Trend

Mit tehetünk mûemlékeinkért?

Mûemlékké akkor válik egy épület, képzõ- vagy iparmûvészeti, kertépítészeti, régészeti, néprajzi vagy mûszaki emlék, amikor a szakminiszter védetté nyilvánítja. Ezt akár mi – az utca emberei – is kezdeményezhetjük.
  • A hazánkban védett emlékek listáját az OMF által megjelentetett Országos Műemlékjegyzék (1990), illetve annak évenként kiadott bővítése tartalmazza. Az érdeklődők ebben a kiadványban, illetve az OMvH nyilvántartásánál tájékozódhatnak az egyes ún. objektumok védettsége felől.
  • A műemlék fenntartásáról, jó karbantartásáról a tulajdonos köteles gondoskodni.
  • A tulajdonosnak tűrnie kell a műemlékén végzett kutatói, régészeti munkát, az épületen műemléktábla elhelyezését. Ezek mellett lehetővé kell tennie, hogy a műemléket a nagyközönség látogathassa.
  • Ha ezekkel kapcsolatban visszaéléseket tapasztalunk, jelentsük bátran a műemléki hatóságnak, hisz a késlekedés a műemlék pusztulásával járhat.
  • Az esetleges kellemetlenségek fejében a műemlék tulajdonosa nemzeti értékeink egyikét használhatja, évente támogatást kap, s emellett műemlékek számára létrehozott pályázati pénzekért folyamodhat, kérheti az OMvH szakembereinek segítségét.
  • A változó elvárásoknak megfelelően állandóan folyik a műemlék-állomány bővítése is. Hazánk bármely polgára kezdeményezheti értékek védetté nyilvánítását az OMvH-nál. Javaslatát művészettörténészek vizsgálják – és kellő megalapozottság esetén –, a felsőbb szervek, s a szakminiszter elé terjesztik. Mindemellett a legtöbbet akkor tesszük múltunk becses emlékeiért, ha értő szemmel, büszkeséggel közeledünk feléjük, hírüket elvisszük másoknak, és továbbadjuk gyermekeinknek.
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top