Trend

Medvekínzás

Állatvédõk kérik a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, hogy utasítsa vissza Peking ajánlatát, mellyel a 2008-as Olimpiai Játékok házigazdai posztjára pályázik, mert tiltakoznak a medvék kínzása ellen: Kínában a mai napig folyik a sokat vitatott medveepecsapolás.

Medvekínzás

A WSPA (Nemzetközi Állatvédelmi Világszövetség) a Brigitte Bardot Alapítvánnyal karöltve lépett fel az ellen, hogy az országban medvék ezreit tartják szörnyű körülmények között több száz farmon, hogy a hagyományos gyógyszeripar számára epét „termeljenek”. A jelenlegi mennyiség 7000 kg epe évente, s ez ráadásul teljesen szükségtelen termék: legalább 75 féle gyógynövény helyettesíti az említett anyagot, nem is beszélve a szintetikus alternatívákról. Az eljárás során az állatokon a gyakran képzetlen személyzet műtétet hajt végre, és a nyitva hagyott sebbe tubust vagy tűt helyezve naponta kétszer megcsapolja az epevezetéket. Ez a folyamat rengeteg kínnal és szenvedéssel jár, a medvék általában a mancsukat kezdik el rágni, hogy a fájdalom elől „meneküljenek”.

Az eljárásnak alávetett medvék 60-80% százaléka a műtét vagy az első megcsapolás közben meghal. Azok, amelyek túlélik a megpróbáltatást, ritkán élnek 10 évnél tovább, mely a természetben élő medvék életkorának egyharmada. Néhány év után leállhat a medvék epetermelése, ekkor már „hasznavehetetlenek”, így hagyják őket meghalni vagy mancsukért és epehólyagjukért megölik. Egyetlen medvemancsért több száz dollárt is fizetnek, ez megközelítőleg egy kínai munkás egész éves jövedelme.

Legyen-e olimpia Pekingben?

– Hiszünk benne, hogy nemzetközi tiltakozást vált ki, ha Kína továbbra is mint az Olimpiai Játékok lehetséges lebonyolító országa szerepel. Ha az olimpia valóban az emberi szellemiséget hivatott képviselni, akkor tiltakoznunk kell az ellen, hogy a távol-keleti ország szervezhesse, hiszen az a bánásmód, amelyet a medvékkel folytatnak, az emberi kegyetlenkedés egyik legnagyobb mérvű megnyilvánulása – nyilatkozta a WSPA Libearty (medvementő) kampányának vezetője.

Peking mellett 4 másik várossal pályázik a házigazda szerepére: Párizs, Osaka, Toronto, és Istanbul.

A győztest 2001. július 13-án jelentik be.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top