Trend

Hogyan terveztessünk házat? (3. rész)

Kiválasztottuk a tervezõt, elkészüllt az engedélyezési terv, megkaptuk a tulajdoni lapunkat. Mi a következõ lépés? Az iratok benyújtása az önkormányzat mûszaki osztályának. Utána pedig indulhat a mesterkeresés.

Ha minden együtt van

Ha végre minden terv elkészült, és a teljes anyagot beadtuk — ne csodálkozzunk, ha szerény kis házunkhoz akár 50 oldalnyi iratanyag gyűlik össze —, az építési hatóságnak 8 munkanap áll rendelkezésére, hogy ha hiányosságokat fedez fel, úgynevezett „hiánypótlási felszólítást” küldjön.

(Itt érdemes megjegyezni, hogy a tervezői díjat a terv beadásakor szokás kiegyenlíteni, ugyanakkor célszerű úgy megállapodni, hogy bizonyos rész — általában 30% — fennmaradjon az engedély megadásáig. Így biztosabban számíthatunk az építész hatékony közreműködésére az eljárás során.)

Amennyiben a kért hiánypótlást 15 napon belül beadjuk, a 60 napos elbírálási határidő köti az önkormányzatot. (Más kérdés, hogy, még ha az eljárás tovább húzódik is, csak elméleti lehetőség a jogi út, hisz ki vállalna fel néhány hét késedelem miatt akár évekig húzódó pereskedést?)

S a tortúrának még nincs vége, ha végre kézhez kapjuk az építési engedélyt: annak „jogerőre” is kell emelkedni. Ez azt jelenti, hogy minden érintettnek — ez a tulajdonosokat, tervezőt és az összes (!) telekszomszédot jelenti — át kell venni a határozatot, majd el kell telnie a 15 napos fellebbezési határidőnek.

Gyorsíthatja az eljárást, ha — kizárólag az építési engedély-határozat megszületése utáni dátummal — a fellebbezésről lemondó nyilatkozat aláírására vesszük rá az érintetteket.

Ha végül a jogerőre emelkedésről szóló határozatot is megkapjuk, és időközben mindent előkészítettünk, nekifoghatunk az építkezésnek — ehhez már csak jogosultsággal rendelkező kivitelező szükséges, ehhez jó tudni, hogy a felelős kivitelezői névjegyzékbe való felvétel szabályai tavaly augusztusban módosultak, így meg kell győződnünk arról, hogy az ajánlkozók rendelkeznek-e a névjegyzékbe való bejegyzésről szóló igazolással.

Sorozatunk szakértője volt: Szabó Ákos / M. Plan Kft. Tel./fax: 466—4055

Könyvajánló

Akit a tervezés komolyabban érdekel, az például a Műszaki Könyvkiadóban megjelent, magyar szakembergárda által írt Tapasztalatok és ajánlások tartószerkezetek tervezőinek és építőinek című könyvéből tájékozódhat bővebben a téma e részéről (164 oldal, 1800 Ft, vevőszolgálat: 388—6758).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top