Tipegők Világa

Mi is az és mire jó a D-vitamin?

A D-vitamin a napfény hatására termelődik az emberi szervezetben, számos élettani folyamatra közvetlenül vagy közvetve hatással van, ezért pótlása kiemelt fontossággal bír. A "D-vitamin" valójában nem is egyszerű vitamin, hanem egy hormon "előanyaga", amely más hormonokra, illetve a szervezet legalább harminc sejttípusára közvetlen befolyással van.

Fontos a csontok és az immunrendszer fejlődéséhez, valamint a fertőző betegségek elleni védekezéshez, de számtalan súlyos betegség megelőzésében is szerepe van, a téli depressziótól a cukorbetegségig.

Mi is az és mire jó a D-vitamin?

A D-vitamin szabályozza a szervezetben a kalcium felszívódását, ezért elengedhetetlen a csontok szilárdságának biztosításához, a gyermekek fogainak egészséges fejlődéséhez.

Ugyancsak erős a kapcsolat a D-vitamin és az immunrendszer állapota között. A D-vitamin csökkenti a felnőttek, gyermekek fertőzésekkel szembeni kitettségét! Megfelelő D-vitamin-szint mellett tehát totyogóink kisebb valószínűséggel betegednek meg: az influenza, a felső légúti betegségek könnyebben kivédhetők megfelelő D-vitamin-pótlás esetén. Egy felmérésben azoknál a japán iskolásoknál, akik télen és kora tavasszal D-vitamint szedtek, 42%-kal csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma.

Gyermekkorban kiemelten fontos a megfelelő D-vitamin-szint biztosítása, hiszen a gyermekkori D-vitamin-hiány számos kamasz- és felnőttkori megbetegedés okozója lehet. Felmérések tanúsága szerint a kisgyermekkorban elszenvedett D-vitamin-hiány 10 vagy akár 20 évvel később okoz cukorbetegséget.

Mennyi D-vitaminra lenne szükségünk?
Ezek után felmerülhet a kérdés, mennyi is az a napi D-vitamin-mennyiség, amire kisbabánknak, tipegőnknek naponta szüksége lenne, és hogyan biztosítható?

Mi is az és mire jó a D-vitamin?

*NE: Nemzetközi Egység, 1 ug (mikrogramm) =40 NE
Forrás: Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokolljai (P), irányelvei (IE) és módszertani levelei (ML) az Egészségügyi Közlöny 2011. évi 18. számában (2011. szeptember 16.)

Nyáron elegendő naponta 30 percet is a napon töltenünk, hogy a szervezet D-vitamin-raktárai feltöltődjenek, azonban csöppségeinket nem tehetjük ki hosszabb időre közvetlen napfénynek, így az ő esetükben elsődlegesen megfelelő táplálkozással tudjuk biztosítani a napi D-vitamin-bevitelt.
A gyermekek táplálkozási szokásai alapján azonban kijelenthetjük, hogy a teljes napi D-vitamin-szükséglet csupán étkezéssel nem pótolható, a gyermekeknél a pótlás azért is különösen fontos, mert a D-vitamin az egészséges sejtfejlődéshez is elengedhetetlen. A kicsiknél tehát célszerű vitaminokkal, étrend-kiegészítőkkel, vagy 1 éves kor felett Junior gyerekitalokkal biztosítani a D-vitamin-pótlást.

A Junior gyerekitalok A-, C- és D-vitamin-tartalmuknak köszönhetően támogatják az immunrendszert, ráadásul tartalmaznak minden olyan fontos vitamint és ásványi anyagot, amire a kicsiknek ebben a korban fejlődésükhöz szükségük van. Egyes Junior gyerekitalok, megfelelő mennyiségben fogyasztva, fedezhetik a napi D-vitamin-szükséglet 100%-át is.
Figyeld a csomagolást!

További információk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top