Trend

A legújabb helyreállításokról

A Millenniumi ünnepségsorozat lendületet és anyagi támogatást adott néhány mûemlékünk helyreállításához. Közülük majd' hétszáz felújítására teremt lehetõséget kisebb-nagyobb, esetenként teljes rekonstrukcióra. Hogy mit érdemes megnézned a közeljövõben? Olvass tovább, megtudod.

Eltűnt királyok

Nemzeti emlékhelyeink, királyi városaink helyreállítása kiemelt feladat. A budapestiek meglepődve tapasztalhatják, hogy a Hősök terén álló Millenniumi emlékmű oszlopközeiből hiányoznak királyaink és fejedelmeink szobrai. Az ok, hogy az emlékmű teljes kőfelületének tisztítása mellett ezeket konzerválják is. 2001. augusztus 20-ára a teljes együttes újra régi fényében ragyoghat,

és végleg eltűnnek a helyenként még ma is látható golyónyomok.

Az újjászületett értékek

  • Szent István szülőhelye, Esztergom palotája szintén újjáépül. Visegrádon hamarosan izgalmas időutazás várja a látogatókat: helyreállították az egykori királyi palota díszudvarát és földszinti termeit. Az udvar újra működő szökőkútjának csobogása középkori hangulatot varázsol a régi-új falak közé.
  • Kastélyaink némelyike szintén megújulhat

    a következő években. A Versailles-ival vetekedő, egykori Eszterháza csinosítása is folyik Fertődön, talán kertje is újjászülethet egyszer.
  • Igényes kikapcsolódást jelenthet a nemrég megszépült nagytétényi kastély, mely a barokk rafinériáját villantja fel Budapest külvárosában,

    s emellett kiváló bútorkiállítással is dicsekedhet.
  • Templomaink is segítségre szorulnak. Ortodox templomok (Ráckeve, Grábóc, Gyula, Székesfehérvár), zsinagógák mellett a tihanyi apátság, a budapesti Szent István-bazilika is új, szebb köntösben várja a híveket. A határon túli szakrális emlékek közül a gyulafehérvári székesegyház teljes műemléki helyreállítása folyik, az előreláthatólag 2009-ben befejeződő munka alapvető fontosságú, szimbolikus jelentőségű.
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top