Téli kényeztetés cikkek

A hatékony inhalálás szabályai

Csinálhatjuk gyógynövényekkel, gyógyteákkal, vagy éppen sóoldattal, inhaláláskor érdemes a hatékonyság érdekében pár jótanácsot megfogadnunk! Nézzük mik is az otthoni gőzölés lépései, amikkel gyorsabban és könnyebben leküzdhetjük a náthát, orrdugulást.
A hatékony inhalálás szabályai

Nem mindegy, hányszor, hogy..

A légzőszervi betegségek ellen bevetett egyik legrégebbi és leghatásosabb módszer az inhalálás, amit a betegség aktív fázisában naponta legalább egyszer, de inkább kétszer érdemes bevetnünk. A jótékony meleg vízgőz és a hozzáadott “természetes gyógyszerek”, így a só, illóolajok vagy a gyógyteák csodálatos hatással vannak az irritált légutakra, ráadásul a letapadt nyákot is szépen oldják. A nyugtató, köhögéscsillapító hatás érdekében akár háromszor is bevethetjük a gőzölést, amiből nagyjából 10-10 perces szakaszokat vállaljunk be.

Melegen, de mennyire?

Az inhalálást mindig forró, de már nem lobogó vízzel végezzük, és figyeljünk arra, hogy az arcunknak kényelmes, nagyobb méretű edényt válasszunk a célra. Ami a gyógynövényeket, illeti, kétkanálnyi adaghoz egy deci felforralt vizet számoljunk. Ha leforráztuk a gyógynövényeket a forró vízzel, 1-2 perc elteltével már fölé hajolhatunk egy nagy törülközővel. Ügyelve arra, hogy az edény stabil, biztonságos helyen legyen, ami fölé kényelmesen le tudunk telepedni. Fontos, hogy a törülköző a nyakunkat, fejünket egyaránt elfedje, hogy a jótékony gőzt ne tudjon kiszökni. A lélegzetvételünk legyen lassú, nyugodt, és lehetőleg minél mélyebb, hogy így valóban alapos gyógygőzzel boríthassuk a légutaink problémás területeit…

A hatékony inhalálás szabályai

Válasszunk jól!

Kamilla, sós víz, eukaliptusz, ásványi anyagok vagy illóolajak? A kamilla megfázás okozta légúti gyulladás esetén első számú választás az inhalálók körében, remek a kellemetlen tünetek, a fájdalom ellen, míg a menta, kitisztítja a légutakat, csökkenti a fájdalmat. A kakukkfüvet szintén megpróbálhatjuk, ez ugyanis nyákoldó, de szépen csillapítja a köhögést is. A só sem véletlenül szerepel a legnépszerűbb inhalálószerek között, szavazzunk a tengeri sóra, főleg, ha az orrunk krónikus bedugulásával is szeretnénk kezdeni s.o.s. valamit. Ha illóolajat szeretnénk, válasszunk jó minőségű, fertőtlenítő és nyugtató hatású verziót, ami nem bántja a légutakat. A legjobb választás a citromolaj, a kakukkfűolaj, a széleslevelű levendulaolaj, de a zsályaolaj is.  Ahogyan a gyógyfüveknél, úgy az illóolajoknál is párosíthatjuk a gyógyító erőt, a kamilla és kakukkfű például remek párost alkot inhaláláskor…

Óvatos utóélet

Inhalálás után érdemes egy alapos törülközést és orrfújást követen jól bebugyolálni magunkat, és lehetőleg ágyban, jól betakarózva átvészelni a következő órákat. A lényeg, hogy huzat, vagy hideg levegő a meleg gőz után semmiképp se érjen minket!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.