Trend

Hogyan terveztessünk házat?

Elõször is olvasd el még egyszer a címet. Tehát a kérdés nem az: "Hogyan tervezzünk családi házat?" — bízzuk ezt tapasztalt szakemberre! Az építkezés szervezésétõl a gyakorlati munkák megkezdéséig ad tanácsokat háromrészes sorozatunk.

Biztos szaktudás

Ha végre elkészült várva várt házunk-várunk, vajon biztosak lehetünk-e abban, hogy ugyanannyi (anyagi és szellemi) ráfordítással nem lehetett volna még jobb, használhatóbb, takarékosabb, szebb? Ezért vegyük igénybe a szakember segítségét, és ne csak azért, mert kötelező az építész közreműködése.

Építész mondja meg, hogyan

Mire a saját ház építésének gondolatáig eljutunk, sokszor merül fel bennünk, hogy ez így nem jó, nem praktikus vagy épp ellenkezőleg, annyira természetesnek találjuk, hogy szinte észre sem vesszük, milyen jó. Nos, itt az idő, hogy mindezeket számba vegyük. Vásároljunk ehhez egy füzetet, melybe bátran lejegyezhetünk egymásnak ellentmondó ötleteket is. Az építész dolga, hogy a helyes döntés szempontjait kezünkbe adja.

Forgassunk építészettel, belsőépítészettel kapcsolatos folyóiratokat! Semmiképp ne másoljunk más környezetbe és életmódhoz tervezett házat.

És ne felejtsük el, hogy a szép, színes ábrák egy sor kevéssé kidolgozott részletről nem árulkodnak.

Tervezzük meg a jövőnket!

Furcsának és lehetetlennek tűnik, mégis meg kell próbálnunk, hiszen évtizedekig fogjuk használni új otthonunkat.

Fiatal házasoknak fontosabb a gyerekszobák száma, középkorúaknak viszont az idős éveikben is kényelmesen használható élettér.

Gondoljuk át, mennyit tudunk majd az épület üzemeltetésére, karbantartására fordítani.

Ezek a költségek egy ház „élete” során jelentősen meghaladhatják az építésre fordított összeget…

Nem ritka az sem, hogy egy házat csak életünk

bizonyos szakaszára tervezünk, ilyenkor különösen fontos lehet, hogy a továbblépéskor házunk piacképes legyen.

Hogyan válasszunk tervezőt?

Legtöbbször ismerősök, rokonok javaslatai alapján kerül a megbízó az építészhez. Gyakran egy-egy folyóiratban megjelent épület tetszik meg, és annak tervezőjét keressük fel.

Amennyiben még a telekvásárlás előtt a helyi önkormányzathoz fordulunk tanácsért, egyúttal a helyi tervezőkről is felvilágosítást kaphatunk.

Itt előnyt jelenthet a helyi viszonyok ismerete.

Az építésszel bizalmi kapcsolatot kell kialakítanunk. Mindenképp érdemes egy kis időt szánnunk egymás megismerésére.

Sok esetben az első beszélgetések alapján az építész vázlattervet készít. Ez segíthet eldönteni, hogy sikerült-e neki megérteni vágyainkat.

Mikor kezdjünk hozzá?

Az építkezés megkezdésének ideális időpontja általában a tavasz kezdete, így ha mindent jól előkészítettünk-átgondoltunk, a tél beállta előtt elkészülhet a ház.

Ennek megfelelően kezdjük meg a szervezést akár egy fél évvel korábban is. Ha az építési telek még nem adott, jobban járunk, ha előbb a tervezőt választjuk ki.

Biztosan segít, hogy az igényeinknek legmegfelelőbb telket megtaláljuk, s ezért valószínűleg — a megbízás reményében — külön pénzt nem is számít fel.

(folytatjuk)

Sorozatunk szakértője volt: Szabó Ákos / M. Plan Kft. Tel./fax: 466—4055

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top