Trend

Státuszok

Sokunk nincs tisztában azzal, hogy milyen végzettségû oktatóknak kellene tanítaniuk a különbözõ szintû oktatási intézményekben. Hogy mindenki számára világossá, egyértelmûvé tegyük ezt a rangsort, az alábbiakban a fokozatokat olvashatjátok.

Egy-egy pedagógus, oktató jó néhány vizsgán, meghallgatáson vesz részt, míg igazi tanítói pályára kerülhet. Ez az egyik olyan szakma, amit hivatásként választ az ember – és akárcsak más munkát, szívvel-lélekkel és persze értelemmel végez. Hogy ki melyik szintjét választja az oktatásnak, csupán saját szándékának és képességeinek függvénye. A megbecsülés viszont valamennyiüknek kijár, ha másnak nem, az embernek, aki világosságot akar gyújtani a fejekben, a lelkekben.

Pedagógusok

Alapszintű oktatás

– Általános iskola, alsó tagozat: tanító

végzettsége: tanítóképző főiskola

– Általános iskola, felső tagozat: általános iskolai tanár

végzettsége: tanárképző főiskola

– középiskolai tanár

végzettsége: egyetem

Oktatók

Felsőoktatási intézményekben oktat az, akinek egyetemi oklevele van.

Fokozatok:

– tanársegéd

– adjunktus

– docens

– egyetemi tanár

Egyetemi tanár csak az lehet, aki doktori (PhD; ejtsd: “píécsdí”) fokozattal és habilitációval (tudományos fokozattal, egyetemi magántanári képesítéssel) rendelkezik. Ez az ember egyben oktató, és tudományos tevékenységével igazolta, hogy alkalmas a hallgatók, a doktori képzésben résztvevők, a tanársegédek tanulmányi, tudományos, illetve művészi munkájának vezetésére, továbbá, aki idegen nyelven is képes előadásra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top