Trend

Anne Geddes

Anne Geddes, az ember Vajon milyen szakmai és magánélet rejtõzik Anne Geddes csodálatos érzelmekrõl tanúskodó babafotói mögött?

A művésznő pályája gyerekkorában kezdődött, szeretett képeket nézegetni. Érdekelte az erő, amit egy fotó képes hordozni. De az ő iskolás ideje alatt, nem voltak fotószakkörök, szakos iskolák, tanfolyamok.

Váratlan pályaválasztás

Sokáig maga sem gondolt rá, hogy fotóművész legyen. 25 éves korában merült fel benne először ez a gondolat. Egy kis családi géppel kezdett el kísérletezni. Jól ismerte a hagyományos, műteremben készült gyermekfotókat, a mesterségesen beállított képeket, ahol szülők és gyerekek ünneplőben feszengenek.

A babák egyénisége

Anne szerint az ilyen fotók nem tükrözik a baba személyiségét. Kérdés, hogy milyen fotót szeretnének a családi albumba: egy hivatalos, formális beállításút, vagy esetleg egy olyat, ami emlékezteti őket arra, hogy gyermekük milyen nagyszerű egyéniség volt már kétévesen is. Így fejlesztette ki saját, egyéni stílusát, melyet az egyszerű szerkezet és az azonnali vizuális hatás jellemez.

Főszerepben a gyermek

Munkájában mindig a babák a főszereplők.

Az érzelmi tartalomnak nagyon nagy szerepe van a kép sikerében, függetlenül az alkalmazott fotótechnikától. Ha megnézzük képeit, mindig a babák arca van a kép középpontjában, függetlenül a környezettől.

Művészet

A babafotózás profi munkát igényel, hiszen a gyerekeket különösen nehéz fotózni. A gyerekek univerzális nyelven beszélnek, érteni kell ezt a nyelvet. Nagy türelem, nyitottság és humorérzék kell egy ilyen munkához. A fotósnak nagyon gyorsnak, koncentráltnak és összeszedettnek kell lennie.

Családi fotózás

A világítást, beállítást, a felszerelést mindig a baba megérkezése előtt próbálják ki.

Másik kulcsfontosságú dolog az egyszerűség. Létrehozni valamit, ami egyszerű a legnehezebb dolog. Igyekeznek nyugodt, kényelmes közeget biztosítani, a szülők is részt vesznek a fotózáson.

Csendélet

Ha a képen egy alvó kisbabát látunk, általában újszülött volt a fotóalany. Ebben a korban a babák nagyon sokat alszanak, ilyenkor nem zavarja őket a környezet. Mindezek együtt hozzák létre az emlékezetes művet, amely sokáig megmarad az emberek, nézők szívében.

Egészséges példa

Anne férjével és két kislányával Új-Zélandon él.

A lányokat arra nevelik, hogy bízzanak magukban, s azt tanítják nekik, hogy tiszteljék, és értsék meg mások másságát. Reméli, hogy példaképül szolgál számukra, ha láthatják, hogy szívből szereti a gyerekeket, szeretné visszaadni képein, mennyire elbűvöli őt bájosságuk, s mennyire élvezi a maga választotta munkát.

Nem vár mást lányaitól sem, csak azt, hogy amit szeretnek csinálni, tegyék legjobb képességük szerint.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top