ruhát keresed? Egypár pénztárcakímélő tipp sem jönne rosszul? Álomesküvő rovatunkban minden gondodra megoldást találsz!
Segítünk, hogy a nagy nap tökéletes legyen! www.nlcafe.hu/alomeskuvo »

Általánosítani azonban közel sem szabad, az emberek véleménye ugyanis nagyon megosztott a kérdésben. A NLC fórumozóinak hozzászólásaiból válogattunk:

„Nekem nyáron volt az esküvőm, negyvenen voltunk (szóval nem volt nagy banzáj), de nagyon kellemes, családias volt, és azért megvolt a ruhakeresés, a próba, meg a többi szervezés öröme. Egy életre szóló élménnyel lettem gazdagabb. Nem olcsó buli, de megéri!" (napcsepp)

„Mi a kicsi mellett vagyunk, szűk családi körben (szülők, testvérek). Én nem szeretem a lakodalmakat, maximum egy kerti partit tudnék elképzelni. Viszont vannak olyan rokonaim, akiket nem kedvelek, az udvariasság viszont úgy diktálná, hogy meg kell hívni őket, azzal viszont magamnak/magunknak csinálnék rossz napot. Az a nap viszont csak rólunk szól." (pmnc)

Esküvő, de milyen? Szolid vagy hetedhét országra szóló?„A nagy esküvőt is meg lehet úszni kevés pénzből. Nem a vacsorán van a lényeg, hanem a szertartáson. Sok vendég, sok virág, gyönyörű ruha! Nekem az esküvőm olyan volt, mint amilyennek kislánykoromban megálmodtam! Ne hagyd ki, remélhetőleg csak egy ilyen alkalom lesz az életedben :)" (Blankaa)

„Én nem vágynék szép nagy fehér ruhára, mert habostortának érezném magam :-) és arra se vágyom, hogy mindenki engem bámuljon. Biztos elbotlanék, meg szerencsétlenkednék a fene zavaromban :-)" (Nik)

„Van köztes megoldás is: kis esküvő is lehet nagyon szép, elegáns, vagy különleges. Akár összeházasodhattok egy külföldi nyaralás során, és akkor még szabadkozni se kell, hogy Piri nénit miért nem hívtad meg. A sok pénzt, amit a rokonok jóllakatására fordítanál meg magadra költenéd és garantáltan életre szóló élmény lenne." (misstick)

„Szerintem a pasik 90%-a kicsi esküvőt szeretne. A nagy esküvőnél mindig lesznek olyanok is, akik rosszmájúak, húzzák a szájukat, intrikálnak, hülye vicceket csinálnak, zavarban vannak, és nem tudnak viselkedni. A kis esküvőre viszont csak az igazán fontosakat hívja meg az ember." (irqumburg)

„Ilyen esemény nem sűrűn van az ember életében, és ezt az örömöt jó megosztani mindenkivel, akiket szeret az ember. És jó lesz majd együtt látni mindenkit, akik a mi kedvünkért jöttek össze, csak ránk kíváncsiak, és persze mulatunk együtt egy jót. Szerintem ezért jó nagyobb lakodalmat csinálni." (ildi.p)

„Régen én is nagy tömegről, hosszú fehér ruháról álmodtam, de most, 27 évesen már én is úgy látom, nem ebben van a lényeg, hanem abban, hogy ha ránézek a páromra, akkor tudjam, hogy Ő az." (Mogóc)

 

Összeszedtük az érveket mindkét oldalon:

Érvek a családi esküvő mellett:Érvek a nagy esküvő mellett:

• Nem kell olyanokat meghívni, akiket nem akartok. De mivel csak a család lesz ott, a távolabbi rokonoknak nincs okuk megsértődni.

• Csak az van jelen, aki igazán fontos, így meghitt, családi légkörben ünnepelhettek.

• Nem kell görcsölni a tökéletes szervezésen. Ha elsózzák a menüt vagy valami baki történik, maximum nevettek egy jót.

• Jóval olcsóbban jöttök ki. Az esküvőn megspórolt pénzt másra fordíthatjátok, például egy emlékezetes nászútra, vagy a lakásra, autóra.

• Családi esküvő esetén szinte bárhol lehet a helyszín (például külföldön vagy egy hangulatos kis panzióban az ország másik felén), hisz nem kell megoldani rengeteg rokon utaztatását és elszállásolását.

• Az esküvő után nem szembesülsz azzal, hogy öt ugyanolyan ízléstelen étkészletet meg három virágmintás ágytakarót kaptatok nászajándékba.

• A barátoknak külön rendezhettek egy fiatalos házibulit vagy kerti partit az esküvőt követően, hogy ők is veletek ünnepelhessenek.

• A szolid esküvő is lehet épp olyan emlékezetes, mint a nagy felhajtás.

• Vannak, akik nem szeretnek a középpontban lenni. A szolid, családi esküvőt pont nekik találták ki.

• Nem sok ilyen alkalom van az életben, ezért igenis meg kell adni a módját.

• Rengeteg hölgy már copfos kislánykora óta a nagy napról álmodozik, minden apró részletet elképzelve.

• Minden nőnek kijár, hogy egy nap csak rá figyeljenek, hogy ő legyen a középpontban.

• Ezt az örömet jó megosztani minden ismerőssel. Az a rengeteg ember azért megy el az esküvőre, mert kíváncsi rátok, mert benneteket szeretne ünnepelni.

• Ezt mutatja az is, hogy szívesen megajándékozzák az ifjú párt. Ha írtok ajándéklistát, felesleges dolgok helyett azt kapjátok, amire igazán szükségetek van.

