Téli kényeztetés cikkek

Illóolajokkal a nátha ellen!

Az aromaterápia és az illóolajok egyre népszerűbb választásnak számítanak a téli náthaszezonban, mégis sokan nem tudják pontosan hogyan éljenek vele, vagy hogy melyik illóolajhoz és hogyan is nyúljanak. A témával kapcsolatos kérdéseinkre Gurics Krisztina szakértő válaszolt, aki hét éve végezte el a Panarom Aromaterapeuta Intéze Aromaterapeuta képzését.

Az illóolajakkal kapcsolatban sokan nincsenek tisztában azzal, hogy nem csupán az illatuk miatt kiemelkedőek. Mi is az illóolajok, az aromaterápia lényege?

Az aromaterápia holisztikus gyógymód, mely az egész embert vizsgálja. Egy olyan kiegészítőterápia, melynek segítségével bármilyen fizikai vagy lelki állapotra képesek vagyunk jótékonyan hatni. Az illóolajok nagy előnye, hogy a szaglás révén hatni tudunk az idegrendszerre és a teljes szervrendszerre.

Ennek pontosan mi a jelentősége, és hogy kerül a képbe a gyógyítás?

A szaglás az egyetlen érzékszervünk, mely összeköttetésben van az agy limbikus rendszerével, tehát a tudatalattival is (az abban tárolt érzésekkel, emlékekkel), így a különböző tünetek hátterében álló lelki okokat éppúgy képesek vagyunk kezelni segítségükkel, mint a fizikai okokat. Fizikai szinten az illóolajok a bőrön keresztül felszívódva jutnak be a véráramba és gyógyítják az adott tünetet okozó szervrendszert.Különösen izgalmas aspektus az is, hogy egy-egy illóolaj több száz kémiai molekulából tevődik össze, és ezek a molekulák rendelkeznek különböző gyógyító tulajdonságokkal.

Mi az előnye az aromaterápiának?

Az, hogy sosem egyetlen illóolaj terápiás hatását alkalmazzuk, hanem mindig keverékekben gondolkodunk. Így nem szokik hozzá a szervezet és válik immunissá a kezelésre, hiszen tudunk változtatni az összetételen úgy, hogy közben a hatékonyság ugyanolyan intenzív marad, mivel több növény rendelkezik hasonló terápiás hatással. Ráadásul, egyszerre akár több tünetre is tudunk megoldást találni egyetlen keverék segítségével.

Illóolajokkal a nátha ellen!

Hogyan és hányféle módon használhatjuk fel az illóolajokat?

A leggyorsabb hatást a szagláson keresztüli alkalmazásnál érhetünk el, ezeket szaglókeverék vagy párologtató keverék formájában szoktuk ajánlani. Párologtathatunk mécsessel melegített párologtató edényben vagy elektromos, kifejezetten erre a célra készült elektromos párologtatóval, amely a levegőbe permetezi a keveréket. Emellett használhatjuk testolaj vagy bedörzsölő keverék formájában valamilyen növényi olajba téve is, vagy masszázshoz.Ugyanakkor tehetjük fürdővízbe (10-15 cseppet 1 evőkanál tejszínbe elkeverve) vagy légúti megbetegedéseknél inhalálhatunk velük. Mindig az adott problémától, tünettől függ, hogy melyik alkalmazásmódot választjuk.

A télen sok gondot okozó megfázásos tünetek és a felső légúti betegségek kezelésére milyen illóolajok a legmegfelelőbbek? Melyiket, mire érdemes bevetni?

A legfontosabb az inhalálás, mert ezzel a légutakat fertőtleníthetjük különböző vírusölő illóolajok segítségével, illetve átjárhatóbbá tehetjük az eldugult légutakat. Vírusölő illóolaj aniaouli (melaleuca quinquenervia ct. cineol) és madagaszkári kámforfa (cinnamomumcamphora ct. cineol).Megfázás esetén az első legfontosabb lépés felmelegíteni a testet (meleg tea, leves, forrófürdő vagy szauna pl.). Ezután jöhet az illóolajos bedörzsölés: egy ún. fűtőkeveréket készítünk – 2 csepp szegfűszeg, 1 csepp fahéj (ezt csak felnőttek esetén!), 5 csepp édes narancs, és ezt 1 kávéskanál növényi olajba (akár olíva) téve bedörzsöljük a hátat. Harmadik lépés legyen az inhalálás: 1 csepp fenyővel, 1 csepp zsályával és 1 csepp madagaszkári kámforfával.

Mire figyeljünk, ha illóolajat választunk? Honnan és hogyan tájékozódjunk?

Terápiás célra csak a legmagasabb minőségű, 100 százalékig tiszta illóolajok alkalmasak. Ez azt jelenti, hogy a különböző növényekből a legértékesebb kémiai összetételű, a legjobb minőségű, legmagasabb koncentrációjú illóolaj készül, vagyis olyan termőterületről származik be, ahol ez a minőség garantált (a termőföld tisztasága, az éghajlati körülmények és a termesztés körülményei a lehető legjobbak, és az előállításnál különösen körültekintően járnak el, hogy a kinyert illóolaj a legmagasabb minőségű legyen). De ugyanígy fontos az is -ha cél a minőségi termékek használata-, hogy terápiás célra, képzett aromaterapeuták általalkalmazott illóolajokat használjunk otthon is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top