Trend

Lehet néhány kilóval kevesebb?

A régi vicc szerint a fogyás leghatásosabb módszere egy egyszerû tornagyakorlat: a fejünket kell jobbra-balra forgatni, ha étellel kínálnak. A fogyókúrának ma már kidolgozott orvosi módszerei vannak.

Nézzünk csak meg néhány régi filmet! Látni fogjuk, hogy a szereplok többsége (akárcsak a moziban akkoriban üldögélo nézok) felettébb áramvonalas volt. Manapság viszont a Föld népessége egyre csak hízik: Európában és az Egyesült Államokban több mint 70 millió elhízott és 163 millió túlsúlyos él. Nem jobb a helyzet nálunk sem, ahol minden második honfitársunk cipel magán több-kevesebb fölösleges kilót, hiszen a magyarok 37 százaléka túlsúlyos, és 23 százaléka elhízott.

Világméretű problémáról van tehát szó, nem véletlen, hogy az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) az elhízást betegséggé nyilvánította. A WHO adatai szerint az elhízás (a dohányzást követoen) a második legfontosabb olyan kockázati tényező, amelyik rontja az érintettek életkilátásait, ugyanakkor megelőzhető lenne.

A mérleg erősen kibillenő nyelve ugyanis nemcsak azzal a következménnyel jár, hogy tulajdonosa nem szívesen néz a tükörbe. Az elhízás elősegíti olyan súlyos szövődmények kialakulását, mint a cukorbaj, az érelmeszesedés, a szívkoszorúér-betegségek vagy az ízületi bántalmak. Sőt, a túlsúlyosaknál bizonyos ráktípusok akár hetven százalékkal is gyakoribbak lehetnek, így a férfiaknál a vastag- és végbélrák, illetve a prosztatarák, noknél pedig a nemi szervi és az emlodaganatok veszélye nagyobb.

Szerencsére, mára az is bebizonyosodott, hogy a viszonylag csekély (öt-tíz százalékos) fogyás is nagyon hasznos, akinek sikerül ennyit leadni – és testsúlyát meg is őriznie -, már sokat tett az egészségéért. A modern testsúlycsökkentő program négy pillérre támaszkodik: az egészséges étrendre, a rendszeres mozgásra, a gyógyszeres kezelésre és a pszichés segítségre. Ezek együttesen alkotják azt a komplex módszert, amelyik hosszú távon is sikerrel kecsegtet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top