Tippek a mélyhűtőből cikkek

Szereted a halat? Nem mindegy, milyet vásárolsz!

Pár napja láttuk a híradóban, hogy a németországi tengerpartokon öt cet is elpusztult egyszerre. Miután felboncolták őket, kiderült, hogy a gyomruk teljesen üres volt, és a cetek szó szerint éhen haltak.

Ez csak egy olyan eset, ami felhívja a figyelmet a felmelegedés után a második legnagyobb globális problémára, a tengerek és óceánok túlhalászatára.

Az óceánok túlhalászata azt jelenti, hogy a halak halászata gyorsabban történik, mint az egyes fajok szaporodással pótolni tudnák a kifogott mennyiséget.

Sajnos rengeteg a felelőtlen, illegális halászhajó is az óceánokon, ezért nagyon fontos, hogy olyan terméket vásároljunk, amit igazoltan környezettudatos, óceán- és halbarát halásztársaság hálójából származik.

Ha tudatos halvásárlók vagyunk, akkor a kék MSC tanúsítvánnyal jelölt termékeket kell a boltokban keresnünk. Ezáltal mi magunk is segíthetünk megvédeni a tengerek, óceánok halállományát. Sajnos a hal iránti étvágyunk nagyobb, mint amennyit az óceánok ökológiai határai megengednek. Mindez hihetetlen pusztító hatással van a tenger ökoszisztémájára, így lehet, hogy a többek között planktonokat fogyasztó cetek éhen haltak. Ahhoz, hogy óceánjaink a jövőben is termékenyek és halban gazdagok legyenek, fenntartható módon kell folytatnunk a halászatot.

Szereted a halat? Nem mindegy milyet vásárolsz!

Az MSC (Marine Stewardship Council) kék pecsétje egy nemzetközileg elismert és független tanúsítási kezdeményezés, amit 1997-ben, a világ halállományainak visszaesésére adott válaszként hívták életre. Kimondták, hogy a halállományokat egészséges szinten kell tartani, a túlhalászatnak elejét kell venni, a veszélyeztetett fajok esetében pedig időt kell hagyni az állomány regenerálódására.

Az MSC tanúsítási folyamat egy független szakértői bizottság által végzett nagyon pontos és körültekintő vizsgálatok után zárulhat le. Ráadásul a Marine Stewardship Council az MSC-jelölést mindössze ötéves időtartamra ítéli oda, mely időszak alatt évente utóvizsgálatra kerül sor, majd a lejáratot követően a teljes vizsgálati folyamatot ismét le kell folytatni.

Keressük a csomagolásokon a MSC logót!

 

Szereted a halat? Nem mindegy milyet vásárolsz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top