Trend

Mit kezdjünk a késszel?

Lakásfelújítás tervezéséhez érdemes szakember tanácsát kérni. De melyik szakértõre, mikor van szükségünk?

Egyszerű felújítás esetén általában nincs szükség építési engedélyre, kivétel a külső homlokzatokon végzett módosítás (például átszínezés), vagy műemléki szempontból védett épület felújítása. Építési engedély nélkül végezhető bevonása. Sokszor nem is szükséges, például ha a szakipari munkákat (burkolás, festés, nyílászárók cseréje) megfelelő szakemberek végzik.


• Építész szakember tanácsait célszerű igénybe venni:

– a szerkezetcserékhez
– a felhasználandó anyagok minőség-ár értékarányának meghatározásához
– a választék megismeréséhez.

Az építésszel közösen állítsunk fel fontossági sorrendet, és rendeljük hozzá az anyagiakat!Ne felejtsük el, hogy az építés befejeztével néhány új bútorra is szükségünk lehet, ami tovább apasztja a pénztárcánkat! Ezenkívül a házat vagy lakást tervek hiányában célszerű felmérni (amit szintén építész szokott elvégezni), mert annak alapján kiszámolhatjuk a pontos mennyiségeket. Az adatokat később az anyagvásárlásoknál és az építőkkel történő elszámolásnál jól tudjuk hasznosítani.


  • Statikus tervezőre egyszerű felújítás esetén nincs szükségünk, hacsak valamilyen új, különlegesen nehéz burkolatot vagy berendezést nem kívánunk beépíteni (5 cm vastag kőburkolat a linóleum helyett, új 300 literes, álló bojler stb.)

  • Gépész tervező bevonása akkor szükséges, ha a gázberendezéseket, a fűtési módot megváltoztatjuk, vagy a közműcsatlakozásokat bővítjük, átalakítjuk, mivel ezek a munkálatok engedélykötelesek. Új fűtés esetén a méretezést mindenképpen szakember végezze!

  • Gépész tanácsát a következő kérdésekhez célszerű igénybe venni: víz-, csatorna- és fűtésrendszer cseréjéhez, energiatakarékos berendezések megismeréséhez, az új fűtési rendszer tervezéséhez.

  • Elektromos és gyengeáramú tervező igénybevétele az elektromos hálózat jelentős bővítése vagy átalakításas, valamint új gyengeáramú hálózatok (telefon, antenna, számítógép, riasztó) kiépítési igénye esetén hasznos.

    Itt jegyezzük meg, hogy felújításkor megfontolhatjuk központi porszívó telepítését, amit szintén szakcégre kell bízni! Az eddig elmondottakat sok esetben a vállalkozók tervezéssel együtt is elvállalják, de nem árt független szakemberek véleményét is meghallgatnunk, mert ők nem feltétlenül a költségesebb megoldások ismertetésében érdekeltek.

  • Belsőépítész tervezőt bízzunk meg akkor, ha házunk vagy lakásunk felújítását nagyon igényesen kívánjuk elvégeztetni, így ugyanis a burkolatok és berendezések tökéletes összhangját érhetjük el.
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top