Egyedi ajándékötletek esküvőre

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
A vendégeknek szóló apró ajándékok népszerűsége ugrásszerűen megnőtt az utóbbi években. Akár egy csomag házi készítésű bonbonnal, akár valami maradandóbbal lepjük meg őket, biztosan örömteli mosollyal az arcukon távoznak majd.
2009. 05. 19. Trend rovat  Forrás: Alexandra Kiadó
Érdekesség: A viktoriánus korban úgy tartották, ha egy hajadon lány az esküvői torta egy darabjával a párnája alatt tért nyugovóra, megálmodta jövendőbelijét.
Emléktárgyak

Az ajándékozás gesztusa tulajdonképpen nem új keletű; gyökerei az ókorig nyúlnak vissza. Az ókori Rómában a vendégek kenyeret törtek a menyasszony és a vőlegény feje fölött, majd összeszedték és megették a darabkákat. Ebből a szokásból alakult ki évszázadokkal később az esküvői torta hagyománya.

Az esküvő színvilágát az ajándékoknak is visszhangozniuk kell. A kulcsszínek itt a rózsaszín és a zöld, amelyeket viszontlátunk a csomagokat díszítő rózsákon és szalagokon.
Az esküvő színvilágát az
ajándékoknak is visszhangozniuk
kell. A kulcsszínek itt a rózsaszín és a
zöld, amelyeket viszontlátunk a
csomagokat díszítő rózsákon és
szalagokon.
A vendégek megajándékozása a torta egy szeletével vagy más ajándékkal ugyanazt a jelentést hordozza – az ifjú pár és családjuk, barátaik közti kapcsolat záloga, kifejezi a vendégek szerepét a házasság figyelemmel kísérésében és támogatásában.

Egy idő után az ajándékok átalakultak öt szem cukrozott mandulává (bomboniere, ahogy az olaszok nevezik), amelyek az egészséget, gazdagságot, hosszú életet, boldogságot és termékenységet jelképezik. A mandula nagyon régóta kíséri az esküvőket, bőséghez és termékenységhez fűződő kapcsolata miatt. Egy másik elmélet szerint az édes mázzal bevont kesernyés mandula az eskü „jóban és rosszban” mondatát visszhangozza. Ma az ajándék bármi lehet, amivel köszönetet mondhatunk a vendégeknek a részvételért, és aminek a segítségével később is felidézhetik az esküvőt.

A jelentésüktől eltekintve, a figyelmességek megtervezése önmagában is mókás feladat, az eredmény pedig meglepi és megörvendezteti majd a vendégeket. Az ajándékoknak nem kell luxuscikkeknek vagy drága holmiknak lennie: egy kis odafigyelés bőven elegendő. Adhatunk karcsú gyertyákat rejtő csomagokat széles szalaggal átkötve, apró lámpásokat (masnival díszítve) vagy egy-egy doboz illatos mécsest. A potpourri vagy a szárított levendula is édes illatú ajándékká válhat.

Extra tippünk: Esküvőre készülsz? A Nők Lapja Esküvő honlapján rengeteg hasznos tippet, ötletet találsz, szakértők, katalógusok, letölthető dokumentumok segítik a készülődést, hogy a nagy nap valóban tökéletes legyen. www.nleskuvo.hu »[másolat] - Egyedi ajándékötletek

Ha olyasmivel szeretnénk meglepni vendégeinket, ami még hónapokkal az esküvő után is örömet okoz, csomagoljunk be magvakat tartalmazó tasakokat (kis igényű évelők magvait, például szagosbükkönyét vagy kerti szarkalábét) vagy kartondobozba rejtett virághagymát (ne feledjük mellékelni a gondozási útmutatót).

