Trend

Mit hogyan takarítsunk?

A rutinos háziasszonyoknak már megvannak a maguk kis trükkjei, akik viszont csak most kezdik az önálló életet, bizony sokat szídhatják az ablaktisztító-gyártó és –reklámozó céget, amiért hosszas dörzsölés után is mázgás marad az üveg. Tanácsaink persze nemcsak nekik szólnak, talán az "öreg rókáknak" is tudunk még újat mondani!

Krómtárgyak:

1. Krómozott felületek tisztítására alkalmas a szóda- vagy ásványvíz, az ablaktisztító, a szódabikarbóna, az alma- vagy borecet, a citromhéj. Használhatunk 1:16 arányban higított vizes szalmiákszeszt is.

2. A gépkocsi krómozott lökhárítójára tapadt rovarokat szappannal átitatott, kólával(!) megnedvesített mosogatószivaccsal távolíthatjuk el. A korróziófoltokat összegyűrt alufóliával dörzsöljük le.

Kuka, szemétgyűjtő zsák:

1. A szemétgyűjtő tartályt 10 l vízhez adott 2,5 dl ammóniával tisztítsd meg! Fertőtlenítésre ugyanennyi vízzel 3 dl fehérítőt használjunk: hagyjuk benne 5 percig, majd öblítsük ki az edényt!

2. Penészedés és a baktériumok elszaporodása ellen bóraxszal permetezzük be a kuka, a szemetesvödör belsejét.

Cigarettafüst:

1. Ha dohányzol, vagy dohányossal élsz együtt: vásárolj különleges hamutartókat, amelyek felszívják a füstöt és a kellemetlen, áporodott szagot, vagy működtess légtisztító berendezést. Még jobb, ha állandóüzemű ionizáló vagy füstszűrő készüléket használunk: ennek szűrőegységét rendszeresen tisztítsuk, vagy cseréljük!

2. Időszakos dohányfüst ellen: égessünk illatosított gyertyát, vagy tömjént: ezek tisztítják a levegőt, és megszüntetik a kellemetlen szagot. Helyezzünk szobai szagtalanító rudacskákat az ablakok és a szellőzőnyílások közelébe.

Folttisztító szennyes ruhához:

(A glicerin minden fajtájú és színű ruhaanyagon fellazítja a foltot, amely utána a rendes mosással könnyebben eltávolítható.

Hozzávalók (2 dl-hez): 1 dl glicerin, 1 dl víz.

Öntsük a glicerint és a vizet befőttesüvegbe és rázzuk össze alaposan. A keveréket permetezőfejes üvegben tároljuk olyan helyen, ahol gyerek vagy háziállat nem férhet hozzá!!! Használatkor permetezzük be a szennyezett területet, és dörzsöljük a ruhába a keveréket. Egy órát hagyjuk rajta állni, majd öblítsük le – ekkor következhet a mosás.

Vécékagyló-tisztító:

Ha rendszeresen használjuk, mindig tisztán ragyog majd a vécékagyló.

Hozzávalók (kb. 2 l-hez): 1 evőkanál szalmiákszesz, 2 dl hidrogén-peroxid, 1 és fél l víz.

Vödörben keverjük össze az alapanyagokat, majd lassan öntsük a folyadékot a vécékagylóba. Legalább 30 percig hagyjuk állni benne. Ezután sikáljuk át alaposan a kagyló belsejét, majd a tartályból öblítsük le. Ha a szennyeződés makacs, több óráig állhat a folyadék a vécékagylóban.

Ablak:

1. Ne tisztítsuk az ablakot, ha éppen rásüt a nap: túl gyorsan megszárad, és foltos marad.

2. Langyos vízzel mossuk le az ablakot. Ha nagyon piszkos, öntsünk a vízbe mosogatószert vagy denaturált szeszt, de ne felejtsük el végül tiszta, hideg vízzel leöblíteni!

3. Ablaktisztításhoz legjobb a szarvasbőr vagy a szarvasbőrutánzat. Két szarvasbőrt használjunk: egyiket a lemosáshoz, másikat a szárazra törléshez.

4. A szélétől befelé haladva tisztítsuk az ablakot.

5. Nagy üvegfelületekhez hosszú fanyélre szerelt, gumiélű ablakmosót használjunk: fentről lefelé haladjunk, és minden húzás után töröljük le a gumiélt száraz ruhával.

6. Télen megelőzhetjük az ablak jegesedését, ha lemossuk sós vízzel, majd szárazra töröljük.

7. Párásodás ellen szappanos vizes ruhával töröljük át az ablakot. Öblítsük le, majd száradás után glicerines ronggyal ismét menjünk végig a felületen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top