Téli kényeztetés cikkek

Ha rosszul fújod ki az orrod, tovább ronthatsz a betegségen

Kiskorunkban megtanultuk, és azóta eszünkbe se jutott azon gondolkozni, vajon jól fújjuk-e ki az orrunkat. Pedig a rossz módszer akár a betegség súlyosbodásához is vezethet.
Ha rosszul fújod ki az orrod, tovább ronthatsz a betegségen

Az évnek az a szakasza jött el, amikor egymásnak adogatjuk a náthát, fáradtak vagyunk, és állandóan fújjuk az orrunkat. Nem mindegy viszont, hogy az utóbbit hogyan csináljuk!

Kisgyerekként nagy dicsőség volt minden olyan önálló orrfújás, amikor sikerült megszabadulnunk a kínzó váladéktól. Ezért erősebben és erősebben fújtuk, azt gondolva, hogy ez a módja. Ez pedig sokaknál annyira berögzült, hogy felnőttként is trombitálva fújnak orrot.

Pedig a szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy nem szabad erőltetni a fújást. Ha ugyanis túl erősen fújod meg az orrod, csak rontasz az amúgy sem kellemes helyzeten azáltal, hogy irritáció éri az orr és az orrmelléküreg falát. De ez még nem minden: az orrdugulást legtöbb esetben duzzanat, vagy gyulladás okozza, és az erős fújás nem tesz jót egyiknek sem, sőt akár homloküreg-gyulladás kialakuláshoz is vezethet. Arról nem is beszélve, hogy ha erősen megfújod az orrod, levegőt kényszerítesz a fülhöz és a szemhez vezető csatornákba, ami még több fájdalmat okoz.

 Az orrfújást tehát nem árt és nem ciki újratanulni: az egyik ujjaddal zárd el az egyik orrlyukat, és a másikat gyengéden fújd meg. Ha nem megy, ne erőltesd, inkább használj orrsprayt, és bízd magad gyulladásgátló gyógyszerre.

Forrás: Mirror

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.