Érdekesség: A vendégek megajándékozásának gondolata több száz évre nyúlik vissza. A tizenkilencedik században a magas társadalmi körökben rendezett esküvők alkalmával a vendégek sálat, kesztyűt és harisnyakötőt kaptak.
A hímzett zsebkendők, illatos szappanok vagy miniatűr könyvek ajándékozása is remek megoldás lehet. Ha az esküvő szorosan kötődik az évszakhoz, az ajándékokat is célszerű így megválasztani: tavasszal festett tojásokkal; nyáron papírlegyezőkkel; ősszel alma vagy körte formájú gyertyákkal; télen pedig forraltbor-fűszereket tartalmazó csomagokkal, hógömbökkel vagy karácsonyfadíszekkel lephetjük meg a meghívottakat. Apró terrakotta- vagy fémmel bevont cserepekbe ültetett hagymás vagy gyökeres virágok szintén elbűvölő figyelmességekké válhatnak, és mint a felsorolt ötletek többsége, akár névkártyatartóként is szerepelhetnek.


A selyemvirágok és a szalag magát a meglepetést rejtő dobozt is igazi ajándékká varázsolja.
A selyemvirágok és a szalag magát
a meglepetést rejtő dobozt is igazi
ajándékká varázsolja.
Csinos csomagok

Ha kiválasztottuk, mivel szeretnénk meglepni a meghívottakat, azt is eldönthetjük, hogyan csomagoljuk be az ajándékokat. A különálló dolgokból, például magvakból álló ajándékok számára a legjobb csomagolás az apró boríték. A régies hatás kedvéért valódi pecsétviasszal zárhatjuk le a borítékokat, vagy kössük át őket csinos szalaggal, és állítsuk őket rendezett sorokba, hogy a vendégek hozzájuk férjenek.

A kis kartondobozokat könnyű feldíszíteni, és egyesével a terítékek mellé helyezve, tálalóedényekre halmozva vagy tálcán, vagy asztalon elrendezve hívogató látványt nyújtanak. A szalagok egyszerű, költségkímélő és sokoldalú díszei az ajándékdobozoknak. Választhatunk egy színt a szalagok számára, de használhatunk egy-egy árnyalatot a férfi, illetve a női vendégek ajándékaihoz, de a különféle színek és minták vidám kavalkádja is jó megoldás. A csomagokat rengetegféle dísszel és zsinórral is ékíthetjük. A valódi, papír- vagy selyemvirágok romantikussá teszik az ajándékokat, míg a csillogó gyöngyök, tollak vagy flitterek figyelemre méltó díszek lehetnek. Az ajándékok csomagolásának számtalan módja van; kísérletezhetünk több rétegnyi papírral vagy selyempapírral, masnikkal és szalagokkal.

A felcsavart, szivárványszínben pompázó selyempapírba csomagolt válogatott finomságok csordultig megtöltik a csinos antik kávéscsészéket.
A felcsavart, szivárványszínben
pompázó selyempapírba csomagolt
válogatott finomságok csordultig
megtöltik a csinos antik
kávéscsészéket.
Egyéni ízlés kérdése, hogyan és mikor adjuk át az ajándékokat. Ha búcsúajándéknak szánjuk az apró figyelmességeket, állítsunk vőfélyeket vagy a személyzet tagjait a csomagocskákkal megrakott tálcákkal a fogadás helyszínének kijáratához, vagy helyezzük el a meglepetéseket egy nagy asztalon. Formálisan is elrendezhetjük a figyelmességeket, katonás sorokban, esetleg szélesebb szalagok mentén, melyeket a terítőhöz tűzünk, vagy akár széthintett rózsaszirmok tetején.

Ha fesztelenebb látványt szeretnénk teremteni, a csomagokat nagy, alacsony tálakra vagy kosarakba is halmozhatjuk; süteménytartókra tornyozhatjuk, sőt az ajándékok közé díszítésként virágokat is tűzhetünk. Névkártyákkal ellátva az ajándékok egyúttal a vendégek helyét is jelzik, és a tányérokra helyezve extra díszként is szerepelnek. Ez különösen jó megoldás, ha olyasmivel szeretnénk meglepni a vendégeket, amivel az étkezés ideje alatt szórakozhatnak, például szappanbuborék-fújó üvegekkel.

Egy-egy különleges, játékos feladattal is meglephetjük a meghívottakat, amelyet a kávé felszolgálása alatt kell megoldaniuk, például készíthetnek anagrammát a menyasszony és a vőlegény nevéből. Hangsúlyozni szeretnénk, hogy az ajándékok a hálánkat fejezik ki, megkérhetjük a koszorúslányokat, hogy a fogadás ideje alatt járjanak körbe a teremben a figyelmességeket rejtő kosarakkal, és asztalonként osszák ki őket.

