Trend

A Szülõszoba ötven új barátnõt hozott

A Tv2 sikeres sorozata óta nincs olyan anyuka, aki ne ismerné a nevét. A mindig önálló munkával jelentkezõ Kandász Andreát többek között arról kérdeztük, vajon mi a nõ szerepe a mai világban.







Kandász Andrea: “Lehetséges, hogy a mai napig anyunak bizonyítok”
– Volt, hogy éjszaka csörgött a telefon?

– Általában akkor csengett. Méghozzá a lehető leghangosabban, különben nem ébredtem volna fel. A legtöbb szülés hajnali kettő és hat között indul el. Minden anyukát, aki jelentkezett a forgatásra, beírtam a mobilomba. Így amint ránéztem a készülékre, azonnal tudtam, melyik kismama keres. Egyszer, még kótyagosan az alvástól, csodálkoztam, miért hív Bori mama az éjszaka közepén. Addigra Feri, a férjem és operatőröm már felpattant, és mondta: „Biztosan szülünk!” 

– A kislányodra ki vigyázott a forgatások alatt, főleg, ha váratlanul kellett menned?

– A nagymama vállalta, hogy helyettesít. Az éjszaka közepén gyorsan felhívtuk, azonnal ott termett, hogy Lolitára, a lányomra vigyázzon, mi pedig indultunk. 

– Nagyon kellett kapkodni?

– Néha perceken múlott, hogy elérjük, vagy lemaradunk. Sok vidéki szülésünk volt, és néha határon túli kismama várta, hogy odaérjünk. Szó szerint versenyeztünk az idővel, hiszen kiszámíthatatlan, hogy a vajúdást milyen gyorsan követi a szülés. Egy másodszorra szülő asszonynál néha egészen hamar lezajlik az egész. 

– Gondolom, az éjszakai riadóknak kialakult a rítusa…

– Feri már este összekészítette a kamerát, a lámpákat, a kazettát, az egész felszerelést. A pakkot csak fel kellett kapni, ki
a kocsihoz, és mehetünk. A kamerát ugyanis nem lehet az autóban tartani, sem az időjárás miatt, sem biztonsági okokból. 







“Lolitát az első pillanattól kezdve úgy nevelem, hogy nincsenek tabuk közöttünk”
– Mire a helyszínre értetek, neked „képernyőképes” állapotba kellett kerülnöd!


– Cicamosdás nedves törlőkendővel a kocsiban. Smink ugyanott. Félálomban egymást váltva vezettünk. 

– Hány esetet dolgoztatok fel?

– Harmincnyolc várandósságból negyvenkét gyermek születése került be a sorozatba. Tíz babáról lemaradtunk. Majdnem ötven családot ismertünk meg, a legtöbbjükkel ma is tartom a kapcsolatot. 

– Miért éppen a szülés érdekelt?

– Amikor nekem kellett világra hoznom Lolitát, semmit sem tudtam az egészről. Könnyű volt a várandósságom, ezért nem készültem fel. Váratlanul ért a szülés. Az emberi psziché úgy van összerakva, hogy a rossz élmény törlődik, ezért anyukámban is csak az önfeledt boldogság emléke maradt meg. Aztán három nappal a nagy esemény előtt a piacon egy asszony megjegyezte, hogy nem irigyel. Ezt a megjegyzést elhárítottam, mint minden negatív gondolatot. Így aztán tényleg nem tudtam semmit a folyamatról, a fájdalomról és a lélek
állapotáról a vajúdás idején. 

– Befolyásolta a szülés élménye azt, ahogy a világot látod?

– Mindig taszítottam magamtól a roszszat, a negatívot. Nem vettem tudomást róla. Nem bírom a negatív embereket sem, és általában ők sem bírnak engem. Ha a pohár félig van megtöltve, nekem majdnem teli van. Másnak ugyanaz szinte üres. Mióta megszülettem, kiemelt pillanatokat élek meg. Ha ezeket a pillanatokat összekötöm, az az én életem. És minden pillanat megszületik. Születés, ha feljutsz a Mont Blanc csúcsára. Ha a gyereked megpuszil. Ha a szerelmed eléd guggol, és azt mondja, szeretlek. 







2002-ben kötötte össze életét Borszéki Ferenc operatőrrel
– A kislányod látta a munkáidat?


– Az első pillanattól kezdve úgy nevelem, hogy ne legyenek köztünk tabuk.
A korának megfelelően, de mindenre őszintén válaszolok neki. Párkapcsolat, szex, szülés, menstruáció – minden, ami döbbenetként érné, ha egy idegentől hallaná. Gondolkodtunk, amikor elindult a sorozat, hogy mit láthat belőle. Aztán vettünk egy nagy levegőt, fogtuk a kezét, én jobbról, Feri balról, és együtt megnéztük. Azóta már vagy hússzor látta, szinte személyes ismerősei, barátai, testvérei lettek a szereplők. Egy gyermek is képes átérezni, ami a tévében a szeme előtt zajlik. A fájdalmat és az örömet is. És nem ijedt meg attól, amit látott, továbbra is sok gyermeket szeretne.

– Amikor az élet nagy kérdéseiről beszélgettek, mire készíted fel Lolitát?

– Ebben a században fantasztikus feladat vár a nőkre. Eddig minden globális problémát a férfiak oldottak meg. Csakhogy egyre inkább úgy látszik, hogy nem minden férfiválasz alkalmas a helyzetek kezelésére. A golyószóró, a logika és racionalitás nem mindig működik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top