Trend

Ösztönöz-e a zene a gyilkolásra?

Ez a kérdés ott van a levegõben. Néha elcsitulnak a kedélyek, de mindig történik valami olyan, ami miatt felizzanak az indulatok. Legutóbb egy házaspár perelte be a Slayer együttest, mert úgy gondolták, az együttes zenéje volt az, ami arra ösztönzött három rajongót, hogy brutálisan megöljék tinédzser lányukat. Az eset egyáltalán nem egyedi, sõt évtizedek óta lehet találkozni hasonlóval.

Ez viszont egy újabb ok arra, hogy visszatekintsünk, vajon mióta kérdés az, hogy ösztönöz-e a zene a gyilkolásra? Ha tényleg így van, akkor mit tehetünk ellene? Ha nem, akkor meddig lesznek a hard rock és metál zenekarok célpontok, s meddig tekintik őket bűnbaknak? Az első eset, amikor ez a kérdés nagy nyilvánosságot kapott, a Manson család történetével kezdődött. A gyilkos hippi szekta azt állította, hogy gyilkos üzeneteket kapott a Beatlestől. Ennek nyomán egy rasszista mozgalom indult, melynek neve Helker Skelter volt. A család dalszövegeket használt fel, a Katolikus Bibliával keverték, s a család feje, Charles Manson meggyőzte híveit, hogy a fekete ember arra készül, fellépjen a fehér ember ellen, s legyőzze azt. Ezért erőszakkal kell őket letörni.

Nemrégiben két per is indult, s mindkettő metál zenekar ellen. Az egyikben személyesen Ozzy Osborne-t támadták, a másikban pedig a Judas Priest-et. Mindkét perben az volt a vád, hogy a zenekarok szövegei olyan részeket tartalmaznak, melyek akaratlanul vagy akarattal (nem lehet tudni), de a tinédzserrajongókat arra ösztönzik, hogy kövessenek el öngyilkosságot.

Ozzy esetében a felperes család konkrétan azt állította, hogy lányuk Ozzy, Blizzard Of Ozzy című lemezét hallgatta, melyen a Suicide Solution arra utalt, hogy legyen öngyilkos. A tinédzser ezt meg is tette. A dal egyébként arról szólt, hogy issza valaki magát halálra. Ozzy ezzel az AC/DC akkori énekesének, Bon Scottnak állított emléket, aki ilyen módon halt meg. A szülők ügyvédje azt állította, hogy a dal tudatalatti üzeneteket küld a hallgatónak. Ozzy a következőket válaszolta: ” A gyermekeim életére esküszöm, hogy én soha nem mondtam ki azt a szót, hogy fogd meg azt a kiba…tt pisztolyt.” A család elvesztette a pert.

A Judas Priest ügyében szintén vesztett a felperes. A két fiatal egyike megölte magát, a másik szétlőtte az állát, de életben maradt. Az együttes ügyvédje szerint semmiféle rejtett üzenete nem volt a dalokban, egyébként is egyéb problémáik voltak a fiataloknak droggal, alkohollal, munkahellyel, rendőrséggel.

És még egy különös eset. A West Memphis Three . Ebben az ügyben három metál rajongót azzal vádoltak (s el is ítélték őket), hogy brutálisan megöltek három fiatal fiút. Sajnos az ügy szépséghibája az, hogy úgy tűnik, az egyik vádlottat belekényszerítették a beismerő vallomásba. Közvetlen bizonyíték nem állt rendelkezésre, Jessie Misskelley viszont elismerte tettét. Előtte órákon keresztül vallatták. Furcsa, hogy erről nem készült jegyzőkönyv. Igazából senki nem tudta, mi történt benn a szobában.

Mindehhez hozzájárul az, hogy a vizsgálatok során kiderült, Jessie IQ-ja nagyon alacsony, valószínűleg befolyásolták. Valójában annyi bizonyíték volt tehát ellenük, hogy feketébe öltöztek és Metallicát hallgattak. Mégis elítélték őket. A Slayer elleni perben egyébként már született ítélet, a három gyilkos jelenleg 25 éves életfogytiglani büntetését tölti. Mikor elítélték őket, azt mondták, a gyilkosságot jó tréfának szánták, hogy így egyezséget köthessenek az ördöggel, aki a gyilkosságért cserébe felajánlotta nekik, hogy saját amatőr metál csapatukat magas szakmai szintre emeli.

Az mindenesetre elgondolkodtató, hogy a legtöbb öngyilkosság során az áldozatok tényleg metál zenét hallgattak, s a dalok szövege kísértetiesen hasonló volt. Ozzy a következőket énekelte: “Miért csak próbálgatod? Miért csak próbálgatod? Fogd meg a pisztolyt és tedd meg! Tüzelj! Tüzelj! Tüzelj!” Ozzy azzal védekezett a tárgyaláson, hogy nem is ezek a szavak vannak a dalban, vokál effektekkel játszott, és ez csupán visszhang volt.

A Judas Priest dalszövege viszont egyértelműbb: “Próbáld meg! Legyél öngyilkos! Légy halott! Tedd meg! Tedd meg! Tedd meg!” Ha ezek a szövegek némi alkohollal, droggal, labilis lelkiállapottal, s netalán alacsony IQ-val párosulnak, hát Isten mentse meg a szerencsétlen zenekedvelőt!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top