Az esküvő a vendégek számára örömteli esemény, és olyan alkalom, amelyen kifejezhetik szeretetüket a menyasszony és vőlegény iránt azáltal, hogy megajándékozzák őket. A figyelmességekkel viszonozhatjuk a gesztust. Akár nagyobb vagy apró, akár egyszerű vagy különleges dologgal ajándékozzuk meg a meghívottakat, mindenképpen meglepetést és örömet okozunk nekik.


A kézzel készült, csokoládé bevonatú, mintás dobozba csomagolt rózsakrémes finomság ódivatú bájt sugall, amit a csipkés zsúrkendő is hangsúlyoz.
A kézzel készült, csokoládé
bevonatú, mintás dobozba
csomagolt rózsakrémes finomság
ódivatú bájt sugall, amit a csipkés
zsúrkendő is hangsúlyoz.
Ehető ajándékok

A vendégeket hagyományosan cukrozott mandulával kényeztették. A mandula ősidők óta csemegének számított – a görögök és a rómaiak tették édességgé úgy, hogy mézzel vonták be. A mandula jó választás, mert sokáig eláll, és jól is fest: a pasztellárnyalatoktól kezdve a fémes színekig a szivárvány minden árnyalatában megtalálható. A mandulaszemek nagyon jól mutatnak konfettiként szétszórva az asztalon, vagy kisebb, alacsony tálakra halmozva.

Tulajdonképpen bármilyen édességből lehet ajándék, a giccses, de aranyos szívektől az előkelőbb csokoládéig (ha ez utóbbit nyári esküvőn szeretnénk használni, az utolsó percig tartsuk hűvös helyen, hogy ne olvadjon meg). Az aprósütemény is vonzó lehet, különösen, ha házi készítésű, vagy a vendégek kezdőbetűi díszítik halvány rózsaszín vagy kék mázzal írva. Az esküvői torta alakú aprósütemények, melyeknek máza az igazi süteményét követi, biztosan csodálatot vált majd ki a vendégekből. Ma már sok hivatásos cukrász készít miniatűr esküvői tortákat kifejezetten ajándékozási céllal, amelyek remek látványt nyújtanak a tányérokra szétosztva. Egy másik megoldás, ha az eredeti torta szeleteit csomagoljuk dobozokba, és adjuk át búcsúajándékként a vendégeknek.

A fehér szaténszalaggal átkötött cukorkásdoboz, amely egy porceláncsészében várakozva jelzi az étkezés végét, a rózsaszín és a fehér csinos kombinációja.
A fehér szaténszalaggal átkötött
cukorkásdoboz, amely egy
porceláncsészében várakozva jelzi
az étkezés végét, a rózsaszín és
a fehér csinos kombinációja.
A hagyományos édességek, mint a sűrített tejszínből készült karamella vagy a porhanyós sütemény, mindig népszerűek, és ezt akár a végletekig fokozhatjuk tarka gumicukorral, vagy hatalmas, áttetsző nyalókákkal, amelyeket az asztal közepére helyezett virágcsokor szálai közé tűzve kínálhatunk.

Az édességeket és az aprósüteményt könnyű szépen becsomagolni. Tehetjük őket selyempapírral kibélelt kis dobozokba, vagy kör alakban kivágott celofán-, tüll- vagy organzadarab közepére, amit aztán körben az édesség köré hajtunk, és megkötünk egy szalaggal, végül pedig valódi vagy selyemből készült virággal díszítjük.

A legtöbb esküvőszervező cég árusít textilzsákocskákat és kis alumíniumdobozokat, amelyek ideálisak egy maréknyi mentolos cukorka vagy aranypapírba csomagolt apró csokoládé számára. Bár a vendégek általában olyan ajándékot kapnak, amit haza is vihetnek, előfordulhat, hogy finomságokkal szeretnénk meglepni őket, amelyeket a kávéhoz fogyaszthatnak, mi pedig gyönyörködhetünk boldogan falatozó szeretteinkben.


