Tipegők Világa

Mi is az Junior gyerekital, és miért ajánlott a kicsiknek?

Sok családban a gyerekek egyéves koruk körül gyakran már majdnem ugyanazt eszik, mint a felnőttek. A család közös étkezései a szocializáció szempontjából kifejezetten fontosak, ráadásul a felnőttek jó példát mutathatnak azzal, ha egészségesen táplálkoznak, sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak. A magyar lakosság nagy része persze nem táplálkozik kifejezetten egészségesen. Nem szabad ugyanakkor szem elől tévesztenünk azt a tényt sem, hogy a kisgyermekek fejlődő szervezetének más étrendre van szüksége, mint a felnőtteknek. A kicsiknek kiegyensúlyozott és az életkori igényeiknek megfelelő energia-, tápanyag- és vitaminbevitelre van szükségük nap mint nap.

A WHO és a UNICEF ajánlása szerint kétéves korig vagy akár azon túl is ajánlott a szoptatás. Ha társadalmunkra ez a gyakorlat nem is jellemző, abban egyetértenek a szakértők, hogy amennyiben a kicsi egyéves korában az édesanyának még van teje, és a szoptatás nem megterhelő számára, az anyatejes táplálás továbbra is ajánlott és jótékony hatással van a gyermek egészségére. A tejalapú táplálás egyéves kor után is fontos, a tehéntej fogyasztása ekkor viszont még nem javasolt. Számos szakember csak 3 éves kor után javasolja a tehéntej bevezetését. Ha a gyermek az utóbbi hónapokban már tápszert kapott, egyéves kora után a szülők áttérhetnek a Junior gyerekitalokra is.

Az 1-3 éves gyerekek számára készült Junior gyerekitalok tehéntej alapúak, és olyan kiemelten fontos, az egészséges fejlődéshez elengedhetetlen tápanyagokat tartalmaznak, mint a vas, a kalcium, illetve az A-, a C- és a D-vitamin. A Junior gyerekitalok ásványianyag- és vitamintartalma a tehéntejnél jobban igazodik a kisgyermekek tápanyagigényeihez, ezáltal emésztőrendszerüket is kevésbé terhelik.

Mi is az Junior gyerekital, és miért ajánlott a kicsiknek?

 

A tejjel szemben a gyerekital mellett szól, hogy bár szintén tehéntej alapú, a benne található összetevőket a gyermek igényeinek megfelelően módosították. A tehéntej magas nátrium- és fehérjetartalma túlságosan megterhelő lehet a gyermek emésztőrendszerének és veséjének, ezért ezekből a tápanyagokból a Junior gyerekitalok kevesebbet tartalmaznak. A tehéntej a gyerekitallal ellentétben nem tartalmaz elegendő vasat, márpedig a vas hiánya igen komoly következményekkel járhat.

Bár a felmenőink még nagyrészt “feles tejen” nőttek fel, azóta sokat fejlődött a technika és a tudomány. Mára egyértelműen bizonyított tény, hogy a túl korán bevezetett tehéntej növeli a hajlamot különböző allergiás reakciók kialakulására. Ha egyéves a gyermekünk, és már eddig is tápszerrel tápláltuk, dönthetünk úgy, hogy a tápszerről gyerekitalra váltunk. Ebben az esetben  érdemes megfogadnunk néhány hasznos tanácsot.

Az átállás során mindenképpen a gyermek által diktált tempót kövessük. Néhányan gond nélkül átváltanak tápszerről gyerekitalra, míg másoknak ez kicsit több időbe telhet.

Tegyük szórakoztatóvá a váltást, vásároljunk együtt színes poharat, amiből a kicsi csak a gyerekitalt fogyasztja. Először csak kevesebbet adjunk a gyerekitalból, majd apránként növeljük az adagot. Tegyük fokozatossá az átállást, felváltva adjunk a gyermeknek a már megszokott tápszeréből, majd a következő étkezésre a gyerekitalból mindaddig, amíg meg nem szokja az új ízvilágot.

A gyerekitalt a következőképpen készítheted el:

Az elkészítéshez használj ivóvíz minőségű csapvizet vagy babavizet. Forrald fel a vizet, majd hűtsd le 40 fokra. Mérd ki a kívánt vízmennyiséget, majd keverd össze Junior gyerekitalporral. Gondosan ügyelj a megfelelő hígításra, minden esetben a dobozban található adagolókanalat használd. A standard hígítási arány 1 adagolókanál 30 ml vízhez, ennek megfelelően emelheted a gyerekital adagját. Minden egyes alkalommal frissen elkészítve add a gyerekitalt és az elkészítést követő 2 órán belül fogyassza el gyermeked. Két óra elteltével az el nem fogyasztott italt javasolt kiönteni. A gyerekitalt nem ajánlott forralni vagy 40 foknál melegebb vízzel készíteni, mert a magas hő hatására a benne lévő vitaminok sérülhetnek. Naponta két pohár (500 ml) Junior gyerekital fogyasztása a vegyes étrend mellett fedezi a gyermek napi tápanyagszükségletének jelentős részét.

Ha további információra van szükséged a Junior gyerekitalokról, látogass el erre a honlapra.

További információk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top