Trend

Fûmag

Mit tegyünk, hogy álmaink gyepét láthassuk kertünkben kitekintve az ablakon?

Az első és legfontosabb teendő eldöntenünk, hogy milyen módon alakítjuk ki a gyepfelületet.

Bármelyiket is választod a két módszer közül az első lépés a talajelőkészítés. A fellazított, gyommentesített talajt el kell simítani, majd le kell hengerelni, úgy, hogy a lábnyom ne látszódjék benne. Ha talajcserét kell végezni a gyep alatt legalább 20 cm friss termőföldet hozass!

Fűmagvetés esetén az előkészített talajra kell szórni a 4-5 dkg-nyi fűmagot négyzetméterenként, melyet gereblyével, vagy szöges hengerrel kell a talaj felső rétegébe forgatni. Ezután nem maradt más hátra mint az ismételt hengerelés és az öntözés. A fűmagnak ezek után nem szabad kiszáradnia, ezért napjában többször kell locsolni, ügyelve arra, hogy a fűmagot ne mossuk ki a talajból. A 10-14 nap múlva kikelő első magvakból kb. 6-8 hét folyamatos ápolás – öntözés-nyírás-hengerlés – során lesz használható gyep. Addig is folyamatosan kell gyomtalanítani, mivel az ideális körülmények között a gyommagvak is gyorsan fejlődnek.

Gyepszőnyegfektetés esetén az előkészített talajra kell teríteni a tekercseket, ügyelve, hogy hézagok ne maradjanak. A széleket éles késsel lehet megformázni. Fektetés után következhet a hengerlés és az öntözés, melyet az első két héten rendszeresen el kell végezni. 6-8 nap után következhet az első nyírás,15-16 nap után pedig az első garden-party.

A ”beállt” gyep kezelése mindkét esetben azonos módon történik: nyírás 7-14 naponta, folyamatos öntözés, hengerlés, évente legalább egyszer gyepszellőztetés és műtrágyázás.

Ilyen egyszerű…

ÖSSZEFOGLALVA:

Fűmagvetés:

Előny:

olcsó;

gyors;

a fűmag sokáig eláll.

Hátrány:

ideális fűmagvetési időpont: kizárólag tavasszal és kora ősszel, mivel a fűmag kikelésének sem a túl meleg, sem a túl hideg nem használ;

precízen, gyakorlottan kell vetni;

folyamatosan gyomlálni kell;

a gyep csak kb. 6 hét múlva használható;

egy nagyobb zápor után kezdheted elölről az egészet, mert a magvakat kimossa az eső.

Gyepszőnyeg fektetés:

Előny:

tél kivételével egész évben végezhető;

a fektetés gyorsan megtanulható;

nem kell gyomlálni, csak rendszeresen öntözni és nyírni;

10-14 nap után teljes értékű a gyep.

Hátrány:

drága;

a mennyiséget pontosan kell kiszámolni, mert a felesleges tekercseket 2-3 nap után kidobhatod.

TIPP:

 A tavaszi első nyírás előtt feltétlenül éleztesd meg a fűnyíró pengéjét.

 A gyepet ne nyírd felénél kisebbre, mivel hamar kisárgul. Ha már túl magasra nőtt a gyep, akkor több fokozatban kell az eredeti méretére visszavágni.

 Garden-party előtt legalább két nappal vágd le a gyepet, így szebb is lesz és jobban el is viseli a nagyobb megterhelést.

 Ha gyomirtóval kevert műtrágyát veszel, úgy megspórolod a fáradságos nyomlálást.

 Ha hetente levágod a gyepet, akkor a nyesedéket nem kell összegyűjtened.

 Árnyékos helyen nem nő igazán szép gyep. Gyepesítés helyett árnyéki gyeppótló növényeket ültess inkább.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top