Trend

Muszáj megmosni a kutya fogát?

A gondos kutyatulajdonosok kedvencük fogainak épségére is ügyelnek. Ha az ebet már kölyökkorban hozzászoktatjuk a szájápoláshoz, késõbb ez olyan természetes lesz, mint az evés.

Fogíny-betegség: a leggyakoribb gond:

A hároméves vagy annál idősebb kutyák nyolcvan százaléka szenved valamilyen típusú fogíny-betegségben, a kutyatulajdonosok azonban nem szentelnek kellő figyelmet a kezelésre.

Milyen tünetei lehetnek a betegségeknek?

– rossz lehelet

– elszíneződött fogak

– piros és duzzadt íny

– foghullás

– rágási és étkezési nehézség

– súlycsökkenés

– törött fog

– orrfolyás

– véres nyál

– nyáladzás

– könnyezés vagy az egyik szem alatti duzzanat

Hogyan kaphatja meg a kutya a kórt?

A betegség okozója a foglepedék. Az a fehér bevonat, ami a fogakon lerakódik. Ha ezt nem távolítod el rendszeres fogmosással, megkeményedik és fogkővé alakul. Ahogy a lepedék egyre jobban felhalmozódik, megfertőzheti az ínyt. A fertőzés végül a véráramba jut, és szív, tüdő, máj, vese gondokat okozhat..

Hogyan lehet megelőzni a bajt?

Sajnos a fogíny-betegség visszafordíthatatlan folyamat, azonban lelassítható, vagy megállítható megfelelő fogápolással. Ehhez tartozik a rendszeres fogmosás, a megfelelő étrend, a rágcsálnivaló csontok, játékok és a rendszeres állatorvosi vizsgálat. Ha odafigyelsz ezekre, könnyen megelőzheted kedvenced szenvedését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top