Egyedi ajándékötletek esküvőreCikkünk az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent Esküvő – ötletek, hogy a nagy nap felejthetetlen legyen című könyvéből közölt részletet.

A meseszépen illusztrált kötetben számtalan nagyszerű ötletet találsz mindenhez, amire csak a tökéletes esküvőhöz szükség lehet, legyen szó elegáns terítékről, pazar virágokról, gomblyukba tűzhető csinos csokrokról, apró ajándékokról, gyönyörű tortákról vagy romantikus gyertyákról.

A könyv címe: Esküvő Szerző: Margaret Caselton
A könyv ára: 3999 Ft

Kiadó: Alexandra Kiadó »
Címkék: esküvő
Kapcsolódó hozzászólások
Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás

Címlapon

Legjobbak

Így néz ki az egyik legfinomabb gombánk

Így néz ki az egyik legfinomabb gombánk

A kertünkben is szembetalálkozhatunk vele. Pánikra...
Facebook lájkok száma
Második gyermekét várja Beyoncé állítólag

Második gyermekét várja Beyoncé állítólag

Ismerősei szerint minden jel arra mutat, hogy az...
Facebook lájkok száma
Miért lép félre a férfi?

Miért lép félre a férfi?

Sosem gondoltam volna, hogy egyszer egy újságcikket a...
Facebook lájkok száma

Hatalmas vihar, marad a rossz idő

Hiába volt hetek óta meleg, most újra inkább az ősz,...
Facebook lájkok száma
Elképesztő lakberendezés: lebegő csigalépcső

Elképesztő lakberendezés: lebegő csigalépcső

Egyedi módon oldották meg az oslói lakásban a...
Facebook lájkok száma
Péter Szabó Szilvia nem bánta meg, hogy nős férfival kezdett

Péter Szabó Szilvia nem bánta meg, hogy nős férfival kezdett

Állítja, ma sem csinálná másképp, ha újra kezdhetné.
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma7

Ezt üzente Ferenc pápa a világnak

Béke és segítségnyújtás: ezek voltak a kulcsszavai a...
Facebook lájkok száma
VV6: Zsófi letépte Aurelióról a ruhát – videó

VV6: Zsófi letépte Aurelióról a ruhát

Bevodkázott a cuki lány.
Facebook lájkok száma
Sztárénekesek vintage reklámokban

Sztárénekesek vintage reklámokban

A napjainkban egyre divatosabb stílusból a hírességek...
Facebook lájkok száma
Babát vár Tila Tequila

Babát vár Tila Tequila

Megmutatta kismamapocakját a biszex valóságshow-sztár.
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Cukiság: egymással csacsogó macskák

Cukiság: egymással csacsogó macskák

Amikor egymás között vannak a cicák…
Facebook lájkok száma232
Fergeteges fotók: a mesehősök köztünk élnek

Fergeteges fotók: a mesehősök köztünk élnek

Az utca embere mint rajzfilmkarakter. Nem hiszel majd...
Facebook lájkok száma151
Kiakadtak a netezők Ördög Nóra ruháján

Kiakadtak a netezők Ördög Nóra ruháján

Nem voltak megelégedve a stylist aznapi döntésével.
Facebook lájkok száma150 Hozzászólások száma73
30 elképesztő bevásárlótáska

30 elképesztő bevásárlótáska

Készítőik kreativitásból kitűnőre vizsgáztak.
Facebook lájkok száma126
Tüneményesen pózolnak a fotósnak a szurikáták

Tüneményesen pózolnak a fotósnak a szurikáták

Egy egész szurikátacsaláddal barátkozott össze a...
Facebook lájkok száma95
Állatkertbe vitték Katalinék György herceget – tündéri fotók!

Állatkertbe vitték Katalinék György herceget

Húsvéti nyúl helyett erszényesnyulat „kapott” a...
Facebook lájkok száma63
Itt a szezon: három finomság eperrel

Itt a szezon: három finomság eperrel

Idén tavasszal a szokásosnál hamarabb terem az eper,...
Facebook lájkok száma50

Kadlecsik Zoltán: „Hiszek hitetlenül!”

Terítéken a hit. Piacra van dobva: hinni kell...
Facebook lájkok száma48

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem