Teszteljünk!

Megelõzés és kezelés

Mi is valójában az influenza? Hogyan ismerheted fel a tüneteket? Tehetünk-e valamit a fertõzés elkerülése, vagy megelõzése érdekében?




Az influenza fertőző, elsősorban télen és ősszel jelentkező, vírus okozta megbetegedés. Tünetei hamar felismerhetőek, ilyen a nagyon magas láz (39-39,5 C fok), erős fej- és végtagfájdalom, de mindenekelőtt az elviselhetetlen fáradtság és levertség.

Az influenzánál, mint sok más vírus okozta megbetegedésnél nagyon fontos a megelőzés. Mit tehetünk, hogy elkerülhessük a megbetegedést? Napjainkban a megelőzés legelterjedtebb és leghatékonyabb módszere a védőoltás.

Kik azok a veszélyeztetett csoportok, akiknek feltétlenül javasolt a védettség évről-évre való biztosítása? Elsősorban a gyermekek, a krónikus szív-és érrendszeri betegségben szenvedők, a vérképzőszervi betegségben szenvedők, krónikus vesebetegek és a 60 éven felüliek azok a célcsoportok, akiknek javasolt a védőoltás alkalmazása.

Az oltóanyagot a várható járványt megelőzően, tehát október-november hónapban célszerű beadatni, mivel a védettség kialakulásához két hétre van szükség. Az oltóanyag hatékonyságát természetesen több tényező is befolyásolja, például az oltásban részesülők kora és immunkészsége.





Mit tehetsz, ha már megkaptad a betegséget? Természetesen az első és legfontosabb teendő, hogy felkeressük a háziorvosunkat! Az influenza tüneteinek kezelésére bőséges választékot találunk a patikákban, gyógynövényboltokban. Hangsúlyozandó, hogy ezek a készítmények csak a tüneteket enyhítik, és nem a betegség kórokozójára hatnak. Ilyen recept nélkül kapható készítmények a különböző fájdalomcsillapítók, vitaminok. Antibiotikumok szedése csupán a szövődmények kialakulásának esélyét csökkentik!





A hatalmas világjárványok mindig újabb és újabb kutatókat vonnak be abba a munkába, melynek célja az influenzafertőzés ideális gyógyszerének kifejlesztése. A gyógyszer ideális esetben közvetlenül a kórokozóra hat, valamennyi vírus típusra hat, hatásos nem csak az egyes esetek, hanem a világjárványok folyamán is. Megbízható, biztonságos, a szervezet minden részébe eljut, ahol a vírus szaporodik, valamint könnyű alkalmazni minden egyes betegcsoport esetén.

Napjainkban úgy tűnik, talán sikerült kifejleszteni a hatásos gyógyszert, melynek eredményességét növeli, ha ezt a beteg a tünetek megjelenését követő 36 órán belül mindenképpen alkalmazni kezdi. Amennyiben az első adag már a fertőződést követő 24 órában bevételre kerül, az nem csak a betegség időtartamát csökkenti, hanem annak súlyosságát majdnem 40% -kal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top