Téli kényeztetés cikkek

Minden, amit a citrom-illóalajról tudni kell

Az aromaterápiában az egyik legismertebb induló a citrom illóolaj, amelynek szerepe a téli hónapokban különösen felértékelődik. Lássuk, mitől is annyira népszerű választás a náthaszezonban a citromos verzió!

Ha egy jelzőt kellene kiemelnünk a nátha csúcsszezonjában egyik befutónak számító citrom illóolajról, akkor egyértelműen a fertőtlenítő lenne az. Ez a antimikrobiális és antivirális hatás a téli hónapokban tényleg valóságos “szuper képesség” egy termék esetében, pláne, ha az előnyös tulajdonságai között olyan további kiemelkedő hatások vannak, mint a köhögés, a megfázás, a torokfájás, és más felső légúti betegségek tüneteinek enyhítése.

A citrom illóolajat az európai citromfa termésének a héjából nyerik ki, méghozzá préseléssel, apréseléssel, a halványsárga vagy halványzöld “végeredmény” pedig friss, a citromhéjat idéző illatávalkifejezetten kellemes módja a felső légúti betegségek tüneteinek enyhítésére.

Így használd!

A citrom illóolaj a párologtatóba helyezve (8-10 csepp) szépen kezeli a már kialakult fertőzéses betegségeket, hiszen jelentős eredményeket lehet elérni vele a légutak tisztításában, fertőtlenítésében, nyugtatva, enyhítve segítségével a kellemetlen tüneteket. Ráadásul egyik kevésbé kiemelt, de mégis fontos tulajdonsága, hogy kitűnő hatással van a hangulatra is, valamint élénkít, ami egy többnapos, megterhelő betegség esetén közel sem másodlagos szempont.

Minden, amit a citrom-illóalajról tudni kell

Ha a bemasszírozás mellett döntünk, akkor nem kell mást tennünk, mint egy bázisolajhoz, ami lehet például jojoba, de édes mandula is, 5-10 csepp citrom illóolajat hozzáadagolnunk, és gondosan bemasszírozzuk vele az érintett területeket. Körkörös, finom mozdulatokkal masszírozzuk át a mellkasunkat, a tüdőkörnyéket, majd jöhet a torkunk területe, egészen a fülünk irányába. Ha állandóorrfújással vagy orrdugulással is küzdünk, akkor érdemes az orrcimpánk körül is átdolgozni vele, hogy a citrom ereje fel tudja venni a harcot a felgyülemlett váladékkal. A könnyebb légzésért, és a váladékfellazítása és eltávolítása érdekében többször is megismételhetjük egy nap a citromos illóolajos bemasszírozást.

A citromolaj forró vízben is nagyszerűen teljesít, frissítő aromafürdőt is készíthetünk alig pár csepphozzáadásával, inhalálásra és arcgőzölésre is nagyon jó választás. A 1 liter forró vízhez elég akár 1-2 csepp citrom illóolaj, és máris inhalálhatunk!Ha csak a légteret szeretnénk frissíteni, fertőtleníteni vele, elegendő pár cseppet a baktériumölő,immunerősítő illóolajunkból a párologtatóba tennünk, vagy a szőnyegen, netán a lakás különbözőpontjain a légtérbe szétpermeteznünk (spricnis flakonba adagolva belőle).

Mire jó a citrom?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top