Trend

A csokor tartósítása

Esküvõi csokrodat évtizedekig megtarthatod! A tartósítás módja attól függ, hogy milyen virágokból áll a bokrétád, és hogy milyen formában szeretnéd megõrizni ezt a szívet melengetõ emléket.

Lépések:

1. Tartósítsuk magunk a csokrot, vagy bízzunk meg ezzel egy szakembert. Döntsük el ezt még jóval az esküvő előtt, mivel mindegyik mód megköveteli, hogy a folyamatot a szertartás után 1-4 napon belül elkezdjük. A szakember tanácsokat fog adni, hogy hogyan szállítsuk a csokrot és hogyan bánjunk vele.

2. Ne feledjük, hogy némelyik otthoni virágtartósítási módszer napokat vagy heteket vesz igénybe. Lesz-e elég időnk, hogy szemmel tartsuk az egész eljárást? S képesek leszünk-e elkezdeni a procedúrát szinte közvetlenül az esküvő után?

3. Ha azt szeretnénk, hogy csokrunk annyira valósághű maradjon, amennyire csak lehetséges, válasszuk a fagyasztva szárításos eljárást, melyet szakember végez. A bokréta elemeit különveszik, fagyasztva szárítják, majd újra összekötik az eredeti elrendezés szerint. Ez a folyamat 3-4 hetet igényel.

4. Választhatjuk a szakszerű préselést is. Az alkotóelemeket különválasztják, lepréselik, aztán újra összerendezik és bekeretezik. Bár a virágok lelapulnak, a csokor eredeti körvonala megőrizhető. Ez az eljárás 8-10 hétig tart.

5. A költségek a bokréta méretétől függnek, valamint attól, hogy szeretnénk-e különleges keretet vagy üveget. Ha nincs a közelünkben megfelelő szakember, a csokor gyors szállításáról is gondoskodnunk kell.

6. Ha a tartósítást otthon végezzük, olyan szárítóanyagokat használjunk, mint a só, szilikagél vagy borax. A folyamat abból áll, hogy mindegyik virágot teljesen befedjük a választott anyaggal, hogy az kiszívja belőle a nedvességet.

7. A virágok préselését, szárítását is elvégezhetjük otthon. Préselés után bekeretezhetjük a saját magunk által elrendezett kompozíciót. A szárításhoz szedjük részeire a csokrot és akasszuk fel a virágokat száradni, majd állítsuk újra össze a bokrétát.

Ötletek:

1. A virágtartósításhoz értő szakembert az Interneten vagy a Sárga oldalakon találhatunk.

2. Érdeklődjünk, hogy melyik konzerválási mód a legalkalmasabb választott virágainkhoz. Néhány virágfajtát például nem lehet sikeresen fagyasztva szárítani.

3. A virágokat tartsuk hűtőben a szállításig, illetve az otthoni tartósítás kezdetéig. Tegyünk jeget a hűtőbe, takarjuk be műanyaggal, a tetejére helyezzük a csokrot. Ha virágaink oázishabban vannak elrendezve, tartsuk nedvesen az oázist.

4. Ne feledjük, hogy egyik tartósítási eljárás sem képes megőrizni a friss csokor eredeti formáját. A módszerek közül a fagyasztva szárítás és a préselés változtatja meg legkevésbé a virágok színét.

5. Az esküvői meghívót, programot vagy az esküvői fogadalom egy szépen írott példányát a préselt virágkompozícióval együtt keretezhetjük be.

6. Ha csokrunkat levegőn szárítottuk, az összetöredezett részekből készíthetünk illatosítót.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top