• Fennáll a veszély, hogy a rokonság megsértődig, ha nem kap meghívást a nagy alkalomra. Különösen az idős emberek életében nagy esemény, ha jelen lehetnek egy ilyen különleges eseményen és láthatják a fiatalok boldogságát.

• Ha már annyi pénzt és energiát áldoztál a tökéletes ruha, smink és frizura kiválasztására, nehogy már csak néhány ember gyönyörködhessen benne!

• A nagy esküvő révén a két család jobban megismeri egymást.

• Ha kihagyod ezt a lehetőséget, később talán bánni fogod, és különben is, mit mesélsz majd a lányodnak és az unokáidnak.

 

Tippek, ha még nem döntöttetek:

Akármilyen esküvőt is választotok, fontos, hogy mindkettőtök egyéniségét, ízlését tükrözze! Üljetek le egymással szemben, és közösen próbáljatok választ találni a következő kérdésekre:

• Mennyire vagytok társasági emberek, központi figurák? Élvezni fogjátok, ha mindenki benneteket figyel, illetve ha táncolni, szerepelni kell a vendégek előtt?

• Vannak előzetes elképzeléseitek, melyeket szeretnétek megvalósítani például helyszín, ruha, dekoráció, vagy egyéb körülmények tekintetében?

Játssz velünk, és nyerj egy mauritiusi álomutazást!
Neked is különleges volt az eljegyzésed? Tölts fel egy képet, és írd meg hozzá a saját fantasztikus történetedet! Bővebben a játékról »

• Mennyi rokon, barát van, akiket meg szeretnétek hívni, és mennyi van, akiket „illene"? Készítsetek ennek megfelelően egy A és B listát.

• Némileg vegyétek figyelembe a szülők kérését is, főleg, ha jelentősen hozzájárulnak a költségekhez!

• Határozzátok meg, mennyi pénz áll a rendelkezésetekre! Ez alapján kalkuláljatok.

Bármilyen is lesz, a lényeg, hogy ti és a hozzátok közelállók jól érezzék magukat a nagy napon. Na meg amúgy is, az esküvő csupán egy mérföldkő, az igazán fontos csak utána jön. És hidd el, a házasságod minősége nem attól fog függni, hányan koccintanak rátok az esküvőn.

 

Kapcsolódó hozzászólások
Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás

Címlapon

Legjobbak

Kiderült: Marsi Anikó miatt bunyózott Papp Gergő Batizzal

Marsi Anikó miatt bunyózott Papp Gergely Batizzal

A műsorvezetőnő kegyeiért küzdöttek meg egykor –...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma2
Így még sosem láttad Angela Merkelt! – galéria

Így még sosem láttad Angela Merkelt!

Olaszországban nyaral a világ legbefolyásosabb...
Facebook lájkok száma
Oláh Gergő hasonmása Az ének iskolájában

Oláh Gergő hasonmása Az ének iskolájában

Radics Jani az egykori X-Faktor-győztes, Oláh Gergő...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma3
Ideális párosok a számmisztika szerint

Ideális párosok a számmisztika szerint

Lehetséges, hogy két ember azonnal egymásba szeret?...
Facebook lájkok száma
Így húsvétolnak a magyar celebek

Így húsvétolnak a magyar celebek

Tatár Csilla vörös rúzzsal, Vajna Tímea egy...
Facebook lájkok száma
Levetkőzött Zámbó Krisztián

Levetkőzött Zámbó Krisztián

Nincs olyan, amit meg nem tesz szerelméért az egykori...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma2
Keresztes Ildikó: „Ez egy lélekölő szakma”

Keresztes Ildikó: „Ez egy lélekölő szakma”

„Lelki beteg lett, megplasztikáztatta az arcát...” –...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma3

Ki tud többet Jézusról?

Jézus Krisztus talán a leghíresebb ember, aki valaha...
Facebook lájkok száma
Sztársportolóval kapták le Rubint Rékát

Sztársportolóval kapták le Rubint Rékát

A fitneszladynek idén is sikerült közel kerülnie a...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma6
Rolling Stonest is játszik a margitszigeti szökőkút

Mától újra zenél a margitszigeti szökőkút

Az újjáépített és kibővített formájában tavaly nyáron...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Megtörtént a VV6 eddigi legdurvább balhéja – videó

Megtörtént a VV6 eddigi legdurvább balhéja

Elszabadultak az indulatok a villában.
Facebook lájkok száma370 Hozzászólások száma7
Ide menj a családdal! – Mini-Magyarország Park Kisbéren

Ide menj a családdal! – Mini-Magyarország Park Kisbéren

Az egész család számára kiváló időtöltés
Facebook lájkok száma179
Csináld magad: gombaülőke használt cserepekből

Csináld magad: gombaülőke használt cserepekből

A kerti törpék ideje már lejárt, de egy-egy színes...
Facebook lájkok száma149
Olvasás a WC-n – ártalmas szokás

Olvasás a WC-n – ártalmas szokás

A WC-n töltött békés perceket sokat szeretik...
Facebook lájkok száma61 Hozzászólások száma3

Szeles, esős húsvét vár ránk

A húsvéti hosszú hétvégén továbbra is változékony lesz...
Facebook lájkok száma51
3D nyomtatás: naponta 10 házat lehet kinyomtatni

3D nyomtatás: naponta 10 házat lehet kinyomtatni

Gyors és környezetkímélő megoldás.
Facebook lájkok száma44
Életeket mentene meg a bringázás elterjesztése

Életeket mentene meg a bringázás elterjesztése

Sőt új munkahelyeket is létrehozna.
Facebook lájkok száma29 Hozzászólások száma71