Téli kényeztetés cikkek

Ezekkel az illóolajokkal inhalálj!

Összeszedtük, hogy a téli megfázásos időszakban az aromaterápián belül mik is a kedvenc illóolajaink, és miért. Következzenek a náthás tünetek legnagyobb ellenségei!

A holisztikus gyógymód egész sereg kitűnő megoldást kínál, amelyek segítségével hatékonyan tudjuk enyhíteni a megfázásos tüneteket. Kiegészítő terápiaként a szaglás révén jótékonyan hat a szervrendszerünkre, valamint az idegrendszerünkre is. Ráadásul egyetlen keverék segítségével egyszerre akár több tünetet is sikeresen enyhíthetünk, ezért érdemes jól megnéznünk, pontosan melyik is az, amelyre adott egészségi állapotunkban valóban nagy szükségünk van, és annak segítségével inhaláljunk (természetesen párologtatóba téve és bedörzsölőként is hatékony megoldást nyújtanak)!

Ha a légutakat szeretnénk fertőtleníteni és átjárhatóbbá tenni, akkor a vírusölő illóolaj, a niaouli és madagaszkári kámforfa lehet a jó választás. Előbbi, az eukaliptusz illóolajára hasonlító illattal bír, és nem csak mesteri vírus- és gombaölő, hanem légzőszervi panaszok esetén megkerülhetetlen, hiszen nagyon szépen enyhíti a köhögést. Használhatjuk párologtatóba téve, inhaláláshoz, aromafürdőhöz, de hozzákeverhetjük légzéskönnyítő mellkasi krémekbe is. Az madagaszkári kámforfa az immunrendszer erősítésének kulcsfontosságú illóolaja (de görcsös köhögés esetén ne használjuk), nem mellesleg pedig az egyik bajnok vírusölő téren, ugyanakkor hurutoldó és köptető hatása miatt is sokan szeretik.

Ezekkel az illóolajokkal inhalálj!

Az egyik leginkább magától értetődő választás felső légúti megbetegedések esetén az eukaliptusz olaj. Oldja a nyákot, kitűnő köptető, a lázas és a légzőszervi (köhögés, nehéz légzés) megbetegedések egyaránt jól kezelhetők vele, antimikrobiális valamint antivirális hatással bír.

A borsmenta illóolaj legfontosabb alkotóeleme a mentol, és a különböző légúti megbetegedések kezelésére ajánlott illóolajok abszolút befutói között jegyzik, nem véletlenül. Főleg köhögés elleni szirupok, légzéskönnyítő cukorkák és inhalálószerek kapcsán találkozhatunk vele nap, mint nap, de ennél lényegesen több szinten is teljesíteni. Illóolaj formában ledörzsölő, inhaláló, aromafürdős alapanyagként is használhatjuk, kiélvezve légzéskönnyítő hatását, de betegségszezonban légfrissítőként vagy a szoba levegőjének frissítésére is bevethetjük.
A citrom illóolaj fertőtlenítőként híresült el. Antimikrobiális hatása a téli hónapokban nagy mankót nyújt, ha ezzel inhalálunk, akkor tisztítjuk a légutakat, de szépen fertőtlenít, nyugtat is, ha köhögés, megfázás, torokfájás kínoz bennünket.

A felső légúti megbetegedések esetén a levendula illóolaj fájdalomcsillapító, antimikrobiális, lazító és nyugtató hatása miatt jön szóba, a rozmaring illóolajat pedig akkor emeljük le a polcról, ha a tünetek között kimerültség, megfázás és köhögés szerepel.

A legjobb kombináció!

Inhalálás

1 csepp fenyővel, 1 csepp zsályával és 1 csepp madagaszkári kámforfával
Bónusz – illóolajos bedörzsölés felnőtteknek!

Készítsünk fűtőkeveréket

2 csepp szegfűszeg, 1 csepp fahéj, 5 csepp édes narancs, majd 1 kávéskanál növényi olajba, például olívaolajba téve dörzsöljük be a hátat.

Összeszedtük, hogy a téli megfázásos időszakban az aromaterápián belül mik is a kedvenc illóolajaink, és miért. Következzenek a náthás tünetek legnagyobb ellenségei!

Olvass még többet az NLCafé oldalán az illóolajokról: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top