Trend

Pedagógusnapi szokások

A tanárok az inspiráció és a reményvesztettség forrásai is lehetnek. Hatékony erejük van a fiatalok fölött: ha egy nagyszerû tanár fényt gyújt egy ember életében, az a vezérlõ fénysugár egész életünkben megmaradhat.

Néha egyetlen tanáron múlik, hogy valakinek megfordul a sorsa, kinyílik a szeme, vagy megváltozik az élete. Második szüleinknek hívhatjuk őket, legjobb tanáraink élesztik álmainkat, fejlesztik tehetségünket, és sokat segítenek, hogy elérjük céljainkat, álmainkat. Nem csoda, hogy a Földön mindenütt megünneplik a pedagógusokat.

Pihenőnap a tanároknak

A Fülöp-szigeteken pedagógusnapi hagyomány, hogy ezen a napon az egyik diák tanítja az osztályt, így biztosít a tanárnak egy kellemes pihenőnapot. Ekkor a pedagógus figyelemmel kísérheti, hogyan küszködik szegény diák a fegyelmezéssel. Egész nap a diákok tanítanak, és a nyolc óra alatt megérezhetik, milyen nehéz dolog tanárnak lenni (ez ennek a szokásnak egyik célja is).

Szórakoztató műsorok

Néhány iskola szórakoztató revüt rendez, a tanárok tréfás megviccelésével, ezen persze a diákok és a tanárok is jóízűen kacaghatnak. A műsorok hangulata a rendkívül vidámtól a szívhez szólóig terjed, ezzel elősegíti a tanárok és tanulók kapcsolatának elmélyítését. Alkalmat ad a diákoknak arra, hogy kifejezhessék tanáruk iránti nagyrabecsülésüket.

Ajándékok

Egyes országokban a diákok ajándékokat is adnak tanítóiknak, hogy kimutassák tiszteletüket. Ez lehet az asztalra helyezett kifényesített alma egy képeslap, egy virág. Jó ötlet elkérni tanárunk e-mail címét, és ‘modern’ képeslapot küldeni neki.

Vitafórumok

Jó néhány államban fórumokon vitathatják meg napi gondjaikat a tanárok, pedagógusok. Ezek általában egy-egy fő téma köré csoportosulnak, az egyik év témája például a következő volt: ‘A tanárok új horizontot nyitnak meg’. Az iskolák különböző módon segítenek tanáraiknak, például szemináriumi műhelyek létrehozásával, hogy jobban végezhessék munkájukat, s könnyebben élhessék mindennapi életüket. Nem könnyű viszonozni valaki szívességét, aki rengeteget ad nekünk. Sokan nem érték volna el jelenlegi helyzetüket, ha nem állt volna mögöttük egy pedagógus segítsége. Még egyszer tisztelgünk előttetek, jó tanítók, és köszönjük, hogy olyan hűen szolgáltok!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top