Tipegők Világa

Cumi vagy pohár? Miből igyon a tipegő gyerekitalt?

A te gyermeked miből iszik? Cumisüvegből? Itatópohárból vagy pohárból?

A vélemények nagyon megoszlanak a cumisüveg és a pohár használatával kapcsolatban. Egyesek szerint a legjobb, ha a baba már egészen pici korában hozzászokik a pohár használatához, ha mindenképpen szükséges folyadékpótlás az anyatejes táplálás mellett.
Az anyatej hiányában tápszerrel táplált babák legtöbb esetben cumisüvegből kapják a pótlást, egyéves korban azonban célszerű áttérni az itatópohár, ismertebb nevén csőrös pohár, vagy a pohár használatára.

Cumi vagy pohár? Miből igyon a tipegő gyerekitalt?

A csőrös pohár és a pohár előnye abban rejlik, hogy a baba foga nem “ázik” ivás közben, ezzel csökkenthető a fogszuvasodás kockázata.
Pohár vagy itatópohár? – kérdezzük magunktól tanácstalanul a polcok előtt, mert nem tudjuk, mi alapján válasszunk a csőrös poharak és poharak közül. Kezdetben érdemesebb szelepes itatópoharat választani a gyermeknek, mert ha eldobja, akkor sem folyik ki belőle a folyadék. Első két alkalommal érdemes eltávolítani belőle a szelepet, hogy a gyermek rájöjjön, pontosan mire való a pohár. Amikor már ráérez a technikájára, akkor a szelepet vissza lehet tenni. Praktikus a csőrös pohár használata akkor is, ha valahová menni kell a gyermekkel, hiszen a táskában nem folyik ki belőle az innivaló.

Előfordulhat, hogy a gyermek nehezebben fogadja el a poharat, mert sokkal könnyebben és gyorsabban jóllakhat, ha cumisüvegből iszik.

Hasznos tanácsok a csőrös pohár, pohár bevezetéséhez:
• Vidd el gyermekedet a boltba, hagyd, hogy ő válasszon, hiszen ha tetszik neki a pohár, akkor szívesebben iszik belőle.
• Nem biztos, hogy elsőre elfogadja az itatópoharat. Próbálkozz kitartóan naponta többször!
• Kezdetben olyan itallal kínáld pohárból a gyermeked, amit nagyon szeret és ismer.
• Ha éppen rohanósabb, stresszesebb napotok van, akkor ne erőltesd a poharazást, várd meg a nyugodtabb pillanatot, amikor gyakorolhattok.

Cumi vagy pohár? Miből igyon a tipegő gyerekitalt?

Az 1–3 év közötti gyerekek folyadékigénye naponta körülbelül 1 liter. A folyadékszükséglet azonban nemcsak az életkor függvénye, hanem a szaladgálás, az intenzív mozgás, a levegő hőmérséklete és az étel sótartalma is befolyásolja. Betegség esetén is fokozott folyadékfogyasztás javasolt, hogy a gyermek ne száradjon ki. Kerüld a cukros italok, az ízesített tea és a gyümölcslevek túlzott bevitelét, mert ezek azon túl, hogy növelik a későbbi elhízás veszélyét, gyermeked gyomrát nagyon eltelíthetik, és elveszik a helyet a tápanyagokban gazdag ételek elől.

Junior gyerekitalokból naponta 500 ml javasolt a vegyes étrend mellett, ami a gyermek tápanyag-szükségletének jelentős részét fedezi. A napi 1 liter folyadékszükségletbe a gyerekital mennyisége is beleszámít. A Junior gyerekital nem csak önmagában adható, készíthetsz belőle friss gyümölcs- és zöldségturmixot is.

A pohárra szoktatás egyáltalán nem verseny, minden esetben te döntöd el, hogy mikor és miből kínálod meg gyermeked folyadékkal. Érdemes olyan ritmusban haladnotok, ami neked és a gyermekednek is megfelelő.

További információk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top